1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita v čínskych menších a stredných výrobných podnikoch v novembri vzrástla

chinese flag1Peking - Čínsky výrobný sektor v novembri nečakane ožil a jeho aktivita vzrástla, keďže mierne zvýšenie domáceho dopytu pomohlo kompenzovať pretrvávajúci pokles zahraničných objednávok. Ukázali to výsledky prieskumu súkromnej spoločnosti Caixin, ktoré sa líšia od údajov čínskeho štatistického úradu.

Podľa Caixin index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora v novembri 2023 vzrástol na 50,7 bodu z októbrových 49,6 bodu. Ekonómovia pritom očakávali, že, naopak, klesne na 49,3 bodu. Prekonal tak zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu. Tento výsledok kontrastuje s oficiálnym PMI čínskeho štatistického úradu, ktorý ukázal pokles výrobnej aktivity a väčší, než sa očakávalo.

Dôvodom rozdielov v hodnotách oficiálneho indexu a indexu Caixin je fakt, že kým čínsky štatistický úrad oslovuje najmä veľké štátne firmy, Caixin robí prieskum v stredných a malých podnikoch. Investori zvyčajne využívajú oba prieskumy na získanie širšieho obrazu o čínskej ekonomike.

Prieskum Caixin odhalil tiež, že produkcia sa vrátila k rastu a nové objednávky sa zvýšili najviac za štyri mesiace, pričom miera prepúšťania sa zmiernila. Aj výkonnosť dodávateľského reťazca sa mierne zlepšila, už druhý mesiac po sebe. Údaje o cenách naznačili, že nákladové tlaky zostali utlmené, pričom vstupné náklady vzrástli len mierne, pomalšie ako v októbri.

Piatkové údaje tak signalizujú určité zlepšenie v čínskom ekonomickom motore najmä po tom, ako Peking zrýchlil poskytovanie likvidity a podporných opatrení. Rast domácich nových obchodných objednávok bol kľúčovým bodom oživenia výrobnej aktivity a pomohol kompenzovať pokračujúci pokles zahraničného dopytu.

"Makroekonomika sa zotavuje. Spotreba domácností, priemyselná výroba a očakávania trhu sa zlepšili. Ale domáci a zahraničný dopyt je stále nedostatočný, tlak na zamestnanosť zostáva vysoký a ekonomické oživenie ešte nenašlo pevné základy," napísal Wang Če, hlavný ekonóm spoločnosti Caixin Insight Group.

07.12.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...