1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

UPJSBuduje moderný kampus hodný vzdelávania v 21. storočí

V aktuálnom akademickom roku študuje na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach celkovo 7000 študentov na všetkých troch stupňoch štúdia v dennej aj externej forme, z toho 1573 zahraničných študentov, a to na viac než 250 študijných programoch.

Na Univerzite tretieho veku privítali viac ako 300 dôchodcov, ďalších 100 zahraničných študentov navštívilo posluchárne UPJŠ a približne rovnaký počet odcestoval mimo Slovenska v rámci programu Erasmus+. Viac nám o živote univerzity a jej obyvateľoch prezradil prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc., rektor košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Máte za sebou prvú polovicu akademického roka 2022/2023. Ako ho zatiaľ hodnotíte? Čo sa vám počas tohto obdobia podarilo dosiahnuť?

V auguste 2022 UPJŠ v Košiciach oficiálne oznámila ukončenie procesu zosúlaďovania vnútorného systému kvality so štandardmi Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ) a koncom decembra toho istého roku sme podali žiadosť o posúdenie súladu vnútorného systému zabezpečovania kvality. Tento významný moment uzavrel náročný proces, za ktorého zvládnutie patrí obrovské poďakovanie celému tímu, ktorý pracoval na zosúladení 257 študijných programov na všetkých troch stupňoch štúdia, formách a jazykových mutáciách, a na zosúladení 24 práv pre habilitačné a inauguračné konanie viac ako 4 roky. Vedenie univerzity aj vedenia fakúlt pristupovali k nastaveniu vnútorného systému kvality podľa štandardov ESG a SAAVŠ zodpovedne a v snahe celý proces pretaviť do reálnych zmien a zvýšenia úrovne poskytovaného vzdelávania.

Treba dodať, že v polovici septembra ste nielen slávnostne otvorili nový akademický rok UPJŠ, ale aj zrekonštruované výučbové priestory Prírodovedeckej fakulty. Čo všetko rekonštrukcia zahŕňala a koľko univerzitu stála?

Uvedenou rekonštrukciou sme významne skvalitnili výučbové priestory pre študentov Prírodovedeckej fakulty od veľkokapacitných posluchární až po malé seminárne miestnosti. Navyše pre študentov a zamestnancov celého areálu, ktorý je prepojený s pracoviskami Ústavu fyzikálnych vied sídliaceho na ulici Park Angelinum, je po rekonštrukcii k dispozícii vynovená jedáleň. Rekonštrukcia PF UPJŠ v Košiciach na Jesennej 5 pozostávala zo zateplenia objektu, zateplenia strechy a stavebných úprav vnútorných priestorov, vďaka čomu sa docielilo, že budova spĺňa minimálnu požiadavku na energetickú hospodárnosť. Za dôležitý prvok projektu považujeme výstavbu bezbariérového vstupu do budovy a výstavbu sociálneho zariadenia pre imobilných. Modernizácia priestorov na troch poschodiach trvala rok a ďalších šesť mesiacov zabralo zariaďovanie interiéru. Celkové náklady na túto investíciu dosiahli sumu 2,8 milióna eur.

Teší nás, že sa nám takisto podarilo nájsť zdroje na rekonštrukciu ďalších priestorov na Právnickej fakulte UPJŠ do 200-tisíc eur. V priebehu tohto roka začneme s rekonštrukciou priestorov budúcej materskej školy v areáli Filozofickej fakulty UPJŠ, ktorú plánujeme otvoriť v septembri. Sú to významné príspevky na zvýšenie kvality vzdelávania. Naším cieľom je vytvoriť moderný univerzitný kampus so širokou škálou služieb nielen v oblasti vzdelávania, ale aj pre širšiu verejnosť. Ku skvalitneniu univerzitného prostredia prispieva aj fakt, že univerzita sa stala signatárom globálneho hnutia Race to Zero za ekologickú a bezuhlíkovú Európu. Prijali sme konkrétne organizačné opatrenia, aby bol tento proces systematicky sledovaný a výsledky boli viditeľné priebežne.

