1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Predaj áut v EÚ v auguste vzrástol medziročne o 7,8 %

blue-growth-chartParíž - Predaj áut v Európskej únii (EÚ) v auguste vzrástol medziročne o 7,8 % na 787.500 vozidiel. Zvýšený dopyt po autách nahlásili všetky veľké trhy. Je to prvýkrát po viac ako roku, kedy všetky tieto trhy súčasne zaznamenali rast predaja. Informovala o tom Asociácia európskych výrobcov áut (ACEA).

"Dokonca aj bez údajov z Nemecka by počet novozaregistrovaných áut v auguste vzrástol o 4 %," uvádza sa vo vyhlásení nemeckej asociácie výrobcov vozidiel VDA, ktorá na domácom, nemeckom trhu zaznamenala v auguste zvýšenie odbytu o 18,3 %.

Na druhej strane, za obdobie január-august sa počet áut predaných v EÚ znížil oproti vlaňajšku o 1,1 % na 9,19 milióna vozidiel.

V auguste išli najviac na odbyt nemecké značky, ktorým k dobrým výsledkom pomohol najmä dopyt na domácom trhu. Predaj modelov koncernu Volkswagen, vrátane jeho luxusných značiek Audi a Daimler, sa v sledovanom období zvýšil vo všetkých prípadoch o zhruba 20 %. A BMW vďaka novým modelom ako X3 zaznamenalo viac ako 30-% rast odbytu.

Americký koncern Ford v auguste predal v Európe o 20 % viac vozidiel ako vlani, tiež najmä vďaka novým modelom C-Max a Focus. Aj kórejské automobilky Hyundai a Kia zaznamenali nárast predaja o približne 20 % a prekonali aj výsledky Nissanu, ktorému sa odbyt zvýšil medziročne o 15 %. Ďalší japonskí výrobcovia však nemali v auguste také dobré výsledky: dopyt po modeloch Hondy klesol o 20 % a najväčšia svetová automobilka Toyota nahlásila 8,5-% zníženie predaja.
Aj francúzskym výrobcom predaj klesol, v prípade PSA Peugeot Citroën o 0,1 % a Renaultu o 3,1 %.

Taliansky Fiat tiež nemal minulý mesiac dobré výsledky. Dopyt po jeho vozidlách v Európe sa v auguste znížil o 12 %.

19.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...