1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast výrobných cien v Nemecku sa v júni spomalil

german flag1Berlín - Rast výrobných cien v Nemecku sa v júni spomalil, už tretí mesiac po sebe, a to viac, ako analytici očakávali, dosiahol najnižšiu úroveň za dva roky.

Podľa údajov spolkového štatistického úradu sa ceny produktov na výstupe z tovární v najväčšej ekonomike eurozóny v júni zvýšili medziročne o 1,6 %. To bol ich najmenší prírastok od mája 2010, keď stúpli o 0,9 %.

Analytici, ktorých oslovila agentúra RTTNews pritom odhadovali, že medziročné tempo rastu výrobných cien v Nemecku sa v júni spomalí na 1,8 % z májových 2,1 %.

Jadrová veľkoobchodná inflácia, teda zvýšenie cien hotových produktov s vylúčením cien energií, sa v júni zvýšila medziročne o 1 %.

Odborníci pozorne sledujú výrobné ceny v Nemecku, ktoré im signalizujú, ako sa bude vyvíjať spotrebiteľská inflácia nielen v tejto krajine, ale v celej eurozóne.

Na ilustráciu, v júni sa ceny tovarov a služieb v Nemecku zvýšili o 2 %, a v celej eurozóne vzrástli o 2,4 %. Cieľom Európskej centrálnej banky je pritom inflácia na úrovni 2 %.

V medzimesačnom porovnaní sa výrobné ceny v Nemecku v júni znížili o 0,4 % a jadrové výrobné ceny (bez energií) klesli o 0,1 %. Samotné ceny energií sa v júni prepadli medzimesačne o 1,4 %.

23.07.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...