1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Pokles priemyslu v Maďarsku sa v decembri zrýchlil, ale maloobchodu sa spomalil

declineBudapešť - Pokles priemyselnej produkcie v Maďarsku sa v decembri zrýchlil, ale v prípade maloobchodného predaja sa naopak spomalil. Ukázali to údaje centrálneho štatistického úradu (KSH). TASR o tom informuje na základe správy agentúr DPA a RTTNews.

Podľa týchto údajov sa priemyselná produkcia v Maďarsku v decembri 2023 medziročne prepadla o 13,7 % po novembrovom poklese o 5,8 %. To je horší výsledok ako jej zníženie o 7,5 %, ktoré očakávali analytici, pričom objem výroby klesol vo väčšine odvetví priemyslu.

V medzimesačnom porovnaní a po očistení od sezónnych vplyvov maďarská priemyselná produkcia v decembri klesla o 0,3 %.

Za celý rok 2023 bol objem priemyselnej výroby v Maďarsku o 5,5 % nižší ako v predchádzajúcom roku.

Štatistický úrad v separátnej správe uviedol, že maloobchodné tržby v Maďarsku sa v decembri 2023 v medziročnom porovnaní opäť znížili, už trinásty mesiac po sebe, ale tempo ich poklesu sa spomalilo na 0,2 % z 5,4 % v novembri.

V decembri pritom ožili tržby za potraviny, nápoje a tabak a vzrástli o 1,3 % po znížení o 0,6 % v novembri. Aj tržby z predaja motorových palív stúpli (3,8 % oproti -25,2 %), zatiaľ čo pokles tržieb z nepotravinárskych výrobkov sa spomalil (na -3 % z -3,9 %).

V medzimesačnom porovnaní maloobchodný predaj v Maďarsku v decembri vzrástol o 1,4 % po novembrovom zvýšení o 1 %.

Za celý rok 2023 maloobchodné tržby klesli o 7,9 % po náraste o 5,1 % v predchádzajúcom roku.

16.02.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...