1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Technická univerzita v Košiciach

TUKE 16Jedna z najatraktívnejších slovenských škôl

V aktuálnom akademickom roku 2018/2019 študuje na všetkých deviatich fakultách Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) viac ako 9-tisíc študentov. Ich počet sa v porovnaní s minulým akademickým rokom zvýšil o takmer 4 %, počet prvákov bakalárskeho štúdia sa zvýšil dokonca o 12 %. Nárast zaznamenala škola aj v počte študentov zo Slovenska, keď počet prihlášok uchádzačov do 1. ročníka bakalárskeho štúdia stúpol v minulom akademickom roku o 9 %.

Analýzy podľa rektora prof. Ing. Stanislava Kmeťa, CSc., nasvedčujú aj tomu, že odliv slovenských študentov Technickej univerzity v Košiciach do zahraničia má mierne klesajúcu tendenciu. „TUKE sa snaží o internacionalizáciu vzdelávacieho procesu, s čim súvisí aj nárast záujmu zahraničných študentov o štúdium na TUKE. V súčasnosti u nás študuje viac ako 1200 študentov zo 44 krajín sveta,“ dodal k aktuálnym údajom o počte študentov univerzity Stanislav Kmeť, ktorý si našiel čas odpovedať na otázky časopisu Priemysel Dnes.

Na čo ste sa zamerali v zimnom semestri akademického roka 2018/2019?

Zamerali sme sa na prijímanie prihlášok na štúdium na akademický rok 2019/2020 plne v elektronickej verzii. Uchádzačovi o štúdium na TUKE tak odpadá povinnosť tlačiť elektronickú prihlášku a posielať ju v papierovej podobe poštou. Nová forma elektronickej prihlášky bola spustená 13. novembra 2018. Všetky dokumenty, ktoré uchádzač o štúdium musí predložiť (maturitné vysvedčenie, diplomy z olympiád a pod.) je možné nahrať vo formáte pdf do akademického informačného systému. TUKE sa snaží aj o elektronizáciu zápisov do jednotlivých ročníkov. V tejto tendencii chceme pokračovať aj naďalej a uľahčiť tak študentom tvorbu rozvrhov, podávanie rôznych žiadostí, tlač potvrdení o návšteve školy a pod.

V čom spočíva prestíž Technickej univerzity v Košiciach? Ako si škola stojí v rámci rôznych hodnotení svetových rebríčkov?

Uchádzačom o štúdium na TUKE ponúkame kvalitné vzdelanie s vysokou uplatniteľnosťou v praxi, kvalitný vzdelávací proces, špičkové laboratóriá, väzbu na prax už počas štúdia, zahraničné stáže, pobyty v zahraničí, možnosť realizovať svoje podnikateľské zámery už počas štúdia v Start-up centre a Inkubátore TUKE, bohatý výber mimoškolských kultúrnych a športových aktivít. Naši študenti tieto možnosti plne využívajú už v súčasnosti, o čom svedčí celý rad ocenení, ktoré študenti získali v oblasti vedecko-výskumnej činnosti (víťazstvá v súťažiach, úspešné Start-up centrá), športových aktivít (športové kluby Slávia TU a Akademik TU) a kultúrnych činností (spevácky zbor Collegium Technicum, folklórny súbor Jahodná). Naša univerzita je tiež schopná poskytnúť ubytovanie všetkým našim študentom, ktorí o to prejavia záujem. Čo sa týka umiestnenia školy, TUKE zaujíma popredné miesto na Slovensku, v rámci hodnotení európskych aj svetových rebríčkov univerzít.

Košická Technická univerzita bude pôsobiť aj na Taiwane. Akým spôsobom by mala takáto spolupráca fungovať a čo prinesie škole aj jej študentom?

10. novembra 2018 bolo podpísané Memorandum o spolupráci medzi Chung Hua University a TUKE spoločne s dohodou o stálom vysunutí Stavebnej fakulty TUKE priamo v campuse Taiwanského partnera. Dohoda je výnimočná tým, že doposiaľ žiadna univerzita na Slovensku, ani na Taiwane nemá nadviazanú spoluprácu vo forme vysunutého pracoviska. Cieľom spolupráce je vytvorenie komplexného technického univerzitného programu v oblasti stavebníctva a architektúry. Na Chung Hua University je v súčasnosti vytvorený priestor pre slovenských študentov a pedagógov, ktorí majú k dispozícii miestnosti pre výučbu, ateliéry, digitálne laboratórium a kreatívnu dielňu. Vytvorené je aj konzultačné a poradenské centrum pre taiwanských študentov, ktorí majú záujem o študijné programy poskytované Stavebnou fakultou TUKE. Ďalším cieľom spolupráce je napojenie TUKE na lokálny vedecko-výskumný HUB v meste Hsinchu.

