1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok

UVN RuzomberokStojí na prvej priečke medzi slovenskými nemocnicami

Od augusta 2012 vedie Ústrednú vojenskú nemocnicu v Ružomberku, zriadenú Ministerstvom obrany SR, MUDr. Jozef Ježík, ktorý je tiež poslancom mestského zastupiteľstva vo Zvolene a poslancom NR SR.

MUDr. Ježík je absolventom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave s atestáciou chirurgia I. a II. stupňa. V rozmedzí rokov 2005 – 2011 pracoval vo vedení Nemocnice Zvolen, z toho pol roka ako jej poverený riaditeľ. Po získaní mandátu v slovenskom parlamente chirurgické oddelenie vo zvolenskej nemocnici opustil.

Podľa jeho vlastných slov súčasná náročná funkcia v ružomberskej nemocnici nemá negatívny vplyv na poslanecké povinnosti. Práve naopak. Tým, že ako poslanec je členom výboru pre zdravotníctvo, môže problémy z praxe priamo prenášať do odbornej diskusie v rámci práce výboru. Jeho snahou a cieľom je zachovať silné a stabilné postavenie ružomberskej nemocnice, prípadne ho ešte zlepšiť.

Na aké medicínske oblasti sa špecializuje vaša nemocnica a v čom vyniká?

ÚVN FN Ružomberok vyniká predovšetkým svojou komplexnou skladbou poskytovania zdravotnej starostlivosti, čo je jej veľká výhoda. Na všetkých klinikách a oddeleniach nemocnice pracujú špecialisti s najväčšou odbornou erudíciou, ktorí sú známou personou vďaka svojim medicínskym úspechom nielen doma, ale i v zahraničí. Taktiež prístrojové vybavenie nemocnice je veľmi vysokého štandardu. Neustále sa snažíme o rozvoj všetkých medicínskych odborov. Vzhľadom na celoslovenské rozloženie nemocníc rozvíjame niektoré odbornosti viac. Vynikáme v odboroch ortopédia, traumatológia, otorinolaryngológia, neurochirurgia a oftalmológia, ktoré naďalej zlepšujeme.

Kam by ste zaradili vašu nemocnicu v pomyselnom rebríčku slovenských zdravotníckych zariadení a prečo?

ÚVN FN Ružomberok radím v rebríčku zdravotníckych zariadení do špičky čo sa týka odbornej, ale aj ľudskej stránky k pacientom a v neposlednom rade samotným prostredím v nemocnici. Môj názor je podporený aj vyjadreniami pacientov, ktoré zaznamenala zdravotná poisťovňa Dôvera. V prieskume sme boli vyhodnotení v roku 2013 na druhom mieste a v tomto roku na prvom spomedzi všetkých nemocníc na Slovensku. Hodnotila sa odbornosť personálu, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, poskytovanie služieb, strava, čistota, vybavenie, prístup k pacientovi. Je to výsledok všetkých zložiek nemocnice začínajúc od lekárov, zdravotných sestier až po personál vytvárajúci podporné služby pre celú nemocnicu.

Aké opatrenia ste v minulosti prijali, alebo sa chystáte zaviesť na zefektívnenie vašej činnosti?

V priebehu posledných dvoch rokov prijalo vedenie nemocnice celý komplex opatrení, ktorých cieľom bolo a je optimalizácia prevádzky a zefektívnenie chodu nemocnice. Od optimalizácie počtu zamestnancov, stanovenia nákladových, ale aj výkonových limitov pre jednotlivé oddelenia a kliniky s ohľadom na zmluvy, ktoré má nemocnica podpísané so zdravotnými poisťovňami, s tým spojenou následnou kontrolou a vyhodnocovaním plnenia týchto limitov, prehodnocovania existujúcich zmlúv, rokovaní s dodávateľmi, nových verejných obstarávaní, elektronických aukcií a pod.

