1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ceny výrobcov v Poľsku dosiahli v januári najprudší pokles v histórii záznamov

polish flagVaršava - Ceny poľských výrobcov klesli aj na začiatku tohto roka, už siedmy mesiac po sebe, pričom tempo poklesu bolo najprudšie v histórii záznamov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry PAP a portálov RTTNews a tradingeconomics.

Ceny poľských priemyselných výrobcov klesli v januári oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 9 % po 6,7-percentnom poklese v decembri. Januárový rozsah poklesu bol najvýraznejší od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1991 a bol prudší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. Tí predpokladali, že tempo poklesu cien producentov sa zrýchli na 8,3 %.

Za rekordným poklesom cien výrobcov v Poľsku sú najmä ceny vo výrobnom sektore, kde sa pokles zrýchlil z decembrovej úrovne 7,9 % na 9,2 %. Výrazne klesli aj ceny v oblasti dodávok elektriny, plynu a pary, a to o 8,8 %. V decembri pokles v tejto kategórii predstavoval 3,7 %. Ešte prudší pokles cien zaznamenal ťažobný sektor. V rámci neho klesli ceny v januári o 11 %, zatiaľ čo v decembri pokles dosiahol 2,6 %.

V medzimesačnom porovnaní sa ceny poľských priemyselných výrobcov znížili v januári o 0,2 %. Tempo poklesu sa v tomto prípade výrazne zmiernilo, keďže v decembri oproti novembru klesli o 1,4 %.

29.02.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...