1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

VITA - ZEL & company, spol. s r.o.

VITA ZEL 23Bez kompromisov: Sme presvedčení, že zelenina by mala byť vždy čerstvá, kvalitná a slovenská

V súvislosti so zeleninou sa u nás dlhodobo skloňuje pojem sebestačnosť. Hoci plodiny ako kapusta, zemiaky, mrkva, paprika, paradajky či cesnak patria k slovenskej klasike a v minulosti sme ich pestovali dostatok, dnes ich vo veľkom dovážame. Slovenský spotrebiteľ tak čoraz ťažšie nachádza na pultoch obchodov zeleninu z domácej produkcie.

Našťastie existujú farmy, ktoré sa tento trend snažia zvrátiť. „Ak sa pozrieme do minulosti, slovenské zeleninárstvo patrilo k dominantným poľnohospodárskym odvetviam a svojou produkciou zásobovalo celé vtedajšie Československo. V pestovaní zeleniny bolo Slovensko nielen sebestačné, ale dokázalo ju vyvážať aj do okolitých krajín. Vývoj zberových plôch a celková produkcia zeleniny sa však odvtedy radikálne zmenili. Je to veľká škoda, lebo práve Slovensko oplýva priaznivými klimatickými podmienkami aj bohatým množstvom vodných zdrojov, a tým patríme k jednej z najbohatších krajín v Európe,“ hovorí na margo aktuálneho stavu Karel Malý, spolumajiteľ a prevádzkový riaditeľ spoločnosti VITA - ZEL & company, spol. s r.o.

Realitou je, že v našich obchodoch ďalej narastá podiel zemiakov, paradajok, koreňovej aj kapustovej zeleniny zo zahraničia. Medzi najväčších dovozcov týchto obľúbených plodín patria Španielsko, Maroko a Turecko. Problém je ten, že tieto plodiny sa často dovážajú aj keď je ich na Slovensku dostatok. Medzi našimi významnými importérmi poľnohospodárskych produktov však figuruje aj Česká republika a Poľsko, čiže krajiny s porovnateľným historickým pozadím. Podobne ako Slovensko patrili do socialistického bloku a spoločne s ním v roku 2004 vstúpili do EÚ. Ich poľnohospodárstvu sa však darí oveľa lepšie než nášmu. „Aktuálny stav tunajšieho poľnohospodárstva bol sčasti spôsobený aj zmenou trhu po príchode zahraničných obchodných reťazcov na Slovensko. Avšak ľady sa pohli a malí producenti k sebe nachádzajú cestu. Vznikom odbytových družstiev totiž získavajú silnejšiu vyjednávaciu silu voči obchodníkom a zároveň získavajú možnosť zdieľať agrotechniku, sklady aj cenné poznatky,“ ozrejmuje prevádzkový riaditeľ.

Dôležitá je čerstvosť

Spoločnosť VITA - ZEL & company najprv pestovala zeleninu v Kolárove. So zámerom rozšíriť svoj sortiment o nové druhy plodín založila v roku 2002 farmu v Marcelovej na juhu Slovenska. Jej pestovateľské portfólio je dnes pomerne široké. „Plodiny pestujeme približne na 30 hektároch zakrytých plôch a s našimi partnermi spolu obhospodarujeme viac ako tisíc hektárov pôdy. Na poliach pestujeme papriku, kapustovú a koreňovú zeleninu, melóny, v skleníkoch sú to uhorky a viacero druhov paradajok. Zaujímavosťou je u nás pestovanie v zimných mesiacoch. V zime vďaka obnoviteľným zdrojom a high-tech technológii dokážeme vykurovať skleníky a dopestovať paradajky, uhorky a dokonca aj jahody. Významný podiel v našom portfóliu predstavujú práve jahody, ktoré pestujeme na rozlohe 6 hektárov zakrytých plôch. Vďaka moderným pestovateľským technológiám ich na pulty obchodov dokážeme stabilne dodávať od konca marca až do polovice decembra,“ dodáva.

V Plaveckom Petri na Záhorí má spoločnosť najväčší čučoriedkový sad. ,,Čučoriedky pestujeme na štyridsiatich hektároch. Pôda na Záhorí je vďaka ihličnatým stromom a pieskovitej priepustnej pôde vynikajúca pre pestovanie čučoriedok. Máme ich až 9 odrôd, vďaka čomu ich do obchodov môžeme dodávať až do polovice októbra,“ pokračuje Karel Malý. Na ochranu pred škodcami v sade využívajú sokoliarov, ktorí chránia úrodu. „Pozitívom je, že až 90 % celkovej produkcie spoločnosti smeruje do našich supermarketov. Napokon, tento trend vyplynul z prirodzeného dopytu. Za poslednú dekádu došlo k zmenám v spotrebiteľskom správaní a práve domáce potraviny sa oproti dovážaným stali atraktívnejšie. Presvedčili sme sa, že ovocie a zelenina prichádzajú zo zahraničia nezrelé a chýba im typická chuť aj aróma. „Naše paradajky sa od dovozových líšia tým, že sú to naozaj čerstvé plody. Neboli predčasne odtrhnuté a nezreli v kamiónoch, ale zbierali sa až úplne dozreté,“ dodáva Karel Malý.