Súčasťou areálu UPJŠ je aj botanická záhrada, ktorá je verejnosti sprístupnená od roku 1950. Práve bývalá vrátnica Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach sa zmenila na moderné návštevnícke centrum, ktoré od polovice decembra slúži verejnosti. Čo všetko v ňom ľudia nájdu?

V zimnom semestri bola dokončená rekonštrukcia centrálnej budovy Botanickej záhrady UPJŠ a Prírodovedeckej fakulty UPJŠ na Mánesovej ulici v Košiciach s miliónovým rozpočtom zo zdrojov ministerstva životného prostredia a univerzity. V druhej časti nasledovala modernizácia samotných vstupných priestorov areálu botanickej záhrady. Vznikla tak prevádzka kaviarne pod názvom BotaniCafé a zároveň návštevnícke centrum s polyfunkčným využitím. Centrum poslúži ako informačný bod so zázemím na zhromažďovanie návštevníkov pri organizovaných prehliadkach záhrady a iných podujatiach. Veríme, že príjemné a atraktívne prostredie zmodernizovaných priestorov priláka ešte viac návštevníkov a zlepší celkový dojem a komfort z návštevy botanickej záhrady.

Začína sa letný semester, čo vás v ňom čaká? Aké významné podujatia, konferencie či stretnutia? Aké plány vás čakajú v novom roku 2023?

Pred začiatkom semestra prebehne implementácia nového dizajnu univerzitného webového sídla s cieľom sprehľadniť a vizuálne zatraktívniť informácie pre uchádzačov o štúdium, súčasných študentov a absolventov UPJŠ. V oblasti vzdelávania sa sústredíme na implementáciu prijatých štandardov nášho vnútorného systému kvality. Pripravujeme sa na návštevu pracovnej skupiny SAAVŠ a veríme, že obhájime naše práva poskytovať vzdelávanie v pripravenej ponuke študijných programov a konať habilitačné a inauguračné konania. Chceme taktiež pokročiť s plnením schváleného akčného plánu v digitálnej transformácii vzdelávania.

Vo vašej akademickej obci pôsobia výnimoční mladí vedci, ktorí dosahujú v náročných podmienkach vedy a výskumu pôsobivé výsledky. Nedávno sa to ukázalo aj na podujatí ESET Science Award, kde boli ocenené hneď viaceré výnimočné osobnosti. Akými ďalšími podobnými úspechmi sa môže vaša univerzita pochváliť?

Je to jasný signál o tom, že na našej univerzite vytvárame prajné prostredie pre vedecké smerovanie mladých ľudí, ale aj zrelých osobností. UPJŠ v Košiciach patrí k výskumným univerzitám a túto značku cieľavedome buduje. Potešiteľnou správou je, že naďalej patríme k lídrom v získavaní projektov v domácich vedeckých agentúrach. Navyše, vďaka prijatým opatreniam na zvýšenie našej úspešnosti v H2020 a iných európskych schémach patria roky 2021 a 2022 v oblasti získania mimorozpočtových projektových finančných zdrojov zo zahraničných grantových schém k najúspešnejším za posledné obdobie. UPJŠ získala certifikát „HR Excelence in Research“, čo určite prispieva k dobrému menu našej univerzity v medzinárodnom meradle, a taktiež sa nám otvárajú dvere pri získavaní európskych projektov, pretože spĺňame 40 atribútov EK pri zabezpečovaní podmienok na pôsobenie a kariérny rast vedeckých pracovníkov. Medzi naše úspechy môžeme zaradiť aj skutočnosť, že Digitálna koalícia SR pri príležitosti 5. výročia jej vzniku udelila UPJŠ cenu Digitálna jednotka za úspešnú realizáciu Národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.

