1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tiberina Automotive Bělá, spol. s r.o.

Tiberina automotive Bela 15Špičkové komponenty

Dlhodobý pilier českého výrobného sektoru, Tiberina Automotive Bělá, zodpovedá za približne 5 % výroby celosvetovej skupiny Tiberina Group. Špecializuje sa na „body-in-white“ výrobu (proces montáže a zvárania plechu pre vytvorenie základnej automobilovej karosérie) pre značky ako Škoda, Fiat či PSA. Tiberina Automotive Bělá zamestnáva 250 ľudí v stredočeskom meste Bělá pod Bezdězem s ročným obratom takmer jedna miliarda českých korún. Riaditeľ závodu Alberto Farci poskytol časopisu Priemysel Dnes rozhovor o kľúčových udalostiach v Tiberina Automotive v Českej republike počas posledných dvoch rokov.

Súčasť väčšieho sveta

História Tiberina Automotive v Českej republike je relatívne krátka, spoločnosť kúpila závod v Bělej od predchádzajúcich majiteľov Wagon Automotive v roku 2009. Napriek tomu vykonala za ten čas stratégiu radikálnej reštrukturalizácie a implementáciu novej technológie, vrátane nových valcovní, veľkých lisov, antropomorfných robotov a buniek pre laserové zváranie. Dôsledkom toho prevádzkuje Tiberina Automotive Bělá technologicky pokročilé výrobné linky pre niektoré z celosvetovo najznámejších automobilových značiek. Tento vysoko produktívny závod je ale súčasťou oveľa širšieho obrazu. Skupina Tiberina Group má záujmy a výrobné závody po celom svete vrátane Európy, Turecka, Latinskej Ameriky, a od roku 2020 aj USA.

Polohy závodov Tiberina sú vyberané so zreteľom na blízkosť kľúčových zákazníkov. Tým pádom je v Nemecku dôraz na Daimler-Benz, turecký závod je vzdialený iba tri kilometre od Tofasu (miestne partnerstvo s FCA), v Brazílii je závod súčasťou oblasti venovanej hlavným dodávateľom zákazníka, závod v USA bude v blízkosti ústredia Chrysler v Detroite a v Českej republike je hlavné výrobné centrum Škoda vzdialené iba 10 kilometrov od Bělej pod Bezdězem. Blízkosť k zákazníkom je jednou z hlavných zásad spoločnosti Tiberina, ďalšou je celosvetová stálosť vedenia v kombinácii s väčšou miestnou kontrolou. Politiky a postupy spoločnosti sú identické vo všetkých oblastiach, ale vzhľadom na veľkosť Skupiny sú podporné firemné funkcie (ako napr. personálne a finančné oddelenie, oddelenie nákupu, kontroly kvality, logistiky atď.) spravované na regionálnej úrovni s každodenným riadením a vedením na miestnej úrovni, čo umožňuje dôverný a produktívny vzťah s každým z kľúčových zákazníkov závodu.

Miestny rast a inovácie

Tiberina Automotive Bělá investuje veľkú časť ziskov do samotného závodu. Odkedy časopis Priemysel Dnes hovoril s Tiberinou naposledy, spoločnosť postavila nový sklad pre suroviny a nainštalovala nový 1600-tonový lis. Tieto vylepšenia, spolu s výstavbou novej výrobnej haly s rozlohou 2500 m2, sú súčasťou prebiehajúceho racionalizačného a modernizačného procesu závodu v Bělej pod Bezdězem. Za posledných pár rokov vzťah so zákazníkom posilnilo niekoľko ďalších nových projektov so značkou Škoda. Medzi kľúčové spolupráce patrí zapojenie spoločnosti Tiberina do výroby nových modelov Kamiq a Scala 2019 a 2020. Účastníci cestnej premávky spozorujú ručnú prácu spoločnosti Tiberina v nových verziách Škoda Octavia a Fabia.

Za mimoriadnu zmienku stoja špeciálne výrobné linky spoločnosti Tiberina na výrobu takzvaných hybridných súčiastok, ktoré kombinujú procesy razenia ocele a plastu. Tiberina sa rovnako špecializuje na zváranie hliníka, razenie za horúca, a môže využiť aj laserové zváranie. Jedna výrobná linka v závode Bělá začleňuje štyri rôzne procesy – profilovanie, laserové zváranie v dvoch bunkách, jednonožovú obrábaciu stanicu a stanicu vrstveného lisovania – aby vyrobila finálny produkt.

