1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

TUBAPACK, a.s.

Tubapack 17Výrobca obalových túb s ekologickým poslaním

Za pol storočia nepretržitého pôsobenia na trhu si akciová spoločnosť TUBAPACK vybudovala vlastné know-how, pevnú firemnú filozofiu a rešpekt na strane zákazníkov. Jej výrobná tradícia siaha do roku 1973, kedy bola ešte pod strechou vtedajšieho Závodu SNP v Žiari nad Hronom vyrobená prvá hliníková tuba.

V súčasnosti sa žiarsky podnik radí medzi najväčších výrobcov obalových túb v regióne strednej Európy a jeho produkty nachádzajú uplatnenie v kozmetickom, chemickom, potravinárskom a farmaceutickom priemysle. Práve vo farmaceutickom priemysle sa zvýšil záujem o obalové výrobky v čase pandémie. Najväčší dopyt vtedy podnik zaznamenal po laminátových tubách, keďže ide o obaly používané najmä na balenie antibakteriálnych gélov. „Za ostatné roky sme pod trvalým tlakom spôsobeným dôsledkami veľmi ťažko predvídateľných okolností. Segment výroby obalových materiálov má svoje vlastné pravidlá, pričom obzvlášť špecifický je pre producentov hliníkových túb. Turbulencie v oblasti cien surovín a energií nám spôsobujú obrovské komplikácie, pričom požiadavky zo strany zákazníkov stále rastú. Patríme k energeticky náročnému typu výroby, čo si vyžaduje 24-hodinovú prevádzku 7 dní v týždni. Poskytujeme tým priestor pre možnosť vyššieho zárobku kolegov, ale na druhej strane, viaczmenná prevádzka nevyhovuje každému. Tento fakt vyúsťuje do dlhodobého problému s nedostatkom pracovníkov,“ sumarizuje aktuálnu situáciu v segmente výroby obalových túb Ing. Richard Pittner, MBA, predseda predstavenstva a riaditeľ spoločnosti TUBAPACK, a.s.

Ako sme už spomenuli v úvode, výrobná tradícia spoločnosti TUBAPACK siaha do 70. rokov minulého storočia. Ktoré ďalšie míľniky v jej histórii považujete za kľúčové?

Za 50 rokov pôsobenia na trhu sa v dejinách spoločnosti TUBAPACK odohralo niekoľko významných míľnikov, pričom každý z nich predstavoval veľký krok vpred. Od vyrobenia prvej hliníkovej tuby sem určite patrí rozhodnutie rozšíriť produkciu o laminátové tuby v roku 1997. Vyžiadal si ho nielen rastúci dopyt, ale aj vývoj a dostupnosť nových materiálov. Ďalej nasledovali investície s cieľom zdokonalenia procesov naprieč celým podnikom. V roku 2011 sme zrealizovali inštaláciu ôsmej linky na výrobu hliníkových túb – TUBOMATIC 200 s výrobnou rýchlosťou 200 túb za minútu. V rovnakom roku sme sa stali víťazom svetovej súťaže WorldStar Packaging Award a získali sme tiež špeciálne ocenenie GOLDSTAR Prezidenta World Packaging Organisation. V roku 2014 úspešne prebehla inštalácia deviatej linky na výrobu hliníkových túb a o dva roky neskôr sme implementovali technológie digitálnej potlače laminátovej fólie.

Darí sa vám udržať toto investičné tempo aj v poslednom období?

Z investičného hľadiska napriek turbulenciám na trhu pokračujeme v nastavenom rytme. V roku 2022 sme investovali do inštalácie v poradí desiatej linky na výrobu hliníkových túb. S touto investíciou, ktorá sa vyšplhala do výšky jedného milióna eur, sme vyriešili nedostatok výrobných kapacít. Nová linka totiž vyrába tuby s priemerom, ktoré sme už mali zaradené v produktovom portfóliu. V aktuálnom roku zrealizujeme inštaláciu 6-farebného ofsetu na hliníkové tuby s priemerom 45 a 50 mm a v roku 2024 máme v pláne spustenie v poradí už jedenástej linky na výrobu hliníkových túb, ktorou rozšírime výrobné portfólio o tuby s priemerom 13,5 a 16 mm.

Aké je podielové zastúpenie výrobkov vo vašom produktovom portfóliu? Na aké trhy smerujú?

