1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zeleninárska, s.r.o./Agromačaj, a.s.

Agromacaj 20Čerstvá zelenina z poľa až na stôl

Od roku 2004 funguje na Slovensku veľmi dôležitá organizácia združujúca pestovateľov a producentov zeleniny. Pod názvom Zeleninárska, s.r.o., spája 14 takýchto podnikateľských subjektov, ktorých úlohou je vytvoriť také odbytové kapacity, ktoré by slúžili potrebám rastúceho segmentu obchodných reťazcov v regióne.

Zároveň je zmyslom existencie spomínanej organizácie zvyšovať organizovanosť výrobcov na trhu so zeleninou. 14 organizáciám, ktoré hospodária na 13-tisíc hektároch pôdy (z toho 8-tisíc hektárov je pod závlahou), sa vlani podarilo spraviť obrat 70 miliónov eur. Na pulty predajní veľkých obchodných reťazcov na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku a Poľsku dodali minulý rok 110-tisíc ton zemiakov, ale aj ostatnej (cibuľovej a koreňovej) zeleniny.

Sídlo spoločnosti Zeleninárska, s.r.o., je v Kráľovej pri Senci na juhozápade Slovenska. Práve táto lokalita je historicky aj geograficky predurčená na poľnohospodárstvo. Z tohto regiónu s tradíciou pestovania zemiakov od začiatku 20. storočia pochádza aj jadro členov družstva. Prvými plodinami, ktoré začali členovia spolu pestovať a predávať, boli práve zemiaky. Na ich pozberovú úpravu a balenie išlo v roku 2008 do spoločnej prevádzky v obci Kostolná pri Dunaji veľké množstvo investícií. Popri zemiakoch sa združenie v priebehu nasledujúcich rokov stalo silným producentom cibule, mrkvy a petržlenu. Od roku 2016 zoskupenie úspešne rozbehlo produkciu cesnaku a v spolupráci s ďalšou firmou aj produkciu kvasenej kapusty.

Od roku 2015 prebiehajú v spoločnosti investície do rozšírenia prevádzky, nárastu produkcie a zvýšenia skladovacích kapacít. Ako príklad môžeme uviesť spustenie automatizovanej linky na šúpanie cibule pre potravinársky priemysel s kapacitou do 380 ton mesačne v roku 2017. O rok neskôr rozšírili na juhozápade Slovenska skladové kapacity s možnosťou mechanického chladenia v objeme 8-tisíc ton. V nadväznosti na to putovali financie do rozšírenia chladených skladových kapacít o 18-tisíc ton a na novú baliareň koreňovej zeleniny s kapacitou 150 ton denne. „Aktuálne vieme v našich skladoch uložiť 75-tisíc ton zemiakov a ostatnej zeleniny. To znamená, že sme schopní uchovať pozbieranú úrodu od septembra do júna nasledujúceho roka. Na pulty predajní tak dodávame čerstvú zeleninu 365 dní v roku,“ prezradil Ing. Juraj Mačaj, konateľ Zeleninárska, s.r.o.

Pestovať ekologicky a stabilne

Klasický spôsob pestovania zeleniny sa zameriava na produkciu, teda na výsledok a množstvá. Ekologické pestovanie sa sústreďuje na proces pestovania a kvantitu produkcie nie je možné ovplyvniť. Zlatou strednou cestou je integrovaná produkcia zeleniny, ktorá používa ekologicky bezpečnejšie postupy, a zároveň je jej cieľom dosiahnuť stabilnú produkciu. Práve tento spôsob pestovania nazývaný integrovaná produkcia preferujú pestovatelia a farmári v združení Zeleninárska, s.r.o. „Integrovaná produkcia znižuje chemické zásahy a preferuje biologické a mechanické postupy. Používa metódy overené časom a našimi predkami. Ako príklad uvediem vedenie záznamov o počasí či dodržiavanie osevného postupu, ktorého základom je rotácia plodín s cieľom zabrániť zvyšujúcemu sa tlaku chorôb a škodcov,“ prezradil Juraj Mačaj.

Nemenej dôležitou súčasťou integrovanej produkcie je monitoring škodlivých organizmov, používanie uznaného osiva a sadbového materiálu a tiež vyvážené hnojenie pre optimálny prísun živín do pôdy s následných zdravým vývinom rastlín. „Integrovaná produkcia používa postupy trvalo udržateľného poľnohospodárstva. Pesticídy sa nepoužívajú preventívne, ale až ako posledná možnosť,“ ozrejmil konateľ s tým, že pestovaná zelenina je pod zvýšeným dohľadom a vzorky pôdy sú pravidelne kontrolované na živiny a ťažké kovy. Rovnako aj pestovaný produkt je pod zvýšenou kontrolou na ťažké kovy, dusičnany a rezíduá pesticídov.