K zaujímavým projektom patrí určite aj najmodernejšia robotická rehabilitácia pacientov v UNLP, a to vďaka projektu Robot – Assisted Rehabilitation. Môžete nám prezradiť, v čom spočíva jeho podstata a aké výhody prinesie pacientom?

Na projekte Robot – Assisted Rehabilitation (RARE) spolupracuje UPJŠ ako vedúci partner s Národným ústavom pre ochorenia pohybového aparátu v Budapešti od roku 2014. Prístroje z univerzitného projektu budú prospešné pre pacientov participujúcich na výskume z pohľadu zlepšenia funkčnosti ich končatín aj celkového stavu a pozitívneho vplyvu na ich denné aktivity. Očakávame, že projekt bude prínosom nielen v zlepšení zdravotnej starostlivosti o pacientov po cievnej mozgovej príhode, ale aj v pedagogickej oblasti. Získané poznatky bude možné implementovať do praxe fyzioterapeutov, pregraduálneho vysokoškolského štúdia fyzioterapie, ošetrovateľstva a všeobecného lekárstva na LF UPJŠ, či integráciu vedeckých výstupov do postgraduálneho vzdelávania lekárov špecialistov fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.

Naposledy sa UPJŠ spolu s Univerzitou Komenského v Bratislave a Žilinskou univerzitou v Žiline umiestnila v rebríčku World University Rankings 2023 do 1200. miesta. Výkonnosť inštitúcií bola hodnotená v štyroch oblastiach: výučba, výskum, odovzdávanie vedomostí a medzinárodná prestíž. Čo pre vás toto hodnotenie znamená?

Naše umiestnenia v medzinárodných rankingoch hodnotíme pozitívne s ohľadom na systém financovania VŠ u nás a vo svete. Našou ambíciou je neustále sa zlepšovať, preto nás stále čakajú výzvy v mnohých oblastiach, aby sme zmenšovali priepasť medzi štandardom vysokoškolského vzdelávania v zahraničí a u nás. Sme si vedomí skutočnosti, že malé, resp. stredne veľké univerzity v súčasnosti nemajú šancu konkurovať v medzinárodnej súťaži univerzitám s počtom študentov 30 000 až 50 000 primeraným personálnym zázemím a vedeckou infraštruktúrou. Preto aktuálne hľadáme možnosť úzkej spolupráce v Košiciach, na Slovensku aj v medzinárodných alianciách EU univerzít, ktoré majú ambíciu vytvoriť medzinárodný subjekt. Myšlienka silnej virtuálnej európskej univerzity je pre nás témou ďalšieho rozvoja a smerovania.

Čo by ste chceli zdôrazniť na záver, čo nezaznelo vo vyššie uvedených otázkach?

V rezorte školstva sa za posledný rok často spomínala téma integrácie univerzít na Slovensku. Rád by som zdôraznil, že proces integrácie začali košické univerzity (UPJŠ, TUKE, UVLF), a to spojením svojho potenciálu pre oblasť transferu technológií (TransTech) založením Košického klastra nového priemyslu (CNIC) ako základnej jednotky podporovanej Košickým inovačným centrom ICKK. Jedným z výsledkov projektov ICKK a CNIC má byť vybudovanie podobne atraktívneho akademického prostredia ako v Juhomoravskom kraji v Českej republike, konkrétne na Masarykovej univerzite v Brne.

Prostredníctvom výrazného zlepšenia a vybudovania moderných a vedecky atraktívnych kampusov košických univerzít chceme prilákať talentovaných študentov, stabilizovať ich pôsobenie v Košickom kraji a poskytnúť im podmienky na profesionálny rozvoj, ktoré v súčasnom stave často vyhľadávajú na zahraničných univerzitách. Projekt môže byť odrazovým mostíkom k etablovaniu Košíc ako Science City. Projekt CNIC a jeho úspešnosť vnímame ako príklad dobrej praxe v spolupráci košických univerzít s potenciálom presvedčiť akademickú obec k ešte užšej integrácii v budúcnosti.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...