1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Vertiv Slovakia, a.s.

vertiv 191Stratégia: rýchlo, načas, kvalitne

Vertiv Slovakia pôsobí v Novom Meste nad Váhom ako súčasť skupiny Vertiv Holdings so sídlom v USA. Vertiv globálne zamestnáva 20-tisíc ľudí a podniká vo viac ako 130 krajinách s obratom 4,4 mld. USD. Spomedzi 19 výrobných závodov vo svete je slovenská spoločnosť najväčším výrobným závodom v Skupine. „V areáli v Novom Meste nad Váhom je viac ako 50-tisíc m2 výrobných, skladovacích a kancelárskych priestorov. S viac ako 1150 zamestnancami sme jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne,“ pripomína generálny riaditeľ Ing. Rastislav Jasenovský.

Spoločnosť pôsobí na trhu od roku 2016. Čo ponúkate svojim partnerom?

Vertiv Slovakia rieši najdôležitejšie výzvy, ktorým čelia dnešné dátové centrá, komunikačné siete, komerčné a priemyselné zariadenia. Riešenie prinášame prostredníctvom portfólia služieb v oblasti napájania, chladenia a IT infraštruktúry, ktoré siahajú od cloudu po edge (okrajové zariadenia). Naša spoločnosť ponúka globálny rozsah a rozsiahle odborné znalosti postavené na našom dedičstve od Emerson Network Power. Ako Vertiv spájame vedúce postavenie v priemysle so zameraním a duchom start-upu. V roku 2016 sa začala naša transformačná kapitola a nový štart do podnikania, ktoré už malo na trhu dlhú históriu. Teraz máme viac slobody pri prijímaní obchodných stratégií a investičných rozhodnutí, vieme sa „pohybovať“ rýchlejšie – ako pri start-upe, a sme zameraní na inovatívne riešenia pre našich zákazníkov. Cieľom spoločnosti Vertiv je uspokojiť našich zákazníkov neustálym zlepšovaním kvality a rýchlosti dodania.

Čo všetko patrí do výrobného portfólia?

Vertiv globálne pôsobí v štyroch základných segmentoch – Critical Power, Thermal Management, Monitoring & Management a Racks & Solutions. V našom závode vyrábame z každého niečo, ale hlavne sú to záložné zdroje, zdroje jednosmerného a striedavého napätia, rozvádzače pre dátové centrá a komunikačné siete, presné klimatizácie, kondenzačné jednotky, chladiace jednotky a ďalšie. Portfólio sa počas posledných rokov nemenilo, ale stále pracujeme na vývoji a zlepšení našich produktov, aby sme držali krok s dobou a požiadavkami zákazníkov.

Kam smeruje vaša produkcia a kto patrí medzi hlavných odberateľov spoločnosti?

Viac ako 90 % výroby z Nového Mesta nad Váhom smeruje na export. Len veľmi málo produkcie zostáva na Slovensku. Náš vývoz je určený hlavne do EMEA regiónu (Európa, Stredný východ a Afrika). Našimi hlavnými zákazníkmi je niekoľko významných svetových spoločností ako napríklad Equinix, Ericsson, Telefonica, AT&T, Verizon a Vodafone, ale aj veľa malých a stredných firiem, ktoré sú podporované našou širokou sieťou predajných a servisných technikov. Aj tu na Slovensku, v Česku a vo východnej Európe.

Pred štyrmi rokmi ste sa odčlenili od Emerson Network Power. Bol to správny krok?

Určite áno. Vidno to aj na našich ekonomických ukazovateľoch. Objem práce a vyrobených hodín medziročne stúpa. Stále zlepšujeme výkonnostné ukazovatele ako efektivita, produktivita a celkové náklady dokážeme držať pod kontrolou. Rok 2020 sčasti poznačila pandémia, ale nás iba spomalila, aj to len v prvých mesiacoch. Momentálne očakávame veľmi silný štvrtý kvartál a dokonca do výroby naberáme nových pracovníkov. K prvej 50-ke pribudne ďalších 70 ľudí. Naša vyhliadka je veľmi dobrá aj vďaka tomu, že pracujeme pre žiadaný segment, ktorý pandémia zásadne neochromila.

Pomohlo vám počas pandémie, že ste súčasťou medzinárodnej spoločnosti? Aké je vaše postavenie v Skupine?