V spoločnosti TUBAPACK vyrábame hliníkové a laminátové tuby pre kozmetický, farmaceutický, potravinársky a chemický priemysel. Podiel kozmetického priemyslu na celkovom obrate je 65 %, cca 20 % pripadá na produkty pre potravinársky priemysel a zvyšných 15 % tvoria produkty pre chemický a farmaceutický priemysel. Len 1 % produktov pritom zostáva na slovenskom trhu, 99 % našej produkcie smeruje do zahraničia. Dodávame do Českej republiky, Rakúska, Nemecka, Slovinska, Francúzska, Poľska, Maďarska, Srbska, Chorvátska, Rumunska, Bulharska, Španielska, Írska, Grécka, Lotyšska, Estónska, Litvy, Holandska, Belgicka, ale aj do Gruzínska, Thajska, Turecka či Tuniska.

V roku 2019 ste sa začali zaoberať vývojom ekologických túb a postupne ste na trh uviedli tuby Go Green!. V čom spočíva ich unikátnosť?

Ľudia sa čoraz viac zaujímajú o svet okolo seba a snaha o udržateľný životný štýl nás motivuje k vnímaniu pridanej hodnoty jednotlivých produktov. K dnešným trendom patrí využívanie recyklovaných a recyklovateľných materiálov, čiže aj my sme sa rozhodli kráčať touto cestou. V nedávnom období sme predstavili tuby s názvom Go Green!, Go Green!+ a Go Green! Mono. Sú vyrobené z hliníkovej kaloty, ktorá je vstupným materiálom na výrobu túb vyseparovaným z industriálneho odpadu. To znamená, že ide o súčasť obehovej ekonomiky. Tuba Go Green! je vyrobená z PIR materiálu (Post Industrial Recycled) a tubu Go Green!+ vyrábame z PCR materiálu (Post Consumer Recycled). Skratka PIR slúži na označenie vstupného materiálu vyrobeného z priemyselného odpadu. Skratka PCR označuje, že materiál použitý na výrobu kalot pochádza z vyseparovaného odpadu domácností. Tuba Go Green! Mono je zároveň kompletne vyrobená z hliníka a nie je v nej prítomný plastový uzáver. Ten je nahradený hliníkovým uzáverom, ktorý je súčasťou tuby už v začiatočnej fáze výroby. Tuba je tak plne recyklovateľná a zároveň bez plastov.

Ako hodnotíte situáciu na trhu práce? Narážate na problém s nedostatkom pracovnej sily?

V súčasnosti má mnoho priemyselných spoločností problém s obsadením kvalifikovaných pozícií do výroby a ani náš podnik v tomto smere nepredstavuje výnimku. Intenzívne spolupracujeme v systéme duálneho vzdelávania študentov. Spoločnosť TUBAPACK zároveň figuruje ako jeden zo zakladajúcich členov združenia INTECH, ktoré prevádzkuje Súkromnú strednú odbornú školu technickú v Žiari nad Hronom. Znamená to, že permanentne vyvíjame úsilie na vyhľadávanie mladých talentov už na školách.

Za polstoročie pôsobenia na trhu ste sa stali živou súčasťou žiarskeho regiónu. Jedným z dôkazov je Nadácia TUBAPACK. Aké je jej poslanie?

Poslaním Nadácie TUBAPACK je podporovať oblasti spoločenského života, ktorým chýbajú finančné zdroje na dosiahnutie kvalitnej a stabilnej úrovne. Naším zámerom je prispievať k lepšej vzdelanosti obyvateľov nášho domovského regiónu, ku skvalitneniu zdravotníctva, ochrane životného prostredia či uchovávaniu kultúrneho dedičstva. Prostredníctvom nadácie podporujeme talenty v oblasti kultúry a športu a podávame pomocnú ruku tým, ktorí našu pomoc najviac potrebujú.

Prezraďte nám s akými plánmi vkročíte do roku 2024?

Naša spoločnosť neustále investuje do modernizácie výrobných zariadení, IT technológií, vzdelávania aj sociálneho vybavenia pre našich zamestnancov a v rozvoji týchto oblastí budeme pokračovať aj v ďalšom období. Momentálne sme v štádiu vybavovania stavebného povolenia týkajúceho sa modernizácie skladov horľavých látok. V roku 2024 plánujeme spustiť už spomenutú linku číslo 11 a začneme s výrobou túb s rozmermi, ktoré sme doposiaľ v našom portfóliu nemali. Touto investíciou reagujeme na zvýšený dopyt po týchto produktoch, a to najmä zo strany farmaceutických spoločností.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...