Ako sa darí vašej nemocnici z ekonomického hľadiska? Môžete uviesť informácie za rok 2013 a prognózu na tento rok?

Situácia sa postupne zlepšuje, ale ešte stále nie je ideálna. Postupne sa preukazuje pozitívny vplyv prijatých opatrení. Ak porovnáme rok 2013 s rokom 2012, tak tržby za vlastné výkony nemocnice medziročne vzrástli o 19 %, pričom celkové náklady bez odpisov vzrástli len o približne 4 %, a v tom je započítané aj zákonom stanovené zvyšovanie platov. Vďaka tomu sa nám podarilo zlepšiť hospodársky výsledok nemocnice v roku 2013 v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 46 %. Doterajší vývoj v roku 2014 napĺňa naše očakávania. Prognóza je taká, že rok 2014 ukončíme s hospodárskym výsledkom o cca. 30 % lepším ako v roku 2013.

Pristúpili ste vo vašej nemocnici v nedávnom období k väčším investíciám alebo modernizácii?

Momentálne v nemocnici prebieha ďalšia etapa rekonštrukcie chirurgického pavilónu, vďaka ktorej pribudnú moderné operačné sály. Je to proces, ktorý sa začal už pred rokmi a pokračuje sa v ňom v nadväznosti na finančné možnosti nemocnice. Na aktuálne prebiehajúcu etapu rekonštrukcie sa nemocnica pripravovala viac ako dva roky. Z iných investícií spomeniem dokončenie a sfunkčnenie strešného heliportu.

Chystáte v budúcnosti zásadnejšie investície do modernizácie budov a technického vybavenia?

Iste by sme boli radi. Sme pavilónový typ nemocnice s veľkým počtom budov, z ktorých väčšina má 60 a viac rokov. Je to energeticky a prevádzkovo náročné. Snažíme sa v medziach našich možností znižovať túto náročnosť niektorými opatreniami, ako je napr. výmena starých okien a podobne. Okrem toho je naša nemocnica rozmiestnená vo viacerých areáloch. Naším dlhodobým cieľom je takisto dobudovanie jednotlivých pavilónov na Ulici gen. Miloša Vesela tak, aby sa všetky kliniky mohli presťahovať do tohto areálu.

Ako hodnotíte súčasný stav slovenského zdravotníctva? Kde vidíte jeho najväčšie rezervy, nedostatky a spôsoby ich riešenia?

Najväčším problémom je z môjho pohľadu nespravodlivé financovanie. Spravodlivosť do systému financovania v zdravotníctve by mohlo priniesť zavedenie systému DRG – platba za diagnózu. Zavedenie tohto systému sa aktívne snažíme podporovať aj ako poslanci NR SR.

Okrem pozície riaditeľa nemocnice ste aktívny aj v politike. Čo je vašou hlavnou agendou v tejto oblasti? Aké aktivity vyvíjate ako politik pre zlepšenie stavu slovenského zdravotníctva?

Ako poslanec pracujem vo Výbore pre zdravotníctvo NR SR. Po skončení lekárskej fakulty som prešiel od sekundárneho lekára až po lekára špecialistu. Takisto som pracoval vo vedení nemocnice a môžem teda povedať, že poznám problémy slovenského zdravotníctva z praxe. Mojou snahou je prenášať tieto moje skúsenosti do zmien v legislatíve.

Môžete menovať niektoré z konkrétnych dosiahnutých úspechov vašej nemocnice, či už na poli medicínskom, alebo manažérskom?

