1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Wertheim T, s.r.o.

Wertheim 15K rodinnému striebru pridávajú perspektívne produkty

Wertheim je rodinným podnikom, ktorý bol založený v roku 1852 rakúskym obchodníkom Franzom Wertheimom. Keď sa mu zlodeji vlámali do kancelárie, vymyslel ohňovzdorné pokladnice, ku ktorým neskôr pridal aj ohňovzdorné trezory. Nie nadarmo je Franz Wertheim považovaný za podnikateľského génia, ktorý v tej dobe veľmi správne identifikoval potreby trhu. Jeho podnikanie bolo vždy poháňané vášňou k inováciám, precíznosti výroby a uspokojeniu zákazníkov.

Tento Rakúšan mal zároveň výborný cit pre marketing. Pred vyše 150 rokmi prezentoval svoje produkty a ich kvalitu prostredníctvom veľkolepých šou za účasti verejnosti ako aj šľachty vo Viedni či Konštantínopole. Verejne testoval ohňovzdornosť svojich produktov, vďaka čomu preslávil svoje produkty po celej Európe. Názov Wertheim sa stal postupom času synonymom trezorov používaných v nemecky hovoriacich krajinách. V posolstve Franza Wertheima pokračuje aj dcérska spoločnosť skupiny Wertheim pôsobiaca na Slovensku. Na nasledujúcich riadkoch sme vyspovedali výkonného riaditeľa JUDr. Romana Roda, MBA.

Ako pokračovala cesta Franza Wertheima a jeho úspešného podnikania?

História vie byť veľmi kľukatá. Spoločnosť Wertheim sa začala neskôr zaoberať aj výrobou prvých výťahov, v dôsledku čoho došlo k jej prevzatiu švajčiarskym koncernom Schindler, ktorý je teraz naším významným obchodným partnerom. Následne v roku 1986 dvaja manažéri spoločnosti, pán Peter Lunzer a pán Horst Weissenbacher, vykúpili celú divíziu výroby trezorov od spoločnosti Schindler a pokračovali v teraz už viac ako 170-ročnej tradícii výroby trezorov a bezpečnostnej techniky. Takže aj napriek viacerým kľučkám v histórii zostala spoločnosť Wertheim rodinnou firmou stavajúcou na svojej bohatej a slávnej histórii a hodnotách ako sú úcta k zamestnancom, vášeň pre inováciu a precíznosť výroby, najvyššia kvalita a spokojnosť zákazníkov, čo sú podľa môjho názoru stavebné kamene jej neskoršieho úspechu a expanzie do celého sveta.

Spoločnosť Wertheim je významným producentom trezorov, kovových konštrukcií výťahov, pohyblivých schodov, kovových konštrukcií strojov a iných zariadení. Ktorý výrobný program dominuje a pre akých zákazníkov sú produkty značky Wertheim určené?

Naším rodinným striebrom je samozrejme výroba trezorov a bezpečnostnej techniky. Vzhľadom na dobu, v ktorej žijeme, a s ňou spojenú virtualizáciu platobného styku a prechod bankových služieb do elektronického bankovníctva, je však tento výrobný program na ústupe. Z pohľadu obratov aktuálne prevládajú výrobné programy subkontraktov, tzv. Commissioned Work, pre výrobu výťahov, eskalátorov a úžitkových vozidiel. Celkovo máme v našom výrobnom portfóliu zhruba 14-tisíc výrobkov pre 10 veľkých klientov, ktorými sú nadnárodné koncerny pochádzajúce z Rakúska, Nemecka a Švajčiarska. Na druhej strane, z pohľadu manažovania procesov je to veľká výzva.

Na Slovensku pôsobí spoločnosť Wertheim od roku 1990 a patrí medzi najväčších zamestnávateľov v rámci západného Slovenska. Zastúpenie má v troch závodoch, a to v Dunajskej Strede, Kostolných Kračanoch a Modre. Na čo konkrétne sa v jednotlivých prevádzkach zameriavate? Akým spôsobom medzi sebou podniky kooperujú?

Rakúska spoločnosť Wertheim prišla na územie Slovenskej republiky ako jedna z vôbec prvých investícií zahraničného kapitálu do priemyselnej výroby. Jej rast bol v nasledovných 20 rokoch exponenciálny, v dôsledku čoho sme hľadali vhodné lokality s dobrým cestným napojením, dostupnou kvalifikovanou pracovnou silou a relatívne nízkou cenou nehnuteľností. Preto sme si vybrali lokalitu Dunajskej Stredy, kde sme odkúpili bývalý areál ZŤS. S rastúcim dopytom po našich výrobkoch sme dokúpili pozemky v okrese Dunajská Streda, katastrálne územie Kostolné Kračany, a za výraznej podpory samospráv sme spolu vybudovali priemyselný park s kompletnou infraštruktúrou.

