1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

VUJE, a.s.

VUJENová generácia jadrových reaktorov vytvára nevyčerpateľný zdroj energie
 
Oto Schultz je jadrový optimista. Skvelý odborník, dlhoročný manažér v jadrovej energetike a súčasný poradca generálneho riaditeľa VUJE, a.s., Trnava tvrdí, že jadro je nevyčerpateľným zdrojom energie a jadrové elektrárne majú vo svete i na Slovensku neodškriepiteľnú perspektívu.

Napriek kuvičím hlasom jadrových skeptikov, napriek tomu, že sú krajiny, kde na jadro reálne zanevreli. No sú aj takí, ktorí najskôr zaváhali a dnes sa k jadrovým elektrárňam vo veľkom vracajú. Slováci patria k svetovej špičke v tomto odvetví. V trnavskom Výskumnom ústave jadrovej energetiky sa koncentruje vedomostný potenciál, ktorý berie vážne celý vyspelý svet. O budúcnosti jadra na Slovensku, ale aj o tom, aké miesto zaujíma VUJE (Výskumný ústav jadrových elektrární) v rámci globálneho diskurzu o smerovaní jadrovej energetiky hovoril Priemysel Dnes v exkluzívnom rozhovore s Ing. Otom Schultzom.
 
Jadro spĺňa atribúty strategického zdroja energie. V čom je podstata?

Strategický zdroj energie by mal dlhodobo, spoľahlivo a bezpečne zabezpečovať energiu na projektovanej úrovni a bez výpadkov, a to aj počas kritických situácií, kedy je ohrozená alebo obmedzená dodávka paliva na výrobu energie. Tieto požiadavky, na rozdiel od iných energetických zdrojov, najlepšie spĺňajú práve jadrové elektrárne. Potvrdzujú to dlhodobé štatistiky na Slovensku i v iných krajinách. Palivo pre jadrovú elektráreň sa dá na viac rokov uskladniť na malom priestore a priamo v elektrárni.
 
Človek oddávna sníva o akomsi perpetuu mobile, zariadení, ktoré by disponovalo nevyčerpateľnou energiou. S trochou nadsázky by sa dalo povedať, že rýchle reaktory, ktoré sa začínajú objavovať v jadrových elektrárňach, sú akýmsi medzníkom na ceste k podobným víziám. Rýchle reaktory vedia zužitkovať použité jadrové palivo a významne zefektívniť produkciu energie. Ide o výsledok medzinárodnej vedeckej spolupráce v rámci projektu Allegro. Aká je aktuálna situácia a aké miesto v tomto snažení zaujíma slovenská jadrová veda?

Základom energetiky v mnohých krajinách sveta sú jadrové bloky postavené v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Dnes sa stavajú bloky tretej generácie resp. generácie 3+. Ťažisko výstavby sa presunulo do Ázie. Reaktor Allegro je jeden zo šiestich typov jadrových reaktorov štvrtej generácie. Ide o vysokoteplotný reaktor chladený héliom. Dokáže využívať vyhorené jadrové palivo zo súčasných reaktorov. V rámci projektu Allegro, ktorý je súčasťou európskeho výskumu, získalo Slovensko unikátnu príležitosť významne sa podieľať (spolu s Českou republikou, Maďarskom, Poľskom a ďalšími krajinami) na výstavbe najmodernejšieho reaktora, ktorý začne pracovať najskôr vo Francúzsku.

Cez Allegro sa môžeme reálne vrátiť k technicky náročnejším činnostiam v širokom spektre disciplín. Môžeme reštartovať technickú a technologickú vedomostnú bázu, na ktorej by stavali aj iné odvetvia. Participácia na tomto projekte sa môže stať cestou ako kapitalizovať naše doterajšie skúsenosti z výstavby a prevádzky jadrových zariadení. Až 85 % nákladov sa má pokryť z prostriedkov Európskej únie, ktoré dlhodobo nie sme inak schopní zmysluplne čerpať. Aktivity v technických vedách a vo výskume, kvalitná technologická báza v strojárstve, stavebníctve či energetike sú nádejou pre krajinu. Výskum, vývoj a výstavba reaktora v rámci projektu Allegro (chladeného, podobne ako v prípade prvej československej atómovej elektrárne A-1, plynom) znamená, že v prvých, možno 10 rokoch sa vybuduje seriózna technologická platforma a prinesie investície do strojárstva, chémie, elektrotechniky i do vzdelávania.
 
