1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Podľa MMF musí Grécko výrazne urýchliť štrukturálne reformy

greek flagAtény - Hlbokou recesiou sužované Grécko musí nevyhnutne urýchliť štrukturálne reformy a naopak, čiastočne spomaliť tempo znižovania rozpočtového deficitu.

Uviedol to pre vydanie gréckeho denníka Kathimerini šéf inšpekčnej misie Medzinárodného menového fondu (MMF) Poul Thomsen.

Práve rozsiahle úsporné opatrenia, ktoré museli v Grécku zaviesť výmenou za získanie prvého záchranného balíka MMF a Európskej únie v hodnote 110 miliárd eur v roku 2010, vyvolali sociálne nepokoje a Grécko stlačili do podstatne hlbšej recesie, než sa čakalo. Druhý záchranný balík, o ktorom sa momentálne diskutuje, sa preto musí zamerať na rýchle reformy, ktoré zvýšia konkurencieschopnosť ekonomiky, dodal Thomsen.

"Čo sa týka úprav vo fiškálnej oblasti, tu je potrebné tempo čiastočne spomaliť, no na druhej strane podstatne rýchlejšie treba začať uskutočňovať reformy," povedal Thomsen. Zároveň dodal, že Grécko a skupina medzinárodných veriteľov, teda MMF a zástupcov EÚ, by mali rozhovory o druhom záchrannom balíku dokončiť do niekoľkých dní. Ten Atény nevyhnutne potrebujú, aby sa vyhli neriadenému bankrotu, ktorý im hrozí, ak koncom marca nevyplatia v tom čase splatné dlhopisy.

"Rozhovory čoskoro dokončíme, je to otázka niekoľkých dní," povedal s tým, že v rámci reforiem Grécko možno bude musieť znížiť minimálnu mzdu. Čo sa týka bankového sektora a jeho rekapitalizácie, fond podľa neho nesúhlasí s tým, aby sa s cieľom podpory bánk tieto znárodnili. "Nechceme, aby štát kontroloval banky," povedal.

Ešte pred uzatvorením novej dohody však MMF požaduje prísľub, že najväčšie grécke politické strany budú s podmienkami súhlasiť aj po uskutočnení tohtoročných parlamentných volieb. "Chceme mať istotu, že ktokoľvek sa po voľbách dostane k moci a bude chcieť urobiť určité zmeny v hospodárskej politike, bude to v súlade s cieľmi a základným rámcom dohody," dodal šéf misie MMF pre Kathimerini.

03.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...