Kontrola kvality je na prvom mieste

Podobne sa tak deje aj u produkcie pred jej zberom. Predtým, ako sa úroda dostane do skladov a k zákazníkovi, odoberajú sa z nej vzorky, ktoré sa odnášajú do akreditovaných laboratórií. Tu sa vykonávajú analýzy na obsah reziduí, pesticídov, dusičnanov a ťažkých kovov, ktoré by sa v plodinách mohli nachádzať. „Vďaka integrovanému prístupu k pestovaniu rastlín sú hodnoty v plodinách vychádzajúcich z takéhoto typu poľnohospodárstva dlhodobo pod hranicou stanovených limitov a sú teda bezpečné pre človeka a životné prostredie,“ hovorí Juraj Mačaj s tým, že dôležitá je aj samotná prevencia.

Pri prevencii možno hovoriť o troch základných atribútoch, ktorými sú výber rezistentných odrôd, výber vhodného pozemku a správne striedanie plodín, ktoré zabezpečuje trvalo udržateľné poľnohospodárstvo overené našimi predkami a ich skúsenosťou. Následný monitoring je zasa určený na neustále sledovanie dát a výstupov, ktoré sledujú možný výskyt škodcov na produkcii. „Na základe monitoringu poľnohospodári vedia určiť, nakoľko je zásah prípravkami na ochranu rastlín potrebný a ak je, tak v akom rozsahu a zameraní,“ doplnil konateľ združenia Zeleninárska, s.r.o., ktoré chce svoju pôsobnosť na juhozápade Slovenska rozširovať. Aktuálne sa obzerá po lokalitách v blízkosti Trnavy a Piešťan a svoje rady otvára ďalšiemu členovi alebo nezávislému producentovi zeleniny.

Nie je to vôbec jednoduché

Ako hovorí Juraj Mačaj, združenie Zeleninárska, s.r.o., je podľa jeho slov kľúčovým článkom v budovaní sebestačnosti Slovenska pri pestovaní zeleniny. Tomuto tvrdeniu je veľmi ľahké uveriť, keďže až 60 % výrobkov z produkcie združenia končí na pultoch slovenských obchodných reťazcov. Zvyšok putuje do krajín V4. V tomto biznise ale rozhodne nie je jednoduché podnikať, obzvlášť v lokalite juhozápadného Slovenska, a už vôbec nie v časoch energetickej krízy a vysokej inflácie. „Spotrebujeme neuveriteľné množstvo elektriny. Za rok 2022 to bolo 20 GWh, ktorých cena stúpla oproti predchádzajúcemu roku štvornásobne. Stúpli nám aj mzdové náklady, nakoľko nájsť pracovnú silu v našom regióne pôsobenia je takmer nemožné,“ prezrádza Juraj Mačaj. Združenie sa však napriek tomu nevzdáva a rozhodlo sa ísť cestou energetickej sebestačnosti. „Posledný štvrťrok 2022 sme sa intenzívne venovali rozšíreniu našej bioplynovej stanice aj výstavbe fotovoltaickej elektrárne, ktorú by sme chceli spustiť budúci rok.“

Vďaka vlastnej elektrárni by boli schopní byť na 80 % sebestační a ušetrené financie by zasa vedeli investovať ďalej. Napríklad aj do strojov a zariadení na zlepšenie triedenia zeleniny, ktoré by výraznejšie a rýchlejšie detegovali vadnú produkciu. „Za posledných 5 rokov sa nám podarilo zdvojnásobiť objem našej produkcie. Takéto vysoké ambície už nemáme, ale radi by sme v najbližších 5 rokoch išli hore o 40 až 50-tisíc ton zeleniny,“ povedal o ďalších ambíciách Juraj Mačaj. Osobne by bol rád, keby sa im darilo aspoň tak ako doteraz. Aj napriek nárastu cien potravín, teda aj ich zeleniny, evidujú zvýšený dopyt zo strany spotrebiteľov, ktorí preferujú čerstvé ovocie a zeleninu po celý rok. „V októbri a novembri sme zaznamenali mierny pokles, ale cez Vianoce sme dodávali do obchodov 750 ton zeleniny denne. V úvode januára sme dokonca zaznamenali väčší objem predaja zeleniny ako v rovnakom období minulého roka. Toto zistenie ma skutočne teší,“ uzavrel konateľ Zeleninárska, s.r.o.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...