1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemeckú ekonomiku prestane ovplyvňovať eurokríza

german flag1Frankfurt nad Mohanom - Nemeckú ekonomiku prestane onedlho ovplyvňovať eurokríza. Uvádza to vo februárovej správe nemecká centrálna banka, Deutsche Bundesbank (DBB). V správe, ktorá bola zverejnená dnes, sa konštatuje, že v prvom štvrťroku budú ešte na hospodárstvo pôsobiť "brzdiace faktory z neekonomickej oblasti", ale od začiatku jari získajú prevahu procyklické sily.

Vlani v poslednom štvrťroku došlo prvýkrát od recesie v roku 2009 k miernemu poklesu nemeckej ekonomiky. Pokles v porovnaní s tretím štvrťrokom dosiahol 0,2 %. Analytici očakávali horší výsledok.

V Nemecku rastie dopyt po výkonoch stavebníctva. Analytici DBB predpokladajú, že sa rast tohto primárneho sektora v dohľadnom čase priaznivo prejaví v celej nemeckej ekonomike.

Banka ráta aj s rastom súkromnej spotreby. Stabilný pracovný trh dáva spotrebiteľom istotu. Základná úroková miera 1 % v eurozóne viac podporuje zvyšovanie investičných výdavkov a nie rast úspor.

V takýchto finančno-ekonomických podmienkach bude rásť záujem aj o nehnuteľnosti. Dopyt po nich sa za posledných 12 mesiacov prejavil tým, že ich ceny vzrástli o 5,5 %. DBB konštatovala, že sa prvýkrát od znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990 vzostup konjunktúry v krajine spája s citeľným zvyšovaním cien domov a bytov.

21.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...