1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecké priemyselné objednávky vzrástli v decembri najvyšším tempom za 3,5 roka

blue growth chartWiesbaden - Nemecké priemyselné objednávky zaznamenali v závere minulého roka nečakaný rast, pričom dosiahli najlepší mesiac za 3,5 roka. Poukázali na to zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Priemyselné objednávky vzrástli v decembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 8,9 % po tom, ako v novembri po revízii smerom nadol stagnovali. Očakávalo sa, že zaznamenajú pokles o 0,1 %, pričom analytici vychádzali z pôvodných údajov za november, ktoré poukazovali na rast o 0,3 %. Decembrové výsledky zároveň predstavujú najvýraznejší rast priemyselných objednávok od júna 2020.

Pod nečakané zlepšenie objednávok sa podpísali ako domáci, tak aj zahraničné trhy. Nové objednávky na domácom trhu vzrástli o 9,4 % a objednávky zo zahraničia sa zvýšili o 8,5 %. V rámci nich to boli najmä objednávky z ďalších krajín eurozóny, ktoré vzrástli o 34,5 %.

Decembrové údaje výrazne ovplyvnili objednávky na veľké výrobky. Bez ich započítania zaznamenali celkové priemyselné objednávky pokles o 2,2 %.

Na medziročnej báze sa priemyselné objednávky v Nemecku zvýšili v decembri o 2,7 %. Aj v tomto prípade ide o výrazný obrat, keď v novembri o 4,7 % klesli. Za celý rok 2023 nemecké priemyselné objednávky klesli o 5,9 %, pod čo sa podpísali najmä apríl a júl, v ktorých objednávky klesli o viac než 10 %.

13.02.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...