Slovensko má „na sklade“ množstvo vyhoreného odpadu. Zasiahne Allegro do jeho osudu? Ako to ovplyvní slovenskú jadrovú politiku a ekonomiku?

Ako som už uviedol, reaktory štvrtej generácie umožňujú využiť vyhorené palivo zo v súčasnosti prevádzkovaných jadrových elektrární. Využitie paliva je, v porovnaní so súčasnými reaktormi, viac ako 50-násobné. Znovuvyužitím vyhoreného paliva vzniká „uzatvorený palivový cyklus“ a vytvárajú sa zdroje energie, ktoré presahujú potreby súčasnej ľudskej generácie. Jadrový odpad (vyhorené jadrové palivo) bude významným zdrojom energie pre nové druhy reaktorov na stovky rokov.
 
Disponujete značným poznatkovým a vedomostným kapitálom, slovenskí jadroví špecialisti patria medzi svetovú elitu vo svojom odbore. Aký je ich prínos pre rozvoj jadrovej energetiky? O čom všade hovoria ako o slovenskom know-how?

Ak sa vrátime o desiatky rokov späť, v roku 1957 sa začala výstavba prvej československej jadrovej elektrárne A – 1. Tento projekt mohol fungovať vo viacerých krajinách. Vývoj a výroba sa realizovali v Československu v spolupráci s ruskými výskumnými ústavmi a výrobnými podnikmi. Reaktor chladený plynom o výkone 150 MW začal svoju prevádzku v roku 1972 a po dvoch prevádzkových nehodách bol v roku 1977 odstavený. Práve v tomto období sa etablovali, a až dodnes pôsobia v jadrovom odvetví slovenskí špecialisti, ktorí mali kontakt s jadrovou komunitou v Európe i vo svete. Výborná odborná príprava a denný reálny kontakt s prevádzkou jadrovej elektrárne im umožňuje udržiavať si veľmi dobrú úroveň, ktorú rešpektujú aj v zahraničí.
 
Aké sú vaše najväčšie úspechy v poslednom období?
 
Naši špecialisti pracujú na množstve projektov. Úspechom je vždy bezpečná a spoľahlivá prevádzka jadrových elektrární. Atómová elektráreň je zložitý technologický celok, ktorý musí byť dlhodobo spoľahlivý.
 
Jadrová fyzika je spoločensky veľmi prestížny odbor a všeobecne sa vníma ako odbor, v ktorom sa koncentrujú tie najlepšie vedomostné kapacity. Je však známe, že v poslednom období všeobecne klesá záujem mladých ľudí o technické profesie a „ťažké“ študijné programy. Aká je v tomto kontexte perspektíva jadrovej energetiky a ako zaisťujete kontinuitu v jej personálnom zabezpečení?

Treba zvýšiť atraktivitu a spoločenské uznanie jadrových energetikov. Ich spoločenská prestíž v posledných dvoch desaťročiach veľmi utrpela tým, že sa jadrová energetika vykresľovala v zlom svetle a s úplnou vážnosťou sa hovorilo o postupnom zániku jadrových elektrární. Neprajná spoločenská atmosféra spôsobovala neistotu mladých ľudí pri rozhodovaní sa o štúdiu na technických univerzitách. K odklonu záujmu o technické štúdiá prispela aj veľká ponuka novovytvorených univerzít humanitného zamerania, kde sa nevyžadoval pozitívny vzťah k matematike či fyzike, a preto sa štúdium javilo menej náročné. Ani veľká časť stredných škôl doteraz nie je zameraná na technické odbory.