Rozvoj zamestnancov na svetovej úrovni

Tiberina pôsobí na svetovej scéne, a preto je odkázaná na vysokú výkonnosť a kvalifikovaných zamestnancov, ktorí sú pripravení čeliť budúcnosti priemyslu bok po boku kolegov a zákazníkov z rôznych kultúr. To, na druhej strane, silno ovplyvňuje stratégiu spoločnosti pri rozvoji a udržaní si najlepších možných zamestnancov. Všetci pracovníci majú plány technického školenia a stáli zamestnanci majú prístup ku všetkým voľným pracovným miestam a príležitostiam, vrátane jazykových kurzov na uľahčenie porozumenia a spolupráce.

Pred desiatimi rokmi začala skupina Tiberina Group s programom Výroba svetovej úrovne (WCM) v spolupráci so značkou Fiat. Tento program je prevratný, pretože zapája všetky funkcie a personál, zamestnancov z kancelárie, ako aj výroby. To viedlo k jasným zlepšeniam výkonu a podnietilo vytvorenie vnútornej školiacej akadémie spoločnosti. Tiberina Bělá je súčasťou WCM programu, ktorého sa v plnej miere zúčastňujú členovia miestneho tímu v duchu firemného zlepšenia, štandardov a zdieľania osvedčených postupov a priateľského súperenia s kolegami z iných miest.

Tímová práca v Tiberina Bělá

Vybudovanie skvelého tímu si, samozrejme, vyžaduje viac ako celosvetový program rozvoja pre najlepších zamestnancov. Tak ako povedal Alberto Farci v závode Bělá pod Bezdězem: „Vytvoriť pracovné prostredie pre zamestnancov, kde sa budú cítiť ako súčasť tímu, je jedným z hlavných cieľov spoločnosti.“ Vedenie sa zameriava na vplyv pracovnej atmosféry a firemnej kultúry v závode, aby dosiahlo tento cieľ. Dôraz kladie na fakt, že vďaka účasti v skupine Tiberina Group majú zamestnanci v Bělej prístup k širokej škále príležitostí na sebarealizáciu a profesionálny rast. Zatiaľ čo veľkosť závodu zároveň znamená, že vedenie môže hovoriť priamo so zamestnancami, načúvať a spolupracovať na spoločných firemných cieľoch. Firemná kultúra navyše nie je umelo nanútená podnikom, kultúra závodu Bělá pochádza od všetkých zamestnancov. Spoločnosť sa zameriava na radosť zamestnancov z práce a na ich dobrý pocit z toho, že pracujú v spoločnosti Tiberina, čo je využité na organické zníženie fluktuácie a zvýšenie efektivity spoločnosti.

Dôkazom tohto prístupu je fakt, že niektorí zamestnanci z Bělej v spoločnosti skutočne pracovali už od školy – pracovali počas štúdia na odbornej alebo strednej škole, potom počas bakalárskeho alebo magisterského štúdia, aby sa nakoniec k spoločnosti pridali ako stáli zamestnanci (aj keď ide iba o prvú fázu ich profesionálneho rozvoja, ktorého väčšina sa odohráva v spoločnosti). Plány školenia sú osobné a vypracované po dohode s jednotlivými zamestnancami so zreteľom na potrebné zručnosti v súčasnosti a do budúcna. Pokiaľ ide o zloženie tímu, Tiberina v plnej miere využíva rôznorodosť skúseností zamestnancov. Väčšina z nich pracuje pre spoločnosť 10 a viac rokov. Pracujú bok po boku s novými zamestnancami a študentmi ako poradcovia a učitelia, ktorí odovzdávajú ovocie svojich vlastných skúseností a odborných znalostí.

Kľúčom k úspešnej firemnej stratégii pre zamestnancov je pozitívny vzťah so zamestnaneckými odborovými organizáciami. Okrem očividnej činnosti v oblasti prerokovávania platov (a dojednané platy spoločnosti Tiberina sú dohodnuté na spravodlivých úrovniach vo vzťahu k miestnym podmienkam) sa vedenie a odbory pravidelne stretávajú, aby spolupracovali na vylepšení fungovania a stability spoločnosti.

Pohľad do budúcnosti

Za posledných 10 rokov sa Tiberina v Bělej pod Bezdězem venovala modernizačnému programu, spoliehala sa na investície do nových technológií a zamestnancov, aby dosiahla cieľ rastu. Podobne v tom bude spoločnosť pokračovať aj v budúcnosti. Tiberina prijala úlohu strategického partnera so značkou Škoda (namiesto toho, aby bola len jednoduchým dodávateľom súčiastok) a bude pokračovať v nahradzovaní vybavenia závodu a strojov najmodernejšou efektívnou technológiou, optimalizácii výrobného procesu, udržiavaní vysokej úrovne bezpečnosti a udržateľnosti a udržaní zamestnancov v strede jej záujmu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...