1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Trnavská vodárenská spoločnosť, a.s.

Zodpovedný správca vodárenskej infraštruktúry

Trnavská vodárenská spoločnosť (TAVOS) zabezpečuje prevádzku verejných vodovodov a kanalizácií hlavne v Trnavskom kraji, ale svojou činnosťou pokrýva aj niektoré obce Trenčianskeho a Bratislavského kraja. Dokopy sa jedná o 99 obcí z okresov Trnava, Piešťany, Hlohovec, Galanta, Nové Mesto nad Váhom a Pezinok.V súčasnosti zastrešuje TAVOS odvádzanie a čistenie odpadových vôd z 51 miest a obcí a zásobuje obyvateľstvo, priemysel, poľnohospodárstvo a ďalších spotrebiteľov pitnou vodou v 69 mestách a obciach v danej územnej pôsobnosti. Viac nám v rozhovore pre časopis Priemysel Dnes prezradila technicko-prevádzková riaditeľka Ing. Eleonóra Forgóva.

Koľko obyvateľov v pôsobnosti TAVOS je napojených na verejný vodovod a kanalizáciu? Aké číslo napojenosti chcete dosiahnuť v najbližšom období? Aké kroky pre dosiahnutie tohto cieľa robíte?

Čísla sa týkajú len miest a obcí, v ktorých zabezpečujeme prevádzku verejných vodovodov a verejných kanalizácií. Napojenosť obyvateľstva na verejný vodovod v 69 mestách a obciach predstavuje 84 % – z 214 406 obyvateľov je na verejný vodovod napojených 178 950 obyvateľov. Na verejnú kanalizáciu je napojenosť nižšia – zo 182 660 obyvateľov je na verejnú kanalizáciu napojených 148 600 obyvateľov, čo činí 81,4 %. Napojenosť na vodovod v mestách sa pohybuje okolo 100 %. Vo viacerých obciach ešte mnoho zákazníkov využíva vlastné zdroje vody a táto skupina z ekonomických dôvodov nemá záujem o napojenie sa na verejný vodovod.

Čo sa týka verejnej kanalizácie, nie vo všetkých obciach sú vybudované kanalizačné siete, na ktoré sa občania môžu napojiť. TAVOS nerealizuje nové vodovodné a kanalizačné siete priamo, ale významným podielom dotuje výstavbu nových verejných vodovodov a kanalizácií spôsobom, že investorom je obec a TAVOS sa podieľa na výstavbe nového vodovodu alebo kanalizácie investičnými prostriedkami až do výšky 80 % z celkových investičných nákladov.

V trnavskom regióne ponúkate svoje služby 34 mestám a obciam, v piešťanskom 19 a hlohoveckom regióne 12 mestám a obciam. Budete rozširovať pole svojej pôsobnosti aj ďalej? Ktorých klientov ste prijali medzi zákazníkov naposledy?

Pri rozširovaní rozsahu prevádzkovaných sietí a preberaní do prevádzky ďalších sietí reagujeme na požiadavku od obce alebo iného investora. Pred prevzatím siete do prevádzky zhodnotíme jej technický stav, a aj na základe toho sa rozhodujeme, či siete prevezmeme do prevádzky bez ďalších podmienok a požiadaviek. Na základe žiadosti od obce Jablonec sme napríklad prevzali do majetku obecný vodovod. Vlani sme do prevádzky prevzali verejnú kanalizáciu a verejný vodovod obce Zeleneč. Do budúcna nemáme zatiaľ žiadne požiadavky na prevzatie vodných stavieb od konkrétnych obcí.

Ako ste spomínali, od júna 2021 zobral TAVOS do správy a majetku verejný vodovod obce Jablonec. Z akého dôvodu ste k takémuto kroku pristúpili? Kto bol správcom verejného vodovodu pred vami?

