1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výrobný sektor eurozóny klesá už vyše roka

Eurosymbol buildingLondýn - Výrobný sektor eurozóny klesol v auguste prudšie, než sa predpokladalo. A to aj napriek znižovaniu cien zo strany výrobcov. Príčinou je, že negatívne dôsledky dlhovej krízy už zasiahli aj jadro eurozóny.

Pokles, ktorý sa začal v okrajových krajinách, zasahuje aj dve najväčšie ekonomiky regiónu - Nemecko a Francúzsko. Situácia v tretej a štvrtej najväčšej ekonomike - v Taliansku a Španielsku - je naďalej veľmi zlá.

Index nákupných manažérov (PMI) vo výrobnom sektore spoločnosti Markit v auguste vzrástol na 45,1 bodu z 3-ročného minima 44 bodov v júli. Prvý odhad však počítal s jeho zvýšením až na 45,3 bodu. Index sa nachádza nepretržite už 13 mesiacov pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od kontrakcie.

"Väčšie krajiny ako Francúzsko a Nemecko zostávajú v spätnom chode," uviedol ekonóm Markit Rob Dobson. Dodal, že pokles výrobného sektora bol v auguste síce o niečo pomalší ako v júli, ale "výrobný sektor zrejme bude v 3. kvartáli brzdou rastu hrubého domáceho produktu".

Ekonomika eurozóny klesla v 2. kvartáli o 0,2 % a podobný výsledok sa očakáva aj v 3. štvrťroku. Podľa aktuálnych prognóz sa ekonomika regiónu vráti k rastu najskôr na začiatku budúceho roka.

06.09.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...