Z našich najväčších úspechov a prvenstiev by som menoval aspoň niektoré. ÚVN trvale dosahuje kvalitné parametre v poskytovaní zdravotnej starostlivosti podľa metodiky NCZI. Ako prví sme na Slovensku použili v roku 2012 – 2013 metódu pri liečbe onkologických ochorení vnútorných orgánov pomocou elektrických impulzov, tzv. Nanoknife metódu (primár hrudníkovej chirurgie MUDr. Rudolf Rindoš). ÚVN má v organizačnej štruktúre taktiež pracovisko BATLS, kde sa pripravujú príslušníci OS SR v poskytovaní prvej pomoci v poľných podmienkach, ktorí odchádzajú do zahraničia do vojenských alebo mierových misií. Za úspech považujem aj ukončenie rekonštrukcie objektov ÚVN a dobudovanie nových prevádzok, ktoré doteraz v nemocnici chýbali – urgentný príjem, centrálne operačné sály, oddelenie centrálnej sterilizácie, centrálna JIS či heliport na streche prístavby chirurgického pavilónu.

Našej nemocnici patrí popredné miesto v diagnostike a operačnej liečbe onkoORL ochorení v rámci SR a v neurochirurgii sme vykonali najviac operácií totálnych endoprotéz v rámci pracovísk na Slovensku. Tešíme sa tiež z uvedenia tzv. pohyblivého C ramena s minimálnym žiarením, ktoré sa využíva pri nápravách menších ambulantných zlomenín do prevádzky. Špičkový prístroj, ktorý je v našej nemocnici ako v jedinej na Slovensku, sme dostali do daru od nášho partnera v meste, Mondi SCP. Na klinike ORL sme zaviedli novú špičkovú operačnú technológiu. Ide o jedinečnú, doteraz verejnosti málo známu metódu zavádzania – voperovania tzv. implantátu pacientom so sluchovým postihnutím a následnú starostlivosť o nich. ÚVN SNP Ružomberok – FN sa tak stalo tretím vysoko profesionálnym pracoviskom na Slovensku, ktoré pomôže pacientom so sluchovým postihnutím zvýšiť kvalitu ich života.

Pozitívne hodnotím aj úspech našej zamestnankyne a zdravotnej sestry KAIM (Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny), ktorá reprezentovala ÚVN na celoslovenskej súťaži Sestra roka 2013, pričom sa stala víťazkou v kategórii Poskytovateľka ošetrovateľskej starostlivosti.

Naozaj netradičnú a mimoriadne zaujímavú preventívnu akciu zorganizovala naša nemocnica v spolupráci s Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Ružomberku, ktorá bola zameraná na bezpečnosť pacientov v priestoroch našej nemocnice. Podobná akcia ešte na Slovensku neprebehla. ÚVN SNP Ružomberok – FN ju zorganizovala bez vynaloženia akýchkoľvek nákladov a finančných prostriedkov, teda zadarmo.

Aké sú plány nemocnice do budúcnosti?

Ako som už v úvode rozhovoru spomenul, jednoznačným a prioritným cieľom manažmentu je zlepšiť hospodárenie ÚVN, a to predovšetkým na strane nákladov. Bez zlepšenia hospodárenia nie je ďalší rozvoj nemocnice možný. Samozrejme, je v našom záujme pokračovať v tempe, ktoré sme nasadili a zefektívňovať činnosť zamestnancov, vytvárať im podmienky, motivovať ich a hľadať nové, inovatívne riešenia pre zlepšenie chodu v každej štruktúre tejto inštitúcie. Naším cieľom je udržať si status najlepšej fakultnej nemocnice na Slovensku v očiach pacientov, ktorí sú pre nás jednoznačne na prvom mieste.

Práca v zdravotníctve je zmysluplné a krásne povolanie, ale zároveň veľmi náročné. Ako relaxujete a kde čerpáte nové sily do ďalšej práce?

Jedným z mojich koníčkov je aj šport, konkrétne futbal. Vo Zvolene sa venujem aj futbalovej mládeži a angažujem sa vo vedení Mestského futbalového klubu, ktorý tento rok pôsobí v druhej lige. Okrem našej účasti vo vyššej súťaži nás teší aj kompletná modernizácia a prestavba zvolenského štadióna, ku ktorej by malo dôjsť už čoskoro.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...