1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Východoslovenský onkologický ústav, a.s.

vych onko ustav 16Komplexná starostlivosť pod jednou strechou

Východoslovenský onkologický ústav vznikol ako samostatný štátny subjekt odčlenením Kliniky rádioterapie a onkológie, ORL oddelenia, Oddelenia gynekológie, Oddelenia nukleárnej medicíny a RIA laboratória od Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach (FNLP) a ich spojením do jedného celku.

„Dôvodom vzniku ústavu bola snaha o sprehľadnenie financovania onkológie a ambícia poskytnúť komplexnú zdravotnú starostlivosť onkologicky chorým pacientom pod jednou strechou,“ objasňuje genézu vzniku ústavu jeho riaditeľka MUDr. Nataša Džunková.

Významnou zmenou v nedávnej histórii ústavu bola vo februári 2006 transformácia na akciovú spoločnosť. Zakladateľom a jediným akcionárom so 100-% účasťou bolo a je Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. Okrem poskytovania ambulantnej a ústavnej zdravotnej starostlivosti o onkologických pacientov na vyššie uvedených oddeleniach spolupracuje ústav so vzdelávacími ustanovizňami pri zabezpečovaní teoretickej a praktickej časti výučby žiakov stredných škôl a vysokoškolského vzdelávania v zdravotníckych povolaniach. Zabezpečuje aj stredoškolské, vysokoškolské a ďalšie vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov a takisto sa podieľa na vedeckovýskumnej činnosti a výchove vedeckých pracovníkov. V tejto oblasti spolupracuje s ďalšími zdravotníckymi, akademickými a vedeckými inštitúciami na Slovensku a v zahraničí.

V spoločnosti v súčasnosti pracuje 335 zamestnancov, z čoho je 62 lekárov. Ústav má k dispozícii spolu 158 lôžok, pričom medzi najväčšie oddelenia patrí Oddelenie radiačnej onkológie a Oddelenie klinickej onkológie, ktoré majú dokopy 112 lôžok. Oddelenie onkogynekológie a ORL oddelenie disponujú každé 20-timi lôžkami. V minulom roku v tomto medicínskom zariadení podstúpilo operáciu 1720 pacientov a celkový počet hospitalizácií dosiahol 5376. Okrem týchto čísel sú tu tisíce pacientov liečených ambulantne. Aj vďaka svojej aktivite patrí Východoslovenský onkologický ústav medzi zdravotnícke zariadenia, ktoré od svojho vzniku hospodária so ziskom. Ten ďalej slúži predovšetkým ako zdroj investícií. Väčšinu investičných akcií si ústav hradí z vlastných finančných prostriedkov. Jedným z úspešných projektov bolo napr. zriadenie vlastnej nemocničnej lekárne s výdajňou aj pre verejnosť, ktorá je v prevádzke od roku 2013.

Špecializovaná starostlivosť s vysokou kvalitou

Zmyslom fungovania celého ústavu je poskytovanie špecializovanej starostlivosti s vysokou kvalitou. Cieľom je centralizácia komplexnej onkologickej liečby najmä tých diagnóz, kde je zabezpečená aj chirurgická diagnostika a liečba. Sú to nádory hlavy a krku a gynekologické malignity vrátane karcinómu prsníka. „V oboch prípadoch úspech liečby závisí nielen od kvality jednotlivých modalít liečby, ale aj od dobrej interdisciplinárnej spolupráce. Je preukázané, že výsledky liečby sú lepšie, ak je na jednom pracovisku liečený veľký počet pacientov s určitou onkologickou diagnózou. Tento proces však musí byť plynulý a v takom rozsahu, aby liečba onkologických pacientov nebola odkladaná, čo by mohlo mať negatívny dopad na prognózu ochorenia,“ zdôrazňuje Nataša Džunková.

Za významnú skutočnosť považuje tímovú spoluprácu lekárov a vytvorenie multidisciplinárnych komisií, ktoré personálne zabezpečujú vlastní lekári z ústavu, ale aj Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP). V každej komisii je zastúpený odborný lekár z danej oblasti, klinický onkológ, radiačný onkológ a rádiológ. Vytvorenie týchto komisií je zárukou toho, že každý onkologický pacient sa posu-dzuje z viacerých pohľadov, výsledkom čoho je spoločná dohoda o optimálnom liečebnom postupe. Keďže ústav nedisponuje všetkými chirurgickými pracoviskami, okrem onkogynekologického a onkoORL chirurgického pracoviska, veľkou výhodou je tesná blízkosť UNLP. Nakoľko jednotlivé oddelenia ústavu boli kedysi súčasťou nemocnice, spolupráca s jej pracoviskami je plynulejšia. Vedenie ústavu považuje za veľmi dobrú aj spoluprácu s obvodnými onkológmi a s inými onkologickými oddeleniami v kraji.

Súčasné plány rozvoja a fungovania ústavu sa sústreďujú najmä na centralizáciu nádorov hlavy a krku a gynekologických malignít. V chirurgii nádorov hlavy a krku s vyššou špecializáciou na jednotlivé malignity a zavádzaním novších a agresívnejších operačných postupov má ústav dominantné postavenie vo východoslovenskom regióne. Vytvorením prsníkového centra sa dostal do absolútneho popredia v diagnostike a liečbe karcinómu prsníka, ale výrazne stúpol aj počet operácií v oblasti malej panvy. V radiačnej onkológii sa ústavu darí byť úspešným v brachyterapii gynekologických malignít a niektorých techník externej rádioterapie, napríklad v stereotaktickej RAT včasných nádorov pľúc.

