1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Žilinská univerzita v Žiline

Zilinska univ 17Moderná univerzita so smelými víziami

K atribútom modernej univerzity patria zanietení študenti, zainteresovaní zamestnávatelia, špičkové vybavenie a kooperácia s domácimi a zahraničnými partnermi. Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) je zaradená k lídrom v prepájaní vzdelávacieho a výskumného potenciálu s aktuálnymi trendmi v univerzitnej sfére. „Nevyhnutnou podmienkou dlhodobej konkurencieschopnosti univerzít na celosvetovej, európskej aj národnej úrovni je internacionalizácia. Ako veľkú výzvu vnímame projekt European Universities Network zaradený do projektovej schémy ERASMUS+, pretože poskytuje priestor pre upevňovanie strategickej spolupráce medzi európskymi univerzitami,“ vysvetľuje rektor UNIZA prof. Ing. Jozef Jandačka, PhD.

Napĺňanie dlhodobých zámerov podmieňuje kvalitná veda, výskum a inovácie v spolupráci so špičkovými pracoviskami doma a v zahraničí. „Projektové aktivity Univerzitného vedeckého parku a Výskumného centra v spolupráci s tímom expertov v rámci iniciatívy Európskej komisie ERA Chair smerovali k medzinárodným projektom a ku kooperačným projektom s priemyselnými partnermi. V roku 2018 sme mali rozpracovaných 247 výskumných úloh, jednotlivé pracoviská riešili vyše 40 výskumných projektov zahraničných grantových schém a tiež projekt ERAdiate – Zlepšenie výskumu a inovácií v inteligentných dopravných systémoch, ktorý UNIZA koordinuje v rámci projektov H2020 Európskej komisie,“ hovorí rektor.

Spolupráca s priemyselnými partnermi

UNIZA stavia na zmluvnej spolupráci s desiatkami vzdelávacích inštitúcií z 21 krajín na celouniverzitnej aj fakultnej úrovni. „V máji sme sa stali prvým zahraničným partnerom, s ktorým Akadémia vied Českej republiky podpísala Memorandum o porozumení s cieľom rozvíjať spoluprácu v oblasti vedy a vzdelávania medzi našimi krajinami,“ hovorí rektor. Ako dlhoročných partnerov neopomína Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK), s ktorými spolupráca prebieha v rámci vybraných skupín a podľa požiadaviek spoločností.

Nedávno prebehli rokovania o ďalších nových aktivitách. UNIZA iniciovala pracovné stretnutia s vrcholovým manažmentom na čele s generálnymi riaditeľmi oboch spoločností, ktoré sa uskutočnili 9. mája a 17. júna 2019. „Umožňujeme vzdelávanie v oblasti manažérskych zručností, kvality, logistiky obstarávania či výcvik na simulátore, ktorý sme získali od ŽSR. Druhá fáza spolupráce spočíva v odbornej pomoci pri príprave a realizácii sanácie úsekov železničných tratí a staníc, prepojení infraštruktúry komunikačnými sieťami, simulačnými modelmi, asistujeme v procese prípravy dát potrebných na vyhľadávanie a ďalších aktivitách,“ definuje kooperačnú činnosť Jozef Jandačka.

Paletu intenzívnej spolupráce dotvárajú renomované spoločnosti. So Scheidt&Bachmann, Volkswagen Slovakia, Siemens, Schaeffler a celým spektrom ďalších zahraničných spoločností UNIZA spolupracuje od ich príchodu na Slovensko. „Nadviazali sme významnú spoluprácu so spoločnosťou Jaguar Land Rover. Pracovné rokovanie prebehlo v závode pri Nitre a na University of Warwick v Spojenom kráľovstve. Ide o významnú verejnú výskumnú univerzitu, ktorá bola založená v roku 1965 ako súčasť vládnej iniciatívy na rozšírenie vysokoškolského vzdelávania. Spoločnosť Jaguar Land Rover má s University of Warwick vybudovanú excelentnú spoluprácu. Časť výskumných aktivít realizujú v spoločných laboratóriách,“ približuje nové možnosti rektor.

Atraktívne štúdium

V súčasnosti sa UNIZA neorientuje prioritne iba na dopravu a spoje, hoci naďalej ide o silné študijné programy. Dovedna 183 akreditovaných študijných programov vo všetkých stupňoch štúdia poskytuje so zreteľom na aktuálne požiadavky pracovného trhu. Jozef Jandačka pripomína, že o reálnom uplatnení absolventov hovoria prieskumy. „Rešpektujeme relevantné požiadavky. Akreditačnej komisii sme preto aj tento rok predložili niekoľko návrhov na nové študijné programy, ktorých potreba vyplýva priamo z praxe.“ Podľa výsledkov komplexnej akreditácie vysokých škôl z roku 2015 patrí UNIZA do prvej päťky najlepších univerzít na Slovensku. Študentov priťahuje kvalitná výučba, tvorivé prostredie, špičkové vybavenie a atraktívna študijná ponuka. „V popredí zotrvávajú informačno-komunikačné technológie, dnes zastúpené v mnohých študijných programoch z oblasti informatiky, strojárstva, elektrotechniky, biomedicíny, dopravy, bezpečnosti, ekonomiky a manažmentu aj stavebníctva.“

Najväčší záujem vzbudzuje štúdium leteckej dopravy. „S týmto odborom má naša univerzita jedinečné postavenie v rámci slovenských vysokých škôl. Získali sme medzinárodnú akreditáciu PEGASUS pre letecké študijné programy vo všetkých troch stupňoch vysokoškolského vzdelávania. PEGASUS je konzorcium najlepších univerzít, ktoré poskytujú vzdelávanie v odbore letecké a kozmické inžinierstvo a zároveň je partnerom najväčších výskumných a priemyselných inštitúcií,“ vysvetľuje rektor Žilinskej univerzity.

