1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemeckej ekonomike hrozí strata konkurencieschopnosti

german flag1Berlín - Situácia v nemeckej ekonomike je vážna a ak vláda neprijme potrebné opatrenia, hrozí jej strata konkurencieschopnosti, varoval šéf asociácie nemeckých priemyselných a obchodných komôr DIHK Peter Adrian.

Adrian v liste adresovanom šéfom všetkých priemyselných a obchodných komôr, ako aj obchodných komôr v zahraničí varoval pred vážnosťou situácie a od politikov požaduje opatrenia na zachovanie konkurencieschopnosti Nemecka ako miesta pre podnikanie.

Za hlavné prekážky pri podnikaní označil vysoké ceny energií, nedostatok pracovných síl a kvalifikovaných pracovníkov, zlú infraštruktúru a vysokú byrokratickú záťaž. "Záplava noriem" podľa neho enormne zaťažuje veľké a malé firmy, ako aj štátne orgány, ktoré ich nestíhajú kontrolovať. Firmy preto naliehavo potrebujú uvoľnenie regulácií.

Ekonomické vyhliadky Nemecka sa zhoršili. Popredné nemecké inštitúty výrazne zhoršili prognózy vývoja najväčšej európskej ekonomiky v tomto roku. Aktuálne očakávajú, že hrubý domáci produkt (HDP) klesne o 0,6 %, pričom ešte na jar počítali s nárastom o 0,3 %.

10.10.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...