Kontinuita odbornosti sa však zachováva tak, že absolventov strojníckych a elektrotechnických fakúlt zaškoľujeme v našom školiacom stredisku, pretože na Slovenskej technickej univerzite záujem o študijný odbor jadrovej energetiky nebol takmer žiadny. Podobná situácia je v celej Európe. Treba to riešiť.
 
Energetické zdroje nie sú nevyčerpateľné. Človek hľadá cesty, ako nahradiť fosílne palivá a ako s nimi naložiť čo najefektívnejšie. Napríklad uhlie sa sublimuje na plyn. Aká je situácia s jadrovým palivom pokiaľ ide o zdroje a o jeho potenciál?

Energetický potenciál sa neustále mení, pretože sa objavujú nové náleziská uhlia, plynu a ropy. Najnovšie sa začali využívať nové suroviny ako „bridlicové plyny“, najmä na severe USA a v Kanade. Aktuálna zásoba jadrového paliva pre reaktory, ktoré sa prevádzkujú v súčasnosti, sa odhaduje najmenej na 150 rokov. No ak sa začnú vo veľkom využívať reaktory novej, tzv. štvrtej generácie, ktoré už dokážu využiť aj vyhorené palivo, potom budú zásoby energie z pohľadu našej generácie nevyčerpateľné.
 
Dokážu jadrové elektrárne všeobecne, a na Slovensku osobitne, vytvoriť energetickú nezávislosť krajiny?
 
Na Slovensku sú v prevádzke 4 jadrové reaktory VVER 440, ktorých výkon je 2-tisíc MW. Ich výroba pokrýva 50 % energetickej spotreby Slovenska. Ďalšími zdrojmi sú tepelné elektrárne, v ktorých sa spaľuje uhlie a plyn, vodné elektrárne a niekoľko zdrojov solárnej energie. Mix energetických zdrojov je na Slovensku vyvážený. Výroba elektriny dnes pokrýva všetok dopyt. Vyskytujú sa síce situácie, kedy elektrickú energiu dovážame, napríklad pri odstávke jadrových blokov počas výmeny paliva, tieto odstávky sa však dlhodobo plánujú. Inokedy však elektrinu zasa vyvážame. Jadrové elektrárne produkujú elektrickú energiu pre základnú záťaž – teda spotrebu, ktorá je stabilná. Vyrobená elektrická energia má najnižšiu cenu. Ostatné zdroje využíva energetický dispečing podľa potrieb v rámci dňa alebo týždňa.
 
Aká je stratégia jadrovej energetiky vo svete a na Slovensku? Aké sú perspektívy tohto odvetvia?
 
O jadrové elektrárne nemajú záujem iba Nemecko, Rakúsko či Taliansko. Ostatné krajiny využívajú jadrové zdroje alebo ich plánujú využívať. Zaujímavým príkladom je Veľká Británia. Po určitom útlme začala budovať nové jadrové zdroje, ktorými postupne nahradí elektrárne s končiacou životnosťou. Jeden z významných dodávateľov jadrových zdrojov, ruská spoločnosť ROSATOM, stavia 19 jadrových elektrární a o dodávkach ďalších rokuje. Určitým indikátorom perspektív sú pravidelné výstavy a kongresy jadrovej energetiky ATOMEX v Rusku, kde vystavujú všetci významní dodávatelia jadrovej energetiky, najmä z Európy a Ázie. Pravidelne tu vystavuje aj naša spoločnosť. Výstavné plochy sú zakaždým dlho vopred z veľkej časti obsadené.

Svet po krátkom utlmení pokračuje v jadrovo-energetických programoch, pretože aj po objavení nových zdrojov energie, ako sú napríklad „bridlicové plyny“, zostáva jadrová energetika najspoľahlivejšou a najlacnejšou výrobou tepla alebo elektrickej energie. Na Slovensku sú v prevádzke 4 jadrové bloky, vo výstavbe sú ďalšie dva v Mochovciach. Pripravuje sa tiež nový jadrový zdroj v Jaslovských Bohuniciach. Súčasná základňa jadrových energetikov na Slovensku vytvára výborné podmienky na fungovanie tohto odvetvia na vysokej úrovni.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...