Spoločnosť Vertiv má dobrú pozíciu na to, aby zvládla súčasnú pandémiu a pokračovala v poskytovaní dôležitých produktov a služieb potrebných pre našich zákazníkov. Sme strategický závod, vyrábame viac ako 570-tisíc hodín ročne a čo je dôležité – pokrývame všetky procesy od vývoja produktu, cez výrobu až po distribúciu výrobkov zákazníkovi. Našou najväčšou výhodou je bohatá história v priemysle a schopnosť vyrábať produkty špičkovej kvality. Materská spoločnosť aj tento rok investovala do budúcnosti slovenského závodu a veríme, že dokážeme podporiť rýchly štart ekonomiky, keď sa svetová ekonomika prebudí. Preto je výhodou byť súčasťou silnej spoločnosti, ktorá sa pozerá dopredu a plánuje dlhodobo.

O aké investície išlo?

Išlo o významné investície do výroby s cieľom obnoviť infraštruktúru, stroje a laboratóriá. Našou stratégiou je vybudovať silnú a schopnú organizáciu, preto je každoročne isté percento z obratu pravidelne investované späť do biznisu. Od vzniku spoločnosti Vertiv v roku 2016 investovala materská spoločnosť do závodu v Novom Meste nad Váhom viac ako 17 miliónov eur. Tento rok smerovalo vyše 500-tisíc eur do pilotného projektu Industry 4.0, ktorý budeme postupne rozširovať do celej Európy.

Spomenuli ste nových pracovníkov. Ako sa vám ich darí získavať v regióne s nedostatkovou pracovnou silou?

Áno, vďaka rozvinutému priemyslu a nízkej nezamestnanosti je tu pracovná sila nedostatková. Nepriaznivá situácia v školstve, nie vždy flexibilná legislatíva a nezvyk Slovákov cestovať za prácou nám personálnu oblasť výrazne sťažujú. Preto musíme byť veľmi kreatívni, aby sme dokázali obsadiť potrebné pozície. Máme ambíciu byť atraktívnym zamestnávateľom, aby sme ľudí nielen získali, ale aj udržali. V Novom Meste neustále investujeme do ľudí a vytvárame atraktívne a bezpečné prostredie výrobných aj kancelárskych priestorov, aby sa zamestnanci v práci cítili dobre. Ponúkame možnosť pracovať z domu, čo pred pandémiou nebolo pre prevádzky nášho typu obvyklé. Naši ľudia majú možnosť pracovať z domu až 5 dní v mesiaci, majú ďalších 10 dní voľna na regeneráciu nad rámec legislatívy a ďalšie benefity. Po pandémii plánujeme vytvoriť ešte lepšie podmienky pre prácu z domu. Zároveň prihliadame na to, ako zatraktívniť prácu aj tým ľuďom vo výrobe, ktorí nemôžu pracovať z domu.

Ako sa vám darí skĺbiť kvalitu a konkurencieschopnosť?

Kvalita je pre nás absolútnym základom, pretože nekvalita je z dlhodobého hľadiska veľmi drahá a pre nás neprijateľná. Investícia do kvality nám zaručí aj nižšie náklady, pretože sa nám nevráti ako reklamácia. V našej oblasti je nekvalita a oprava ktoréhokoľvek výrobku u zákazníka veľmi nákladná a zdĺhavá, pretože zákazník nemôže fungovať. Našou prioritou je preto kvalita a spoľahlivosť. Komplikuje to fakt, že nemáme sériovú výrobu a každý kus je prispôsobený na mieru. Máme zavedené normy kvality, kontroly kvality a všetky výrobky sú pred odoslaním zákazníkovi testované. Snažíme sa eliminovať ľudský faktor a investovať veľa prostriedkov do moderných nástrojov. Zároveň nám výrazne pomáha, že spolupracujeme s našimi dodávateľmi a pomáhame im zlepšovať ich produkciu, čo je tiež veľkým prínosom pre nás a našich zákazníkov.

Môžete priblížiť strategické ciele spoločnosti?

Vertiv Slovakia si chce v prvom rade posilniť pozíciu lídra. Zo závodu v Novom Meste nad Váhom chceme vytvoriť vlajkovú loď v oblasti efektivity, produktivity, automatizácie a digitalizácie. Zároveň chceme plne využiť kapacitu závodu, teda presunúť sem čo najviac výroby a zvýšiť podiely na trhu. Tento rok sme začali výrazne meniť DNA celej našej firmy. Pomocou interného operačného systému vytvárame štandardy vo všetkých procesoch. Je to niekoľkoročný plán, ktorý nám pomôže navrhovať a vyrábať atraktívne produkty pre zákazníkov, zvýšiť podiel na trhu a zlepšiť prosperitu firmy. To je pre nás veľký míľnik. Som presvedčený, že dnes už nestačí mať len dobrý výrobok. Vo svete konkurencie a rastúcich zákazníckych nárokov sa musí meniť aj tradičné myslenie firiem, tradičné organizačné štruktúry a pohľad na kontrolu nákladov. Toto všetko nám pomôže odlíšiť sa a byť lepšími a jedinečnými.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...