1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Žilinská univerzita v Žiline

Zilinska univ 17Prioritou zostáva internacionalizácia

Žilinská univerzita (UNIZA) nedávno potvrdila svoju pozíciu na zdieľanom 3. mieste v rebríčku QS World University Rankings 2024: Top Global Universities v rámci slovenských univerzít. Hodnotenie ponúka dôležité porovnanie s ostatnými univerzitami a zvyšuje prestíž UNIZA v medzinárodnom kontexte. Ako pripomína rektor univerzity prof. Ing. Ján Čelko, CSc., za týmto úspechom stoja predovšetkým výsledky prác výskumníkov a výskumníčok.

Pred rokom ste boli vymenovaný do funkcie rektora. Ako hodnotíte svoj prvý funkčný rok?

Môj prvý akademický rok vo funkcii rektora bol pokračovaním rozpracovaných úloh, ktorými univerzita žila. Prioritou bol proces zosúlaďovania študijných programov so štandardmi Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo a vnútorného systému riadenia kvality na univerzite, ktorý bude hodnotený v novembri. Pre zaujímavosť uvediem, že Žilinská univerzita, ako člen Asociácie európskych univerzít od roku 2000, prešla v roku 2002 prvou medzinárodnou akreditáciou. V akademickom roku 2005/2006 sme ako jedna z dvoch slovenských univerzít prešli druhým stupňom medzinárodnej evalvácie. Druhou úlohou bolo spracovanie nových dokumentov na univerzite, ktoré reflektovali na zmenu zákona o vysokých školách. V ďalších aktivitách sme pokračovali dobudovávaním infraštruktúry – náš vysokoškolský kampus ožil novými zelenými plochami, dokončujeme materskú školu UNIZÁČIK. Začali sa rozbiehať aj zámery na zmeny v riadení a fungovaní univerzity, o výsledkoch je ale ešte predčasné hovoriť.

Do konca roka má v priestoroch univerzity vzniknúť Zážitkové centrum vedy a techniky. Čo je jeho cieľom?

Potreba popularizácie vedy a techniky je v súčasnej spoločnosti stále dôležitejšia. Ako technická univerzita vnímame potrebu pritiahnutia mladých ľudí k štúdiu techniky. Na to je určené Zážitkové centrum vedy a techniky na UNIZA. Sme radi, že sme v tomto projekte našli porozumenie aj so silným partnerom z praxe, ktorý prostredníctvom Nadácie KIA prispeje k realizácii tejto myšlienky a celkovej popularizácii vedy v spoločnosti.

Veľa sa hovorí o transformácii vysokého školstva na Slovensku. Kam by mala smerovať Žilinská univerzita?

Reformné úsilie sa sústreďuje na zvyšovanie výkonnosti vysokých škôl a podporu ich schopnosti lákať a udržiavať talenty. Za našu univerzitu môžem jednoznačne povedať, že podmienky, ktoré ponúkame, sú optimálne, a to nielen čo sa týka samotného štúdia, ale rovnako aj nadštandardných podmienok pre voľnočasové aktivity študentov. Predpokladám, že akreditačný proces bude prebiehať pozitívne, čím sa vytvorí nový priestor na skvalitnenie pedagogickej činnosti. V hre je aj prípadné rozšírenie portfólia študijných programov, ktoré budú ešte dôslednejšie reagovať na požiadavky praxe. Žilinská univerzita chce byť otvorenou a kvalitnou vzdelávacou a vedeckovýskumnou inštitúciou. Našou prioritou naďalej zostáva internacionalizácia, ktorá predstavuje fenomén s rastúcim významom a celosvetovým dosahom. 

Pred piatimi rokmi vzniklo na UNIZA – ako na prvej univerzite na Slovensku – externé pracovisko Centra technickej podpory spoločnosti onsemi. Ako by ste zhodnotili jeho činnosť?

Silný príbeh značky onsemi je postavený na inováciách. Všade tam, kde sa deje technologický pokrok, je onsemi silným partnerom. Projekt združeného centra technickej podpory (CTP) medzi ON Semiconductor Slovakia a Žilinskou univerzitou vznikol ako odvážny projekt priameho prepojenia akademickej obce s priemyslom. Hlavným cieľom je riešenie výskumno-vývojových a projektových úloh pracovníkov CTP, ktorí sú zároveň pracovníkmi UNIZA. Na základe výsledkov centra a narastajúceho dopytu pre riešenie projektových úloh z celého sveta sa centrum rozvinulo z pôvodne dvoch pracovníkov na súčasných 16. Výsledky spolupráce vyústili do získania prestížneho ocenenia CEE Bussines cooperation awards 2022 vo Varšave, kde bol tento projekt ocenený ako najlepší model spolupráce medzi priemyslom a akademickou obcou.

Univerzita je mimoriadne úspešná v spolupráci s podnikateľskými subjektmi. Môžete ju priblížiť?