V novembri ste na univerzite slávnostne otvorili laboratórne haly Strojníckej a Stavebnej fakulty. Na čo budú slúžiť a aký je ich praktický prínos?

V laboratórnej hale Strojníckej fakulty sa nachádza Prototypové a inovačné centrum (PaIC). Je vybavené najmodernejšou výrobnou technikou a svojou štruktúrou je vhodné aj pre veľmi presnú nástrojársku výrobu. Poslaním PaIC je aktívne pôsobenie v nasledovných oblastiach:
realizácia výsledkov výskumu pracovníkov fakulty a jej študentov, výskum, vývoj a inovácie pre priemysel, mentorská a výrobná podpora aktivít start-upov a malých podnikov v oblasti vývoja a výroby prototypov, umožnenie mladým výskumníkom priamo sa podieľať na výskume nových výrobkov a technológií, koordinácia komplexných projektov spolupráce priemyslu a univerzít aj s možnosťou medzinárodného prepojenia.

V hale Stavebnej fakulty sa nachádza Laboratórium excelentného výskumu (LEV), ktoré tvorí integrované experimentálne pracovisko, technologicky špičkovo vybavené a jedinečné na Slovensku. V tomto laboratóriu sa uskutočňuje výskum a skúšanie stavebných materiálov, prvkov, konštrukcií a technológií pokrývajúcich všetky odbory stavebníctva. V laboratóriu je inteligentný dom skonštruovaný na báze najmodernejších a environmentálne vhodných technológií s efektívnou prevádzkou s centrálnym riadením a meraním parametrov.

V decembri ste zasa na Fakulte materiálov, metalurgie a recyklácie otvorili špeciálnu interaktívnu učebňu. Ako je vybavená a v čom pomôže študentom?

Táto učebňa, pomenovaná ako Interaktívne recyklačné auditórium (Interactive Recycling Auditorium), bola slávnostne otvorená 12. decembra 2018 za účasti prezidenta spoločnosti U. S. Steel Košice Jamesa E. Bruna. Učebňa bude slúžiť najmä študentom počas celého roka na výučbu mnohých študijných programov. Zahŕňa v sebe interaktívne prvky, ktoré sú súčasťou modernej doby. Jedným z nich je aj knižnica, ktorá je reminiscenciou na bývalú funkciu jednej z častí aktuálneho priestoru. Pre zjednodušenie navigácie v tejto knižnici, bola vytvorená „smart“ aplikácia. Celý vizuál miestnosti je variabilným priestorom pre zážitkové prezentácie. Miestnosť je podľa potreby deliteľná pohyblivou multimediálnou priečkou pre videokonferenčné rozhovory, diskusie a prezentácie. Unikátom tejto učebne sú pracovné stoly a podlahové intarzie.

Vaša univerzita a jej zamestnanci sa môžu pochváliť nejedným významným ocenením. Z tých nedávnych môžeme spomenúť Národnú cenu za spoločenskú zodpovednosť aj Cenu za vedu a techniku 2018. Sú pre vás tieto ocenenia výzvou neustáleho zlepšovania sa a napredovania?

Ocenenia získané pracovníkmi univerzity, úspechy jednotlivcov a tímov, sú neustálou motiváciou pre zvyšovanie kreditu našej inštitúcie. Excelentnosť dosahovaných výsledkov v oblasti vedy, výskumu, inovácií, ako aj tvorivej a umeleckej činnosti je hlavnou prioritou Technickej univerzity v Košiciach. Kvalitné výkony, atraktivita a konkurencieschopnosť sú našim prínosom do európskeho vzdelávacieho a výskumného priestoru, európskej vedomostnej ekonomiky, pracovnej ponuky a kultúry.

Aké výzvy pred vami stoja? Kde vidíte univerzitu o 10 rokov?

Za jednu z najväčších výziev považujeme akceleráciu budovania regionálneho inovačného ekosystému pretavenú do užšej spolupráce s praxou v oblasti inovácií a transferu technológií. Základným pilierom tejto aktivity je Univerzitný vedecký park Technicom poskytujúci priestor a služby ako začínajúcim firmám vo svojom Start-up centre a Inkubátore, tak aj spoločným inovačným centrám s partnermi z priemyselnej sféry. Neodmysliteľnou súčasťou služieb Technicomu je aj podpora ochrany duševného vlastníctva. Potešilo by nás ak by o nejaký čas, aj vďaka týmto našim snaženiam, sa na svetovej burze objavili úspešné slovenské firmy s miliardovými obratmi ponúkajúce tvorivú prácu našim absolventom s vysokou pridanou hodnotou. Som presvedčený, že kredit a atraktivita našej univerzity, ako aj záujem o ňu budú neustále stúpať, a to ako doma tak aj v zahraničí.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...