V roku 2010 sme spustili našu najnovšiu prevádzku, ktorá je zameraná na finálnu montáž, a logisticko-expedičné centrum. Postupne sa nám podarilo prilákať do tohto priemyselného parku nášho klienta spoločnosť Schindler, ktorá založila dve spoločnosti na finalizáciu výťahových kabín a eskalátorov. Momentálne zamestnáva spolu viac ako 800 ľudí. Našou najstaršou výrobnou prevádzkou je Modra, kde zamestnávame viac ako 50 špecialistov vyrábajúcich ťažkú trezorovú techniku a tzv. špeciálne aplikácie, ktoré sú vyslovene šité na mieru potrebám našich klientov.

Kde hľadáte personálne posily a ktoré profesie sú u vás najžiadanejšie?

Najžiadanejšími profesiami sú pre nás tie, ktoré sú zároveň vedené v zozname zamestnaní ako nedostatková pracovná sila na príslušnom úrade práce, t. j. zvárač kovov a nastavovač CNC strojov. Vzhľadom na to, že v okrese Dunajská Streda máme dve prevádzky s najpočetnejším personálnym substrátom, dlhodobo sme sa spoliehali na dobrú dostupnosť pracovnej sily, kultúrnu aj jazykovú blízkosť maďarského trhu, čo bolo pre nás veľkou výhodou. Preto musím skonštatovať, že v minulosti sme netrpeli až tak výrazne nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily ako iní zamestnávatelia v sektore priemyselnej výroby na Slovensku. Vzhľadom na veľký príliv zahraničných investícií, ako aj sociálne výhody a s tým spojený rýchly rast životnej úrovne v Maďarsku, sme postupom času prestali byť pre pracovnú silu od našich južných susedov tak atraktívni. Momentálne sme nútení vypomáhať si recruitmentom z tretích krajín. Okrem kolegov zo Slovenska, Rakúska a Maďarska máme zamestnancov z Vietnamu, Indie, Ukrajiny, Gruzínska, Kirgizka, Rumunska a Srbska.

Ako riešite nedostatok kvalitných a schopných ľudí na trhu práce?

Naša súčasná stratégia riešenia tohto problému je založená na viacerých pilieroch. Tým prvým je duálne vzdelávanie, prax študentov odborných škôl, práca so žiakmi a ich rodičmi od základných škôl, aby sa nám napĺňali ročníky stredných odborných škôl. Ďalej sú to investície do automatizácie a robotizácie výroby, a tretím bodom je vzdelávanie a rozvoj vlastných zamestnancov s prechodom na vyšší stupeň automatizácie a robotizácie výroby. V neposlednom rade spomeniem recruitment z tretích krajín, najmä z Vietnamu a Indie, kde má strojárska výroba dlhú tradíciu a ľudia disponujú dobrými odbornými zručnosťami.

V súčasnosti nám však posledný pilier veľmi pokrivkáva. Výrazne sa nám totiž skomplikoval proces udeľovania víz pre štátnych príslušníkov Vietnamu a Indie. Nielenže bol samotný vízový proces pomerne zdĺhavý, ale dokonca došlo k pozastaveniu udeľovania termínov na interview k získaniu pracovných povolení, ktoré je nevyhnutné na začatie samotného vízového procesu. Zastupiteľské úrady sú personálne poddimenzované a, bohužiaľ, nevedia zabezpečiť, aby proces udeľovania víz minimalizoval prípadné falošné a účelové žiadosti občanov z týchto krajín. Toto spôsobuje značné problémy veľkému počtu zamestnávateľov na Slovensku, ktorí si prácne, dôsledne a zodpovedne vyberajú kandidátov na obsadenie voľných pozícií. Aj napriek tomu sme nezaznamenali žiadny pokrok alebo riešenie zo strany orgánov štátnej správy.

Ako ste už spomínali, rodinným striebrom spoločnosti Wertheim sú od jej založenia trezory. Aké bezpečnostné a kvalitatívne parametre musia spĺňať, aby dosiahli požadované normy na certifikáciu? Kde ich na tieto parametre testujete?