Úspešná rekonštrukcia hlavného pavilónu

Na čo môžu byť v tomto onkologickom ústave právom hrdí je úspešná rekonštrukcia hlavného pavilónu. Budova, ktorá bola postavená v 30. rokoch minulého storočia patrí medzi národné kultúrne pamiatky. Náročná rekonštrukcia prebiehala niekoľko rokov za plnej prevádzky a bola plne hradená z vlastných našetrených prostriedkov ústavu. Táto investičná akcia však nekončila len samotnou rekonštrukciou hlavnej budovy, ale pokračovala úpravou priľahlých priestorov celého areálu vrátane vybudovania parkovacích plôch pre zamestnancov aj pacientov. Zároveň bola vybudovaná nová plynová kotolňa, ktorá priniesla úspory vo vykurovaní a ohreve teplej vody. „Nemohli sme však zaostávať ani s obnovou zdravotnej techniky,“ pokračuje vo výpočte realizovaných investícií riaditeľka ústavu. „Spomeniem len časť z nich. Za posledných päť rokov sme zakúpili CT prístroj, mamograf, ožarovací prístroj pre brachyterapiu, USG, CO2 laser, operačný mikroskop, endoskopickú vežu s autofluorescenciou, parný sterilizátor, pľúcny ventilátor a operačné stoly. Vybudovali sme nové OAIM oddelenie s kompletným prístrojovým vybavením. Máme zrekonštruované operačné sály na Oddelení onkogynekológie aj na ORL oddelení. Momentálne prebieha dodávka lineárneho urýchľovača so stavebnými úpravami a dodávka terapeutického RTG prístroja do zrekonštruovaných priestorov v II. pavilóne.“

Nové diagnostické pracovisko

Vzhľadom na to, že ústavu chýbala diagnostika, v jeho investičných plánoch figurovalo aj nové diagnostické pracovisko, ktoré sa v lete 2013 podarilo realizovať. Otvoreniu Oddelenia rádiológie predchádzala kúpa špičkového CT prístroja, ktorý spĺňa požiadavku vysokých technologických schopností pre diagnostiku, plánovanie liečby žiarením, ale aj požiadavku na čo najnižšie dávky žiarenia pri vyšetrení. Kúpa vysokokvalitného digitálneho mamografu umožnila zriadiť mamografické centrum, kde sú pacientky pod jednou strechou zdiagnostikované, odoperované a následne onkologicky liečené. Takmer v každom zdravotníckom zariadení na Slovensku cítiť nedostatok financií potrebných na ďalší rozvoj a modernizáciu. Nataša Džunková vidí najväčšie negatíva súčasného slovenského zdravotníctva v platbách za ukončené hospitalizácie. „Nie všetky platby totiž reflektujú skutočné náklady. Je to evidentné predovšetkým na chirurgických pracoviskách, ktoré tým sústavne vykazujú straty. Veríme, že prechodom systému platieb na DRG sa to zlepší.“

Nedostatok zdrojov sa ústavu darí prekonávať viacerými manažérskymi opatreniami, ale oprieť sa môže aj o vlastnú Nadáciu pri Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach, ktorá vznikla v roku 2004. Zdroje, ktoré sa prostredníctvom nej darí získať každý rok, sú tvorené takmer výhradne príspevkami podielu zaplatenej dane. Získané prostriedky slúžia na verejnoprospešný účel, väčšinou na podporu vybavenia zdravotníckych zariadení prístrojovou technikou. „Nadácia darovala od svoj-ho vzniku našej spoločnosti finančné prostriedky aj vecné dary. Medzi najvýznamnejšie dary patrí zakúpenie lôžok s nočnými stolíkmi, anesteziologický prístroj, gynekologický vyšetrovací stôl, kreslá pre kardiakov, pacientske monitory, EKG, defibrilátory, fixačný systém s príslušenstvom, plánovací systém Oncentra k lineárnemu urýchľovaču, neurostimulátor, pľúcny ventilátor, transportný ventilátor, operačný mikroskop. Celkovo tvorili dary sumu približne 372-tisíc eur,“ oceňuje prínos nadácie riaditeľka ústavu.

Veľa plánov do budúcnosti

Ako každý správny manažér aj Nataša Džunková má v zálohe veľa smelých plánov, ktorými by vedela popísať niekoľko hárkov papiera. Z tých krátkodobých spomeňme napríklad otvorenie pracoviska rehabilitácie, ambulancie klinickej psychológie, pracoviska skiagrafie a skiaskopie, rekonštrukciu priestorov brachyterapie, čakárne lineárneho urýchľovača a CT skenera. V strednodobom horizonte by chcel ústav zlepšiť starostlivosť o pacientov po liečbe, rozšíriť diagnostiku o magnetickú rezonanciu, zaviesť nové indikácie brachyterapie, CT vedenú stereotaktickú biopsiu, inštaláciu nového lineárneho urýchľovača, zaviesť nové operačné postupy v oblasti lebkovej bázy a v maxilofaciálnej oblasti, rozvoj mamologického programu a operačných techník v onkogynekológii. Z dlhodobého pohľadu sa ako dôležité javia plány vybudovania pracoviska protónovej RAT, a tiež vytvorenie referenčného centra pre Slovensko a geograficky priľahlé oblasti v Poľsku, Maďarsku, na Ukrajine a na Balkáne. Jedným z ambicióznych zámerov onkologického ústavu je aj vytvorenie špecializovaného onkochirurgického pracoviska v rámci ústavu, prípadne v spolupráci s inými zdravotníckymi zariadeniami. Nám zostáva veriť, že v Košiciach sa z týchto cieľov podarí realizovať pre dobro pacientov čo najviac.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...