1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Wertheim, s.r.o.

Wertheim 15Luxusné dizajnové trezory sú v kurze

Svetoznámy výrobca trezorov so 160-ročnou tradíciou, spoločnosť Wertheim, s.r.o., rozvinul svoju činnosť do viacerých strojárskych odvetví. Popri trezoroch sa v súčasnosti venuje aj produkcii konštrukčných celkov pre výťahy, pohyblivé schody, chodníky a výrobe zvarencov pre obrábacie stroje a oblasť automotive.

V roku 2016 dosiahol podnik obrat viac ako 73 miliónov eur, pričom tržby z predaja výrobkov činili takmer 72 miliónov eur. Zároveň vygeneroval, aj vďaka práci 800 zamestnancov, hospodársky výsledok na úrovni 1,8 milióna eur. Na naše otázky o činnosti a ďalšom smerovaní spoločnosti odpovedal jej konateľ JUDr. Ing. Ivan Rod.

Dalo by sa povedať, že rok 2015 bol pre vašu spoločnosť turbulentným rokom, čo bolo spôsobené nepravidelnosťou zákaziek. Ustálila sa situácia v minulom roku a v prvých mesiacoch tohto roka?

Nie veľmi. Takmer 85 % našich produktov (konštrukcie a dielce pre pohyblivé schody a výťahy, sčasti aj trezory, pokiaľ ide o trezorové miestnosti) sú napojené na stavebnú činnosť a tá mala vždy sezónne výkyvy. Vieme s tým ale žiť.

Výroba trezorov je rodinným striebrom vášho podniku, i keď už nie je jeho hlavnou náplňou. Aké sú najnovšie trendy a požiadavky zákazníkov v tomto odvetví?

Základná požiadavka každého zákazníka je dostať od výrobcu výrobok v najvyššej kvalite za čo možno najnižšiu cenu. Na tieto základné požiadavky nadväzujú požiadavky na veľkosť trezoru, jeho váhu, typ uzamykacieho mechanizmu, možnosť dovozu na miesto inštalácie, jeho umiestnenie, ukotvenie a samozrejme možnosť servisu. Všetkými týmito požiadavkami sa riadime pri vývoji, výrobe a aj pri predaji trezorov. Ponúkame našim zákazníkom širokú škálu trezorov, ktoré svojimi vlastnosťami spĺňajú všetky uvedené požiadavky. V poslednom období k týmto, nazvime ich technickým požiadavkám, pristupujú ešte požiadavky estetické, takzvané dizajnové. Zákazníci si želajú, aby trezory boli vyhotovené s rôznou farebnou povrchovou úpravou, napríklad aj vo vyhotovení s vysokým leskom (autolakom) a chcú mať vnútorné vybavenie vyrobené z dreva, s vnútorným osvetlením. Aby sme naplnili požiadavky zákazníkov, ktorí majú záujem o tieto dizajnové typy trezorov, začali sme vyrábať špeciálny typ dizajnového nábytkového trezoru, ktorý má vnútorné vybavenie vyrobené z dreveného masívu, je osvetlené LED osvetlením a jeho povrch je lakovaný farbou vo vysokom lesku. O kvalite tohto luxusného trezoru svedčí aj to, že bol ocenený ako „Strojársky výrobok roka 2016“.

Minulé roky ste investovali do logistiky a automatizácie výrobného procesu. Chystáte sa výraznejšie investovať aj v tomto roku?

Jeden z veľkých projektov, ktorý v súčasnosti realizujeme, je robotizácia procesov zvárania konštrukcií. Ide o konštrukciu dvoch robotov pracujúcich súčasne na jednej x-ovej pracovnej osi, ktoré vykonávajú zváranie separátne. Predstavujú unikát v spôsobe vyhotovovania zvarových konštrukcií. Roboty majú 360-stupňovú možnosť zvárania, momentálne sa využíva 50 %. V základnom programovom portfóliu existuje 12-tisíc variant možností zvárania. V štádiu prípravy sú projekty zamerané na to, aby tieto roboty zvárali aj univerzálne súčiastky, ktoré inak nie sú určené pre robotické pracovisko.