Základná EN norma pre skriňové trezory, trezorové dvere a komorové trezory je norma, v ktorej sú obsiahnuté aj požiadavky, klasifikácia a metódy skúšania odolnosti proti vlámaniu. Táto norma pozná 13 bezpečnostných tried. Bezpečnostná trieda je determinovaná odolnosťou trezorov voči vlámaniu a zisťuje sa skúškami – testovaním, ktoré prebieha v optimálnych podmienkach akreditovaných skúšobní. Pri teste sa zisťuje čas potrebný k prelomeniu trezora, a to za použitia rozličných nástrojov. Posudzuje sa pritom čiastočný prielom a úplný prielom. Odolnosť proti násilnému otvoreniu trezora sa následne vyjadruje v jednotkách odolnosti RU (Resistance Unit).

Naše produkty sú testované predovšetkým v nemeckom VdS patriacom do európskej certifikačnej asociácie EFSG – European Fire and Security Group. Zjednodušene je možné povedať, že prvých 5 tried je určených pre privátnu klientelu, pričom bezpečnostná trieda je určujúcim faktorom pre účely poistných limitov vo vzťahu k uschovanej hodnote.

Rozsiahly sortiment výrobkov rakúskej značky Wertheim zahŕňa aj trezory pre špecifické aplikácie. Čo konkrétne to znamená? Aké úlohy zohrávajú z hľadiska bezpečnosti a kvality trezorov smart technológie, resp. digitalizácia? Aké sú v tomto smere súčasné trendy?

Firma Wertheim je nositeľom know-how v oblasti výroby trezorov a bezpečnostnej techniky. Sme schopní vyrábať produkty nielen zo štandardného produktového portfólia, ale aj produkty takpovediac šité na mieru požiadavkám našich zákazníkov. Tie tvoríme s naším R&D priamo v spolupráci s našimi klientmi. Ide o aplikácie, ktorými sú napríklad trezory vyrobené špeciálne na uschovanie výnimočne cenných kusov hodiniek pre prestížneho švajčiarskeho predajcu hodiniek alebo trezorové miestnosti na uschovanie zlatých tehál a drahokamov s luxusným prevedením, ktoré často mieria do krajín Blízkeho východu. Ďalej sú to trezorové miestnosti s rozmermi malého bytového domu určené pre uschovanie špecifických liečiv predovšetkým pre britský a nemecký trh alebo tzv. panic room.

Z hľadiska zabezpečenia fyzickej hodnoty predstavuje trezor veľmi konzervatívny inštrument, ktorý nikdy nebol a nikdy nebude lídrom v oblasti smart technológií. Wertheim chcel prostredníctvom svojich produktov vždy poskytovať najvyššiu mieru bezpečnosti fyzicky uschovaných hodnôt a pristupoval veľmi opatrne k hrozbám spojených so Cyber Security. Avšak ani Wertheim sa nevyhýba smart technológiám. V spolupráci s našimi klientmi v oblasti finančných inštitúcií vyvíjame aplikácie a software podávajúci informácie o úschove hodnoty dennej hotovosti, notifikačné systémy pre bezpečnostné služby prevážajúce dennú hotovosť, ako aj samotné účtovné oddelenia našich klientov, ktoré dostávajú informácie o dennej hotovosti v pokladniach obchodných reťazcov. Zároveň s našimi dodávateľmi zámkových systémov spolupracujeme na vývoji bezpečnostných prvkov a viacfaktorovej autentifikácie.

Treba dodať, že zamestnanci závodov Wertheim sú takisto špecialisti v oblasti zvárania. Vo výrobných procesoch používajú laser, vysekávanie, ohýbanie, pieskovanie, lakovanie a mnohé ďalšie technológie. Akým technickým zázemím disponujete?

Wertheim na Slovensku je vertikálne integrovanou spoločnosťou. Celý svoj výrobný proces má pod vlastnou strechou a tak aj úplnú kontrolu z pohľadu risk managementu. Nie sme nútení spoliehať sa na externé kooperácie, ktoré využívame len pri špecifických technológiách ako je žiarové a elektrolytické zinkovanie alebo KTL lakovanie. V troch výrobných prevádzkach disponujeme technológiami rezania kovov prostredníctvom laserov, plazmy a vysekávacích strojov, ďalej mechanického obrábania, tvárnenia kovov za studena, cez manuálne a robotické zváranie, betonárku, povrchovú úpravu prostredníctvom automatizovanej linky ako aj ručného nanášania laku, až po montážne linky a pracoviská.

Kde ste investovali naposledy?