Dôležité infraštruktúry

Zámer zotrvať v poskytovaní kvalitného vzdelávania, udržať status výskumnej univerzity a napredovať v synergickom rozširovaní spolupráce s praxou podmieňuje kvalitná infraštruktúra. UNIZA dosiahla vyčerpanie finančného balíka určeného na rekonštrukciu internátov už v prvej etape. „V prvej fáze sme zlepšili kvalitu bývania v ubytovacom zariadení Hliny. Našou snahou je zlepšovať podmienky pre štúdium a voľnočasové aktivity. Do rekonštrukcie učební, prednáškových miestností, telocvične a stravovacieho zariadenia sme preto uvoľnili financie z vlastných zdrojov. Čiastočne sa nám podarilo naplniť dlhodobý cieľ znižovania energetickej náročnosti budov. Aktuálne prebieha rekonštrukcia jedného bloku internátov na Veľkom Diele z finančných prostriedkov určených na rekonštrukciu internátov z ministerstva školstva. V blízkej budúcnosti plánujeme rekonštrukciu ďalšieho bloku v tomto ubytovacom areáli,“ približuje najbližšie rektor Jozef Jandačka.

Dodáva, že svoju podobu mení aj univerzitný campus. „Našou prioritou je, aby študenti a zamestnanci študovali a pracovali v príjemnom prostredí. Cieľom nášho projektu s názvom Zlepšenie environmentálnych aspektov Žilinskej univerzity v Žiline prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry, spolufinancovaného Európskou úniou, je zvýšiť kvalitu životného a pracovného prostredia, ako aj podiel zelene v meste. Rozširujeme zeleň, budujeme odpočinkové zóny v podobe mobiliáru, lavičiek a fontány. Projekt je zameraný aj na podporu aktivity s názvom Do práce na bicykli. Cyklostojany poskytnú zamestnancom a študentom bezpečné parkovacie miesta priamo v univerzitnom areáli.“

Vedecké podujatia

UNIZA každoročne organizuje vyše 60 konferencií a seminárov. Ku koordinácii enormného množstva odborných podujatí dochádza v súlade s požiadavkami trhu a odborným zameraním jednotlivých pracovísk. „Pre každý akademický rok publikujeme kalendár podujatí. Tematicky vychádzajú z odbornej a vedeckej profilácie univerzity. Tou je cestná, železničná, vodná a letecká doprava, dopravné a poštové služby, dopravné cesty, dopravné a pozemné staviteľstvo, elektrotechnika, telekomunikácie, informatika, informačné a komunikačné technológie, manažment a marketing, strojárstvo, materiály a technológie, robotika, konštruovanie strojov a zariadení, energie, stavebníctvo, krízový a bezpečnostný manažment, občianska bezpečnosť, požiarna ochrana, súdne inžinierstvo, aplikovaná matematika, učiteľstvo všeobecnovzdelávacích predmetov, knižnično-informačná veda a vysokohorská biológia,“ sumarizuje rektor.

Koncept otvorenej univerzity

UNIZA oslovuje obyvateľov nielen ako druhý najväčší zamestnávateľ v žilinskom regióne, ale tiež ako organizátor zaujímavých podujatí. Podľa Jozefa Jandačku spolupráca s mestom Žilina a Žilinským samosprávnym krajom stojí na pevných základoch. „Každoročne organizujeme množstvo akcií, ktoré sprístupňujeme verejnosti, či už je to Deň UNIZA v obchodnom centre Mirage alebo Vianoce na univerzite. V lete sa mimoriadnej obľube teší Žilinská detská univerzita, v tomto roku sme zorganizovali jej 15. ročník. Tradične sa zúčastňujeme na festivale vedy Európska noc výskumníkov. Novinkou je podujatie Univerzita dokorán, ktoré sa bude konať koncom septembra. Návštevníci sa môžu tešiť na vstup do zaujímavých laboratórií, súťaže a bohatý kultúrny program,“ odznieva pozvanie na najbližšiu akciu. „Rozhodnutím Výkonného výboru Slovenskej asociácie univerzitného športu bola Žilinská univerzita v Žiline poverená organizovaním Letnej univerziády SR v roku 2020, čo svedčí o pevnom športovom zázemí univerzity aj mesta Žilina,“ konštatuje rektor Žilinskej univerzity v Žiline a dodáva, že v rámci príprav na univerziádu práve prebieha modernizácia športovísk.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...