Zabezpečovanie dodávok zeleniny a ovocia v najvyššej kvalite vyžaduje plynule prepojené procesy, preto neustále inovujú skladové priestory, aby bol tovar už do niekoľko hodín z poľa, skleníka či fóliovníka na pultoch obchodov. „Nesieme zodpovednosť za viac ako pätnásť partnerov, ktorí pestujú výlučne pre nás. Vybudované máme tri distribučné centrá. Hlavné distribučné centrum s rozlohou 11-tisíc m2 chladených plôch sa nachádza v Senci. Ďalšie je situované v Marcelovej, kde máme k dispozícii 10-tisíc m2 chladených plôch, a do tretice využívame sklady v Prešove s rozlohou cca 5-tisíc m2,“ konkretizuje skladové kapacity Karel Malý. V distribučných centrách sú plodiny triedené a balené s využitím najmodernejších liniek. „Tieto procesy realizujeme v rámci odbytového združenia pestovateľov OVOZELA. Komplexný servis poskytujeme všetkým jeho jedenástim členom, ako aj našim ďalším partnerom. Pestovateľskí výrobcovia sú následne informovaní, do akého obchodného reťazca ich tovar putuje, v akom množstve aj za akú cenu.“ Dodáme, že združenie OVOZELA od roku 2015 zastrešuje veľkých slovenských pestovateľov zeleniny a ovocia práve za účelom zvýšenia domácej produkcie a predaja slovenských produktov.

Špeciálne technológie sú kľúčové

Spolumajiteľ spoločnosti zdôrazňuje význam moderných technológií v poľnohospodárstve. „Za posledné roky technológie výrazne pokročili. Podobne ako v priemysle aj v našom sektore sa na hospodárnejšiu a efektívnejšiu prácu využíva GPS technológia. Dôležitá je nielen pri výsadbe plodín, ale aj v oblasti zavlažovania, lebo správne hospodárenie s vodou je základom každej úspešnej farmárskej prevádzky. Na poliach máme umiestnené senzory diaľkovo monitorujúce pestovateľský terén, čiže agronómovia dokážu presne určiť potrebnú intenzitu zavlažovania. Pri skladovaní využívame podnikový systém SAP a stali sme sa tak prvou zeleninárskou firmou na Slovensku, ktorá sa rozhodla pre jeho implementáciu.“

Za osobitú tému považuje spolumajiteľ spoločnosti nedostatok ľudských zdrojov. „Zamestnávame 130 pracovníkov plus 150 až 200 brigádnikov. Máme problém zohnať ľudí podobne ako všetci zamestnávatelia v poľnohospodárskom segmente. Manuálna práca je veľmi náročná, ľudia sa jej obávajú. V Marcelovej máme k dispozícii najmodernejšie stroje na spracovanie koreňovej zeleniny, avšak spracovanie ostatných druhov zeleniny vyžaduje ručnú prácu aj vysoké pracovné nasadenie. Najkritickejšiu situáciu pociťujeme počas sezóny zberu, zohnať ľudí na prácu na otvorenom poli je čoraz ťažšie.“

Pre rozvoj a skvalitňovanie podnikateľskej činnosti sú potrebné pravidelné investície. „Naše posledné investície sme zamerali na rozširovanie výrobných možností. V Marcelovej sme postavili nový skleník s rozlohou štyroch hektárov na pestovanie uhoriek aj kompletne nový sklad s rozlohou 5-tisíc m2, ktorý bude slúžiť na spracovanie zeleru, petržlenu, karotky a cvikle. Čakajú nás aj ďalšie väčšie investície. Situácia s energiami nás prinútila hľadať rôzne alternatívy, v našich investičných zámeroch sa preto zameriame na výstavbu fotovoltického zariadenia.“ Aký ďalší dopad mal na firmu enormný nárast cien energií? „Paradajky vrátane obľúbeného druhu cherry tradične pestujeme počas celého zimného obdobia, ale v tomto roku sme boli nútení ich pestovanie ukončiť koncom januára. Po premietnutí prevádzkových nákladov do ceny by sa tento produkt stal nepredajným. K zimnému pestovaniu paradajok sa však budúcu sezónu chceme vrátiť,“ uzatvára Karel Malý.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...