1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výzvy premieňame na príležitosti

continental matador rubber 23Výzvy premieňame na príležitosti

Spoločnosť Continental má za sebou úspešnú históriu, ktorá siaha až do roku 1871, kedy bola založená v nemeckom Hannoveri. Od tej doby je známa tým, že posúva hranice mobility – od prvej automobilovej pneumatiky na svete s dezénom až po inteligentné pneumatiky pre autonómne vozidlá.

Mobilita, ľudia v pohybe, preprava tovaru a neustále zdieľanie nápadov a informácií sú kľúčovými prvkami firemnej identity spoločnosti Continental, ktorá v posledných 20 rokoch výrazne diverzifikovala svoje produktové portfólio. Dnes je dodávateľom komplexných riešení pre podporu moderných trendov mobility. Svoje zastúpenie má aj na Slovensku, konkrétne v Púchove, kde produkuje pneumatiky pre osobné a nákladné vozidlá.

Ročne sa v Púchove vyrobia takmer 3 milióny nákladných pneumatík a viac ako 14 miliónov osobných a ľahkých nákladných pneumatík. Púchovský závod priamo zamestnáva takmer 5-tisíc ľudí a využíva služby viac ako 1500 zamestnancov dodávateľských organizácií. Okrem výroby pneumatík sa na severozápade Slovenska venujú aj výskumno-vývojovým aktivitám v modernom Technologickom centre. To bolo založené v roku 1987 za účelom vývoja, výskumu a testovania osobných a nákladných pneumatík. Vývojové centrum, ktoré zamestnáva odborníkov z celého sveta, bolo po akvizícii Continentalom zachované a neustále sa rozvíja. Continental investuje nielen do výroby a montáže, ale aj do vývojových kapacít. V súčasnosti tu pracuje vyše 300 vývojových inžinierov a pracovníkov laboratórií.

História gumárenskej výroby sa pritom v Púchove začala písať 7. septembra 1947, kedy bol položený základný kameň výstavby nového závodu na výrobu pneumatík. Oficiálna výroba začala 1. mája 1950. V roku 1987 bol na severozápade Slovenska založený Výskumný ústav gumárenský. Kľúčovým míľnikom rozvoja gumárenského priemyslu v Púchove bol rok 1998, kedy vznikol spoločný podnik nemeckého koncernu Continental a slovenského Matadoru s názvom Continental Matador s.r.o. Púchov. Predmetom podnikania bola už vtedy výroba nákladných pneumatík. Ďalšia významná etapa začala v roku 2007, kedy spoločnosť Continental prevzala aj výrobu osobných pneumatík. V roku 2009 bola ukončená akvizícia a Continental prevzal všetky aktivity spojené s výrobou a predajom pneumatík, dopravných pásov a výskumno-vývojovými aktivitami.

Najväčší zamestnávateľ v regióne

Zaujímavosťou je, že Continental vybudoval v Púchove svoju najväčšiu výrobnú kapacitu pre výrobu pneumatík na svete. Obe púchovské spoločnosti – Continental Matador Rubber a Continental Matador Truck Tires s tržbami na úrovni 1,7 miliardy eur ročne patria medzi najväčšie priemyselné podniky nielen v Trenčianskom kraji, ale celkovo na Slovensku. Continental Matador Rubber, s.r.o., patrí medzi TOP 5 najväčších európskych výrobcov pneumatík pre osobné, ľahké nákladné a SUV vozidlá v rozmeroch od 13 do 20 palcov. Predajná činnosť sa delí na trhy náhradnej spotreby a trhy prvej výbavy. Minulý rok vyprodukovala spoločnosť 14,2 milióna pneumatík z kategórie osobných, ľahkých nákladných a SUV pneumatík. Závod vyrába pneumatiky značiek Continental, Matador, Uniroyal, Barum, Semperit, Mabor, Viking, General Tire, Gislaved a Sportiva. Okrem toho produkuje SSR pneumatiky s technológiou zosilnenej bočnice, ktorá umožňuje pokračovať v jazde aj v prípade defektu, teda bez nutnosti použitia rezervného kolesa.

Continental Matador Truck Tires, s.r.o., je zasa najväčším závodom na výrobu nákladných a autobusových pneumatík v Európe. Vlani spoločnosť vyrobila 2,8 milióna nákladných pneumatík v palcových radách 19,5 a 22,5 značiek Continental, Matador, Uniroyal, Barum, Semperit, General Tire a ďalšie. Ide o jediný závod koncernu Continental, ktorý vyrába pneumatiky s technológiami „nulový nárazník“, „wide – base“ a „Triple A“. Pre úplnosť dodajme, že v Púchove sa nachádza aj Conveyor Belt Group, skupina, ktorá je súčasťou ContiTech divízie spoločnosti Continental. CBG Púchov je špecialistom na riešenia v oblasti pásovej dopravy. Pod značkou Matador sa tu vyrábajú gumotextilné a oceľovolanové dopravné pásy a spojovací materiál. Tamojší obchodný tím je k dispozícii zákazníkom z mining a industriálnej oblasti východnej a strednej Európy a Južnej Afriky.

Našou farbou je zelená

Cieľom koncernu Continental je prechod na uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Z tohto dôvodu neustále investuje do inovácií, „zelenej“ budúcnosti a ochrany životného prostredia. Viac ako 70 % kaučuku z celosvetovej produkcie sa využíva na výrobu pneumatík a dopyt po ňom v automobilovom odvetví stále rastie. O tom, že koncern dlhodobo tvrdo pracuje v oblasti ekológie svedčí aj fakt, že už dnes spotrebuje o 55 % menej vody a o 17 % menej energie ako priemer v priemysle na metrickú tonu vyrobených pneumatík. V rámci hľadania nových ekologických alternatív prebieha pod hlavičkou Continentalu aj výskum pestovania a spracovania ázijských púpav. Spracovaním koreňa tohto druhu púpavy sa získava guma, ktorá je plnohodnotnou kvalitatívnou náhradou exotického kaučukovníka. Continental chce púpavový kaučuk využívať aj pri výrobe pneumatík.

Vplyv aktivít Continentalu na životné prostredie je markantný aj v Púchove a jeho okolí. Continental prevádzkuje napríklad telefonickú Zelenú linku, kde je možné zanechať akýkoľvek podnet súvisiaci s vplyvom firmy na životné prostredie. Okrem toho Continental prostredníctvom občianskych združení a neziskových organizácií dlhodobo finančne podporuje škôlky, školy, zdravotné zariadenia a onkologické ústavy na Slovensku. Nezabúda ani na detské domovy, domovy sociálnych služieb, centrá voľného času, športové kluby, kultúrne telesá, dobrovoľné hasičské zbory a iné subjekty v Púchove a okolí.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...