Univerzita rozvíja bohatú spoluprácu so subjektmi vo všetkých odvetviach, v ktorých poskytujeme vzdelávaciu a vedeckovýskumnú činnosť. Naše partnerstvá sú postavené na kvalitných základoch spájaných s dlhoročnou tradíciou. Opätovne sme nadviazali na spoluprácu s KIA Slovakia. Prínosom pre našich študentov budú zaujímavé témy pri vypracovávaní bakalárskych, diplomových a doktorandských prác, bezplatné stáže, prax, ale aj platené štipendiá. Rovnako výnimočnou je spolupráca s ORANGE Slovensko v oblasti 5G, ktorou otvárame diskusiu o spolupráci v oblasti digitálnych 5G riešení pre slovenský priemysel. Univerzita aj študenti získajú prístup k 5G technológiám a priestor pre vývoj a implementáciu riešení pre Priemysel 4.0. Na našom aj Orange pracovisku bude možné postupne vidieť napríklad 5G prepojenie robotického roja s operátorom, smart 5G riešenia pre vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie vo fabrikách, využitie 5G sietí a autonómne riadenie pre podniky i v doprave, prípadne ovládanie dronov. Úspešne pokračuje spolupráca so spoločnosťou Schaeffler Kysuce v oblasti spoločných projektov, záverečných prác a formy ich možnej realizácie priamo z praxe a pre prax.

V našom vzdelávacom procese sú teoretické vedomosti a praktické skúsenosti v úzkej symbióze, čo dokladuje aj inovatívna spolupráca, napríklad so spoločnosťou IPESOFT, ktorá je popredným dodávateľom IT služieb v oblasti energetiky a priemyslu na Slovensku aj v zahraničí. Veľkú časť z viac ako 100 zamestnancov spoločnosti predstavujú absolventi našej Fakulty riadenia a informatiky. Intenzívnu spoluprácu rozvíjame s európskym lídrom železničného skúšobníctva VUZ Slovakia – dcérskou spoločnosťou Výskumného ústavu železničného, ale aj s dcérskou spoločnosťou fínskej spoločnosti PEIKKO Group Corporation, v ktorej našli uplatnenie naši absolventi Stavebnej fakulty. Nie je možné vymenovať všetky firmy z bohatého portfólia priemyselných partnerov, stavebníctva či IKT. Nerád by som tiež vynechal rezortné ministerstvá, samosprávy a štátne firmy.

Ako sa vyvíja spolupráca Žilinskej univerzity s európskymi inštitúciami? Môžete spomenúť najvýznamnejšie výstupy z riešenia výskumných projektov v poslednom období?

Spolupráca UNIZA s európskymi univerzitami a výskumnými inštitúciami sa vyvíja hlavne vďaka európskym výskumným a inovačným projektom, predovšetkým v rámci Rámcového programu EK Horizont Európa. Vychádza z predchádzajúcich kontaktov našich kolegov z pracoviska ERAdiate+, ktorí pôsobili na viacerých európskych univerzitách a pracoviskách. Významným míľnikom bola úspešná koordinácia projektu Horizont 2020 MoTiV – Mobility and Time Value, čo bol zároveň jediný výskumný a inovačný projekt H2020 koordinovaný slovenskou univerzitou. Vďaka tomu sme začali dostávať pozvánky na pripojenie do ďalších projektov a konzorcií.

Spomeniem niektoré príklady európskych univerzít: Universite Gustave Eiffel (Francúzsko), Politecnico di Milano, ISCTE (Portugalsko), Laurea (Fínsko), TH Kolín, Univerzita Antwerpy, VRIJE University Brusel, alebo príklady výskumných inštitúcií: Institute of Studies for the Integration of Systems (Taliansko), Austriatech (Rakúsko), Technion – Israel Institute of Technology, CERTH (Grécko), ale tiež ďalšie firmy a inštitúcie z európskych konzorcií FEHRL, ECTRI a ďalších. Z rozsiahlych výsledkov by som spomenul len dva: výskum a vývoj nových navigačných systémov a prostriedkov, ktoré nie sú založené na satelitnej navigácii, za účelom vyvinúť v rámci konzorcia prototyp nového systému navigácie pre určenie polohy v oblastiach bez dostupnosti satelitného signálu, alebo návrhy na riešenie hardvérových a softvérových komponentov mestskej mobility.

Aké sú plány univerzity v najbližšej budúcnosti?

Univerzita má dlhodobý záujem o rozvoj športovej infraštruktúry. V rámci výučby sa športu venuje pravidelne 40 % našich študentov. Okrem výučby prebieha v rámci športovej infraštruktúry systematická športová príprava univerzitného klubu AC UNIZA. Vo futbalových súťažiach bude univerzitu reprezentovať novovznikajúci futbalový klub. K atletickému štadiónu, ktorý sme otvorili v júni, čoskoro pribudne aj Športové centrum – nová športová hala UNIZA. Spoločne s mestom Žilina o nej budeme informovať na jeseň.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...