1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast čínskej ekonomiky sa v 3. kvartáli spomalil na 7,4 %

Chinese-flagPeking - Rast čínskej ekonomiky sa v 3. štvrťroku 2012 opäť spomalil, už siedmy kvartál v rade. Oznámil to čínsky štatistický úrad , podľa ktorého sa hrubý domáci produkt (HDP) druhej najväčšej svetovej ekonomiky za tri mesiace do konca septembra zvýšil medziročne o 7,4 %. Dosiahol tak najpomalšie tempo rastu od začiatku roka 2009, analytici však takýto výsledok predpovedali.

Na porovnanie, v 2. kvartáli 2012 vzrástol HDP Číny o 7,6 % a v 1. štvrťroku expandoval o 8,1 %.

V medzikvartálnom porovnaní stúpol výkon čínskej ekonomiky v období júl-september o 2,2 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že sa zvýši menej, a to o 2 %.
Dôvodom spomaľovania čínskej ekonomiky sú problémy vyspelých štátov, predovšetkým dlhová kríza eurozóny, a pokles globálneho dopytu.

Čínsky štatistický úrad dnes zverejnil aj ďalšie údaje, z ktorých vyplýva, že priemyselná produkcia najľudnatejšej ázijskej krajiny v septembri vzrástla medziročne o 9,2 % a maloobchodný predaj sa zvýšil o 14,2 %. Analytici pritom odhadovali, že výkon priemyslu stúpne o 9 % a odbyt v maloobchode o 13,2 %. Lepšie ako očakávané výsledky by tak mohli byť signálom, že čínska ekonomika sa začína stabilizovať, čo vyvoláva nádej, že jej rast by mohol postupne nabrať väčšie tempo.

22.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...