Našou poslednou investíciou do technológií, ktorú sme realizovali tento rok, bolo zaobstaranie dvoch 10 kW laserov s automatizovaným systémom podávania plechu a vylamovania výpalkov v hodnote viac ako 2 milióny eur. Tie nám umožnia rezať plechy do väčšej hrúbky a nahradiť tak menej efektívnu technológiu pálenia prostredníctvom plazmy, ako aj staršie generácie laserov. Ďalšou investíciou sú zváracie agregáty na laserové zváranie, ktoré je jednou z najmodernejších a najefektívnejších metód v kvalite zvaru s oveľa menším rozstrekom a niekoľkonásobne vyššou efektivitou zvárania oproti bežným metódam. Tie nám pomáhajú skracovať výrobný proces a eliminovať operácie spojené s dodatočným čistením a brúsením zvaru.

Zároveň máme rozpracované väčšie investičné zámery do technológií mechanického obrábania, a to konkrétne horizontálneho 5-osého obrábacieho centra, ako aj tzv. produktívnej univerzálnej pracovnej bunky na ohýbanie od spoločnosti Trumpf. Vo vzťahu k výrobe trezorov a bezpečnostnej techniky pracujeme na zmene technológie plnenia betónom ako aj samotnej zmesi, keďže táto časť výrobného procesu je pre nás nákladovo najnáročnejšia. Zároveň spúšťame do výroby prvý trezor bez plnenia betónom, ktorý bude plnohodnotne spĺňať už spomenutú európsku normu a budeme ho vedieť vyrábať v rovnakých bezpečnostných triedach ako sú trezory plnené betónom.

Na čom zaujímavom pracujete v súčasnosti? Kam by sa mala vaša spoločnosť uberať v dlhodobom horizonte?

V posledných rokoch sme strategicky navýšili naše CAPEX investičné plány na úroveň až 7 % k výnosom spoločnosti, pričom naším kľúčovým a strategickým rozhodnutím bolo nikdy nesiahať na investície. A to ani v ťažkých časoch ako boli veľká hospodárska kríza, pandémia alebo energetická kríza spojená so stagfláciou. Toto strategické rozhodnutie bolo determinantom nášho rastu a úspechu posledné dekády. Intenzívne pokračujeme na obnove strojového parku a výrobných technológií všade tam, kde nám to dáva ekonomický zmysel alebo to má potenciál na získanie nových zákaziek. Zároveň sa veľmi intenzívne venujeme a investujeme do obnoviteľných zdrojov energií, ako aj zvýšeniu efektívnosti ich využitia za podpory eurofondov z Plánu obnovy a odolnosti.

Veľkou témou pre nás a našich klientov je trend udržateľnosti výroby a jej dopad na životné prostredie, zníženie uhlíkovej stopy výroby a politiky ESG (Environmental, Social & Governance), kde sa aj naši klienti zúčastňujú veľkých verejných obstarávaní, v rámci ktorých sa vyžaduje priebežné plnenie záväzkov EÚ aj jednotlivých členských štátov v oblasti udržateľnosti. Dlhodobou stratégiou je budovanie odolnosti dodávateľského reťazca (Supply Chain Resilience) a venovanie sa Risk Managementu, čo sa nám veľmi osvedčilo. Mali sme možnosť otestovať to počas pandémie, kedy sme boli schopní udržať si naše kapacity a dokázali sme byť spoľahlivým partnerom pre našich klientov. V prípade, že iní ich dodávatelia zlyhávali, my sme boli schopní podporiť ich našimi dodávkami, a tak nepriamo udržiavať chod kritickej infraštruktúry počas pandémie covidu v rámci európskeho kontinentu.

V ktorej oblasti vidíte najväčšiu príležitosť na rast spoločnosti?

V sektore kritickej infraštruktúry, t. j. dodávanie našich produktov pre výťahy, eskalátory a osobnú mobilitu. Na základe viacerých štúdií sa odborníci domnievajú, že trend urbanizácie sa bude v nasledovných rokoch zintenzívňovať. Do roku 2050 by malo žiť 75 % populácie vo väčších aglomeráciách a mestách, k čomu bude potrebné dobudovať predovšetkým verejnú infraštruktúru. Zároveň všetci veríme, že sa skončí tragická vojna na Ukrajine, čo bude obrovská príležitosť predovšetkým pre európskych výrobcov participovať na obnove Ukrajiny. Ďalej sa spoliehame na Európsku úniu, že začne vo väčšej miere nielen postihovať svojich európskych výrobcov tvoriacich pracovné miesta a HDP, ale ich aj chrániť a podporovať vlastnú surovinovú sebestačnosť. Prvé správne kroky už môžeme vidieť napríklad pri podpore výroby čipov a legislatívnych opatrení, akými sú napríklad Mechanizmus uhlíkovej kompenzácie na hraniciach (CBAM/Carbon Border Adjustment Mechanism).

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...