1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok

UVN RuzomberokLineárny urýchľovač pre onkologických pacientov spustia ešte tento rok

Aj keď je Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok (ÚVN) vojenským zdravotníckym zariadením, svoje služby poskytuje všetkým občanom Slovenska, ktorí to potrebujú, bez ohľadu na to, kde sú poistení, aký majú vzťah k armáde, aké majú zamestnanie, akého sú pohlavia alebo národnosti.

Na ÚVN sa môže obrátiť každý, kto má k nemocnici dôveru a usúdi, že by mu mohla pri diagnostike alebo liečbe jeho ochorenia pomôcť.

Zmena na poste riaditeľa

K 1. septembru tohto roka došlo k zmene na poste riaditeľa nemocnice. MUDr. Jozefa Ježíka vystriedal vo funkcii Ing. Peter Rendek. Kto je nový muž, ktorý stojí na čele najúspešnejšej fakultnej nemocnice na Slovensku? Ako sám uvádza, je predovšetkým ekonómom. Po štúdiu na gymnáziu v Novej Bani získal ďalšie vzdelanie na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave, kde potom ešte 15 rokov pracoval ako asistent a neskôr odborný asistent na Katedre bankovníctva a medzinárodných financií. Okrem toho pôsobil ako úverový referent v OTP Banka Slovensko a od roku 2002 do roku 2011 na viacerých pozíciách v niekoľkých spoločnostiach pôsobiacich v oblasti slovenského zdravotníctva. Takmer rok bol vo funkcii námestníka pre nákup liekov a špecializovaného zdravotníckeho materiálu v UNB Bratislava. Od februára 2011 do augusta 2016 zastával funkciu riaditeľa NsP Považská Bystrica.

Úspešná v hospodárení i v rebríčkoch spokojnosti pacientov

Na hospodárení nemocnice sa vlani negatívne prejavilo najmä zvýšenie minimálnej mzdy a zákonné zvyšovanie platov. Na mzdách a odvodoch tak nemocnica zaplatila o 7 % viac ako v roku 2014, čo predstavuje nárast nákladov o takmer 1,8 milióna eur. Vďaka iným opatreniam však dopad tohto zvýšenia nákladov na hospodársky výsledok nebol až taký veľký a nemocnici sa podarilo udržať svoje ekonomické výsledky približne na úrovni roku 2014.

Ústredná vojenská nemocnica získala v ostatnom období aj niekoľko dôležitých a prestížnych ocenení. Jedno z nich si prevzala od inštitútu INEKO a krátko na to aj od poisťovne Dôvera. Inštitút INEKO je nezávislá organizácia, ktorá hodnotila nemocnice viacerými parametrami, čo svedčí o komplexnosti výsledku. Ružomberská vojenská nemocnica dominovala vo svojej kategórii predovšetkým v celkovej spokojnosti pacientov, pri ukazovateľoch úmrtnosti po operáciách a po mozgových príhodách, ako aj v transparentnosti informácií pre pacientov a hospodárskych informácií. Celkovú spokojnosť pacientov s poskytovanou zdravotnou starostlivosťou v ÚVN SNP Ružomberok potvrdil aj prieskum, ktorý organizovala poisťovňa Dôvera. Ružomberská nemocnica sa v ňom umiestnila na prvom mieste spomedzi fakultných nemocníc. Ako pri tejto príležitosti deklarovalo vedenie nemocnice, „jej snahou bude aj naďalej zefektívňovať činnosť všetkých pracovníkov, vytvárať im podmienky, motivovať ich a hľadať nové, inovatívne riešenia pre zlepšenie chodu v každej štruktúre nemocnice.“

Obnova zdravotníckej techniky a prístrojov

Kvalitné poskytovanie zdravotnej starostlivosti úzko súvisí s dostatočným zázemím. Aby mohla nemocnica v dnešnej dobe poskytovať široký záber kvalitných zdravotníckych výkonov na čo najvyššej úrovni, je potrebná neustála snaha o skvalitňovanie zdravotnej starostlivosti. To by nebolo možné bez pravidelnej obnovy zdravotníckej techniky a prístrojov na jednotlivých pracoviskách nemocnice. Medzi najväčšie investície nemocnice za posledných 18 mesiacov patrilo predovšetkým zakúpenie unikátneho prístroja – 3D laparoskopickej veže na kliniku chirurgie, lineárneho urýchľovača na kliniku radiačnej a klinickej onkológie, inkubátora pre novorodenecké oddelenie, Fundus kamery pre očnú kliniku a vyhodnocovacej stanice pre gama kameru na kliniku nukleárnej medicíny. Okrem toho nemocnica obnovila lôžkový fond v počte viac ako 200 lôžok.

Lineárny urýchľovač pomôže onkologickým pacientom

Jednou z veľkých vecí, hlavne pre obyvateľov daného regiónu, je práve spustenie lineárneho urýchľovača. Ide o rozsiahly projekt. Súčasťou zmluvy, ktorú Ústredná vojenská nemocnica uzavrela s úspešným uchádzačom, nie je len dodávka a inštalácia lineárneho urýchľovača, ale aj dodávka a inštalácia simulátora, demontáž a likvidácia starého kobaltového žiariča, ako aj oprava existujúcich priestorov ožarovne tak, aby spĺňali podmienky na inštaláciu a prevádzku tejto technológie a jej integrácie do nemocničných systémov. Všetky práce zatiaľ prebiehajú podľa schváleného harmonogramu. Technológia urýchľovača bola inštalovaná v priebehu júna a do konca tohto roka by mala byť spustená jeho prevádzka. Po spustení plnej prevádzky lineárneho urýchľovača sa odhaduje, že by ročne mohlo byť pomocou tohto prístroja liečených v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku 500 až 600 pacientov. Tento spôsob liečby je vhodný pre onkologických pacientov s malígnymi, teda zhubnými nádormi. Ide pritom o veľmi širokú škálu onkologických diagnóz, keďže lineárny urýchľovač je jedným zo základných pilierov radiačnej liečby.

Starostlivosť o vojakov zo zahraničných misií

Ústredná vojenská nemocnica najnovšie prevzala starostlivosť o vojakov vracajúcich sa z misií, čím nahradila činnosť špecializovaného ústavu v Novej Polianke. V tomto roku tak boli prvýkrát v ÚVN SNP liečení aj vojaci zo zahraničných misií. Po ukončení činnosti pracoviska Nová Polianka začala Ústredná vojenská nemocnica plniť úlohy v zmysle ustanovení o špecifickej zdravotnej starostlivosti, ktorá sa poskytuje profesionálnym vojakom po skončení vyslania na plnenie úloh mimo územia Slovenska v epidemiologicky rizikovej oblasti. V praxi to znamená, že ružomberskí zdravotnícki pracovníci poskytujú zdravotnú starostlivosť profesionálnym vojakom, ktorí sú vo vojenských alebo veliteľských štruktúrach NATO a EÚ, a ktorým skončilo vyslanie do určených oblastí. Táto starostlivosť zahŕňa diagnostiku vybraných infekčných ochorení, observáciu a karanténne opatrenia, vrátane komplexnej starostlivosti o duševné zdravie, ako aj odber krvi do sérovej banky.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...