1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Vaillant Industrial Slovakia, s.r.o.

VaillantSvetový líder v produkcii závesných kotlov

Vlani oslávila spoločnosť Vaillant Group 140. výročie svojho založenia. Od svojho vzniku prešla pozoruhodným vývojom aj vďaka mnohým inováciám, ktoré držia spoločnosť na popredných pozíciách na svetových trhoch. Na Slovensku má tento renomovaný výrobca kotlov dva závody – v Skalici a Trenčianskych Stankovciach.

O nových trendoch, rozširujúcej sa výrobe a celkovom napredovaní podniku sme sa zhovárali s riaditeľom trenčianskeho závodu Dr. Ing. Radovanom Prístavkom.

Začiatky spoločnosti Vaillant sa datujú do roku 1874, kedy Johann Vaillant v nemeckom Remscheide založil úspešnú firmu, ktorá postupne cez mnohé inovácie vytvorila nové trhové segmenty. V roku 1894 si zakladateľ spoločnosti nechal patentovať prvý plynový ohrievač s uzavretým systémom. Neskôr, v roku 1961, prišla spoločnosť Vaillant na trh s prvým závesným kotlom. Veľmi dôležitým míľnikom v spoločnosti Vaillant Group bol rok 2001, v ktorom v rámci akvizície prevzala spoločnosť Hepworth, čím sa zaradila medzi najväčších svetových lídrov v segmente vykurovacích, ventilačných a klimatizačných technológií. Týmto krokom sa výrazne rozšírilo portfólio značiek a produktov, ktoré spoločnosť vyrába. Od tohto prelomového roku patrí do rodiny Vaillant aj tradičná značka Protherm, ktorá je zároveň lídrom na slovenskom trhu a má najväčší trhový podiel vo všetkých segmentoch závesných a stacionárnych kotlov na Slovensku.

Dva výrobné závody na Slovensku

V minulých rokoch došlo k niekoľkým akvizíciám, prostredníctvom ktorých spoločnosť Vaillant zastrešuje momentálne 8 marketingových značiek. Skupina Vaillant Group je synonymom vykurovania a prípravy teplej vody, pričom hlavný dôraz kladie na kvalitu, spoľahlivosť a užívateľský komfort. Jej produkty tepelnej techniky sú zastúpené vo viac ako 80 krajinách sveta. Združuje značky Vaillant, Saunier Duval, AWB, Bulex, DemirDöküm, Glow-worm, Hermann Saunier Duval a Protherm. Každá z týchto značiek má s výrobou vykurovacích zariadení bohaté skúsenosti, pretože väčšina z nich pôsobí v danom segmente viac ako 80 rokov.

Vývojové centrá a závody sú situované v niekoľkých európskych krajinách, Turecku a Číne. Dva z nich sa nachádzajú na Slovensku. Druhým najmladším spomedzi 12 výrobných závodov je závod v Trenčianskych Stankovciach. „Vznik nášho závodu podporila aj zmena koncepcie produktov spoločnosti Vaillant. V dôsledku postupného rozširovania skupiny a následného zvyšovania komplexnosti produktov a portfólia sme pristúpili k implementácii modulárnej stratégie konštrukcie kotlov. Skupina Vaillant Group montuje všetky kotly systémom skladačky zo základných modulov, ktoré vyrábame práve v našom závode. Sú to kondenzačné spaľovacie moduly a takmer všetky hydraulické moduly skupiny Vaillant Group. V neposlednom rade vyrábame aj príslušenstvo ku kotlom, vrátane rôznych rúrok a ventilov. Dá sa teda povedať, že kúsok Trenčína nájdeme takmer v každom závesnom kotle spoločnosti Vaillant,“ predstavuje Radovan Prístavok stratégiu a zameranie výrobného závodu v Trenčianskych Stankovciach.

Druhý slovenský výrobný závod sa nachádza v Skalici, kde v minulosti pôsobila značka Protherm. Aj dnes sa tu pokračuje v tejto výrobe, ktorá je zameraná prevažne na výrobu nekondenzačných kotlov pre strednú a východnú Európu.

Neustály nárast objemu výroby

Vaillant Group je druhou najväčšou spoločnosťou v priemyselnom odvetví vykurovacích, ventilačných a klimatizačných technológií, a zároveň svetovým lídrom v segmente závesných kotlov. „Naša skupina dosiahla v roku 2013 obrat 2,38 miliardy eur so ziskom 222 miliónov eur. Viac ako 11 % obratu celej skupiny bolo vygenerovaných práve v našom závode v Trenčianskych Stankovciach,“ dodáva s oprávneným pocitom hrdosti Radovan Prístavok. 

Vaillant Group zamestnáva na celom svete viac ako 12-tisíc zamestnancov. Z tohto počtu približne 1 100 pracuje na Slovensku a z toho je 564 zamestnaných priamo v Trenčianskych Stankovciach.