Ďalším projektom v štádiu príprav je projekt automatizácie zvárania zvarových celkov pre oblasť automotive, konkrétne pre stavebné a poľnohospodárske stroje. Pracujeme na zefektívňovaní postupov výroby súčiastok. Plánujeme vytvoriť viacstrojovú obsluhu s použitím systému nulového upínania s využitím softwaru na programovanie obrábacích sekvencií, tzv. CAM. V oblasti výroby trezorov sme investovali do nákupu Combo laseru s vysekávačkou, čím sa výrazne zefektívnila ich výroba. Vzhľadom na expanziu do vzdialených oblastí, ako sú napríklad lokality Hongkong a Dubaj, bola táto investícia potrebná a zároveň aj prospešná.

Ako vidíte ďalšie smerovanie vašej spoločnosti z dlhodobého hľadiska? Budete si držať súčasné pozície alebo predpokladáte posun v skladbe výrobného portfólia a vašom zameraní?

Naša spoločnosť patrí medzi stabilné, spoľahlivé a úspešné firmy. Udržať si takýto status sa nám darí už takmer 27 rokov. Je pravda, že momentálne neplánujeme žiadne prevratné zmeny, sme však schopní veľmi pružne reagovať na požiadavky trhu a prispôsobiť našu výrobu novým výzvam.

Čo považujete v súčasnosti za najväčšie úskalia vášho podnikania?

Dramaticky sa zvýšili ceny hutníckych materiálov. Zo strany zahraničných odberateľov však nemožno hovoriť o tom, že by mali záujem upraviť ceny za odber výrobkov.

V priemyselne rozvinutých regiónoch Slovenska začína mnoho väčších podnikov pociťovať nedostatok kvalitných zamestnancov. Vnímate tieto problémy v personálnej oblasti aj vo vašej spoločnosti?

Razantne. Sme jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne. Úzko spolupracujeme s úradmi práce, s agentúrami, ale aj so školami. Spolupráca so Strednou odbornou školou technickou v Dunajskej Strede prebieha už niekoľko rokov. V rámci nej ponúkame každý rok šikovným a usilovným študentom možnosť vykonávať odbornú prax priamo v našej spoločnosti. Pod odborným dohľadom sa podieľajú na výrobe súčiastok. Majú možnosť prakticky sa oboznámiť s modernou technológiou a pracovnými postupmi. Fakt, že sa podieľajú na produkcii reálnych súčiastok, pôsobí na študentov veľmi motivačne. Tým najlepším ponúkneme možnosť zamestnať sa v našej spoločnosti po úspešnom ukončení štúdia.

V rámci národného projektu a regionálneho projektu sme v spolupráci s úradom práce v Dunajskej Strede vytvorili pracovné miesta pre 10 mladých ľudí do 25 rokov. Priestor však poskytujeme aj vysokoškolským študentom. Majú možnosť vykonávať v našej spoločnosti odbornú prax, poskytujeme im podporu aj pri vypracovávaní bakalárskych či diplomových prác. Sezónny nárast prác, a s tým spojenú zvýšenú potrebu pracovných síl, riešime spoluprácou s agentúrami, ako aj mnohé ďalšie firmy na Slovensku.

Spoločnosť Wertheim je v našom povedomí známa aj svojou filantropiou a spoločenskou zodpovednosťou. Čo sa u vás udialo na tomto poli za uplynulý rok?

V rámci našich aktivít podporujeme najmä lokality, kde sú naše závody (Dunajská Streda, Kostolné Kračany a Modra). V duchu filozofie filantropia venturo venujeme týmto lokalitám prostriedky na skvalitnenie životného prostredia, podporu niektorých mestotvorných aktivít, podporu odkázaných a talentovaných detí a podporu umenia s osobitným zreteľom na slovenských a maďarských umelcov.

Aké sú vaše ďalšie ciele do budúcnosti?

Som súčasťou spoločnosti Wertheim na Slovensku od jej samotných začiatkov. Rástol som spolu s ňou a videl som rásť aj svojich kolegov, zamestnancov. Pre mnohých z nás sa stala druhým domovom, stali sme sa rodinou. Spoločne dosahujeme atribúty, ktoré som už v našom rozhovore spomínal – stabilitu, spoľahlivosť a úspešnosť. Je to naše spoločné dielo a verím, že v takomto duchu sa bude podnik rozvíjať aj v budúcnosti. Tak dovnútra spoločnosti, ako aj vo väzbe na svojich partnerov, pre dosiahnutie užitočných vecí presadzujeme zásadu „nadšenie, partnerstvo a kompetencia“.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...