Obec Jablonec má vybudovaný verejný vodovod, ktorého súčasťou sú aj dva vodné zdroje a vežový vodojem. V rámci rozširovania sa obcí Jablonec a Cífer v budúcnosti uvažujeme s prepojením vodovodných sietí týchto dvoch obcí. Obec Cífer ma takisto vybudovaný individuálny vodovod so samostatným vodným zdrojom. Prepojením sa zabezpečí určitá „rezerva“ pitnej vody, ktorá bude slúžiť na zásobovanie obyvateľov obcí Cífer a Jablonec.

Situácia v zásobovaní odberateľov pitnou vodou vykazovala kontinuálny priebeh, a to aj napriek klimaticky náročnému roku 2022, ktorý bol charakteristický celkovým zrážkovým deficitom...

Minulý rok postihlo mnoho európskych krajín sucho, ktoré spôsobovalo problémy v zásobovaní pitnou vodou. Problémy s dodávkou vody sa u nás objavili v troch obciach – Smolenice, Lošonec a Dolný Lopašov, ale pomocou dovozu vody cisternami do obecných vodojemov sme situáciu zvládli bez toho, aby boli obce nútené vyhlásiť regulačné stupne dodávky vody.

Koľko zdrojov podzemnej pitnej vody aktuálne prevádzkujete? Koľko pitnej vody ste vyrobili vlani?

Aktuálne prevádzkujeme 67 podzemných zdrojov vody. V roku 2021 sme vyrobili 15 133 840 m3 pitnej vody, za minulý rok to bol porovnateľný objem vyrobenej vody. Nedostatok zrážok a veľké sucho počas letných mesiacov nemalo na konečné číslo významný vplyv.

Aké výzvy a projekty na vás v najbližšom období čakajú? Aké investičné aktivity budete realizovať tento rok?

V súčasnosti pripravujeme veľké projekty rekonštrukcií prívodných a diaľkových vodovodných potrubí v celkovej hodnote 35 miliónov eur. Prvá rekonštrukcia diaľkovodu DN 600 je plánovaná na trase od VDJ Vrbové po AŠ Žlkovce v celkovej dĺžke 20 600 m. Druhá stavba diaľkovodu DN 600 sa bude realizovať od VDJ Dechtice po vodojem Zvončín v celkovej dĺžke 22 400 m.

Čo by vám ako vodárom uľahčilo prácu?

V rámci investičných aktivít spoločnosti sústredených na obnovu nami prevádzkovaných vodných stavieb uvítame lepšiu legislatívnu podporu a väčšiu pružnosť štátnych orgánov v rámci povoľovacích a kolaudačných konaní stavebnej činnosti týkajúcej sa rekonštrukcie sietí. Pre bežnú prevádzku verejných vodovodov a kanalizácií uvítame obyčajnú „ľudskú“ slušnosť v komunikácii zákazník – pracovník vodárenskej spoločnosti.

Kam by sa mala spoločnosť TAVOS uberať v dlhodobom horizonte?

V dlhodobom horizonte nás čaká cielené investovanie do obnovy vodovodných a kanalizačných sietí ako aj čistiarní odpadových vôd. Tým sa myslí najmä rekonštrukcia hlavných prívodných potrubí „diaľkovodov“ s cieľom zníženia strát vody a zlepšenia hospodárenia s vodou a vo vytypovaných lokalitách hľadanie nových zdrojov pitnej vody, aby aj v rokoch, ktoré sa budú vyznačovať nedostatkom zrážok, bola pitná voda zabezpečená pre všetkých obyvateľov. Takisto sú to postupná obnova kanalizačných sietí a zvyšovanie kapacity verejnej kanalizácie v lokalitách s intenzívnou bytovou výstavbou.

V oblasti rozvoja implementácie nových technologických riešení sú to monitoring a prenos údajov z vodovodnej a kanalizačnej siete a SMART technológie, kde je možné sledovať a vyhodnocovať spotrebu vody až u konečných užívateľov. V oblasti úspory prevádzkových nákladov sa musíme zamerať na inštalovanie novej techniky s výrazne nižšou spotrebou elektrickej energie a využitie našich prevádzkových objektov na výrobu elektrickej energie – fotovoltiku.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...