Riaditeľ závodu vyzdvihuje aj neustále sa zvyšujúcu produkciu: „Objem výroby rastie v našom závode z roka na rok, čo je naozaj veľmi pozitívne. V roku 2013 sme zaznamenali v porovnaní s tým predchádzajúcim nárast výroby o 10 %. Podobný trend bol aj vlani a v ďalšom období by to malo byť dokonca ešte o niečo viac.“ Od roku 2009 rastie medziročne obrat závodu v priemere o 5 %. Spoločnosť môže byť na tieto ukazovatele hrdá aj preto, že tento nárast ide ruka v ruke s 5-% nárastom produktivity. V roku 2014 vyrobili v Trenčianskych Stankovciach 2,5 milióna spaľovacích a hydraulických modulov a 2 milióny kusov príslušenstva, bez ktorého sa žiadny kotol nezaobíde. Tretina produkcie smeruje do Veľkej Británie a o niečo menej do Nemecka. Len 1 % z celej produkcie závodu zostáva na slovenskom trhu.

Nové investície do efektívnych systémov

V rámci modernizácie a zavádzania nových produktov do výroby spoločnosť v uplynulých mesiacoch investovala do piatich nových výrobných liniek, v ktorých je okrem iných inovácií implementovaný aj inteligentný elektronický systém riadenia výrobného procesu AMS (Assembly Management System). Tento systém umožňuje efektívnu kontrolu výrobného procesu a pomocou elektronickej navigácie napomáha zamestnancom ku správnej montáži podľa pracovného postupu. Takisto umožňuje na základe databázy spätnú sledovateľnosť technických parametrov a komponentov.

Značné prostriedky spoločnosť investovala aj do optimalizácie interného logistického procesu, ktorý vyplýva z VPS (Vaillant Group Production System) a jeho základných princípov. Tento systém sa začal zavádzať už pred dvoma rokmi. Jeho základ tvorí 7 princípov efektivity. VPS tiež pomáha zabezpečovať trvalú udržateľnosť v oblasti zlepšovania výrobných a logistických procesov. „Môžem potvrdiť, že odkedy používame tento systém, prináša nám významné úspechy. Zamestnanci sa snažia kontinuálne stanovené princípy uplatňovať a podľa nich aj pracovať, čím sa u nás zlepšovanie procesov stalo samozrejmosťou. Na začiatku to vôbec nebolo jednoduché a bolo cítiť určitú skepsu. Čím viac sa však nápad s VPS rozširoval, tým rýchlejšie sa vyvinula aj jeho pozitívna dynamika,“ pochvaľuje si investície do nového systému Prístavok. S cieľom úspory energií a zlepšenia pracovných podmienok spoločnosť investovala aj do inštalácie LED osvetlenia v celej svojej výrobe a celkovo vlani preinvestovala viac ako 4 milióny eur. Nemalé prostriedky tiež investuje aj do sociálneho programu, vzdelania a profesijného rastu svojich zamestnancov.

Najnovšie trendy vo vykurovaní

Aktuálnym a dlhodobým trendom vo vývoji kotlov je neustále zvyšovanie ich účinnosti. Preto sa napríklad v hydraulických moduloch stále viac využívajú najnovšie technológie vysokoúčinných čerpadiel, ktoré sa majú stať základnou súčasťou všetkých aplikácií vykurovacích systémov. Okrem vysokej účinnosti sa vyznačujú aj plynulou reguláciou prítoku. Postupne sa zavádzajú podobné vysokoúčinné technológie do všetkých modulov, a tým aj všetkých výrobkov skupiny Vaillant. Od septembra 2015 navyše príde do platnosti nová smernica Európskej únie, ktorá umožňuje uviesť na trh, okrem niekoľkých výnimiek, len kondenzačné kotly s vysokoúčinnými čerpadlami. „V prípade spaľovacích modulov je jedným zo súčasných trendov zvyšovanie stupňa modulácie s využitím najnovších regulačných technológií. Z dlhodobejšieho hľadiska vidím perspektívu vykurovacích technológií v energetickej nezávislosti, a preto si myslím, že budúcnosť bude patriť systémom, v ktorých obnoviteľné zdroje budú stále viac nahradzovať alebo dopĺňať tradičné neobnoviteľné zdroje. Už dnes dopĺňame vykurovacie systémy tepelnými čerpadlami, rekuperačnými zariadeniami alebo slnečnými kolektormi. V budúcnosti k nim môžu pribudnúť aj malé elektrárne ako napríklad mikrokogeneračné jednotky, ktoré vyrábajú okrem tepla i elektrickú energiu. Trendom bude určite aj stále väčšie uplatnenie inteligentných SMART technológií vo vykurovacích systémoch,“ načrtáva ďalší vývoj v tomto odvetví riaditeľ trenčianskeho závodu.

Smelé ciele do budúcnosti

„Vzhľadom na to, že európska legislatíva podporuje predaj kondenzačných produktov, a nakoľko u nás sú vyrábané spaľovacie moduly určené hlavne pre kondenzačnú technológiu, počítame s výraznejším nárastom objemu výroby v najbližších rokoch. Ako pozitívny výsledok našich snáh plánujeme v budúcom roku rozšíriť naše výrobné portfólio o niekoľko nových typov systémových modulov. Na základe našej internej stratégie je práve tento segment oblasťou nášho potenciálneho rastu. Okrem zvyšovania objemu výroby a rozšírenia výrobného portfólia patrí medzi naše hlavné ciele zvyšovanie efektivity práce, optimalizácia procesov a v neposlednom rade neustále zvyšovanie kvality, ktorá je už teraz na vysokej úrovni,“ uzatvára Radovan Prístavok.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...