1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Technická univerzita v Košiciach

TUKE 16Dlhodobo v kvartete najlepších slovenských univerzít   

Technická univerzita v Košiciach sa už niekoľko rokov teší významnému postaveniu medzi slovenskými univerzitami a boduje v hodnoteniach viacerých rankingových agentúr. Jej prestíž takisto zvyšujú dosiahnuté úspechy na vedeckom poli a vysoká miera uplatnenia absolventov.

Veľmi dôležitým momentom v činnosti univerzity je aj úzke previazanie s praxou. O týchto otázkach, ako aj o ďalších témach, sme sa rozprávali s rektorom Technickej univerzity v Košiciach prof. Ing. Stanislavom Kmeťom, CSc.

Technická univerzita v Košiciach sa snaží držať na prvých miestach rebríčkov, ktoré hodnotia kvalitu univerzít. Na aké pozície sa dostala v tomto roku?

Ako je známe, kvalitu vysokých škôl posudzujú viaceré medzinárodné rankingové agentúry, ktoré používajú podobné, ale aj rozdielne metodológie na vyhodnocovanie kvality univerzít. Z tohto dôvodu je lepšie vychádzať z výsledkov viacerých agentúr a porovnávať sa s najlepšími univerzitami na Slovensku. Napríklad, v tomto roku sa Technická univerzita v Košiciach podľa agentúry SCIMAGO umiestnila na treťom mieste medzi slovenskými vysokými školami, podľa agentúry URAP (University Ranking by Academic Performance) na štvrtom mieste, v rebríčku agentúry UniRank: World University Rankings & Reviews figurujeme na druhom mieste a podľa The Webometrics Ranking of World Universities nám patrí druhé miesto na Slovensku.

Oproti minulému roku sa naša pozícia v rebríčkoch slovenských vysokých škôl podľa hodnotenia agentúr URAP a Webometrics nezmenila, v hodnotení agentúrou SCIMAGO sme klesli z prvého miesta na tretie a podľa agentúry UniRank sme si vylepšili pozíciu z tretieho miesta na druhé. Pre nás je z tohto aspektu dôležité to, že podľa týchto, ale aj iných nezávislých hodnotení dlhodobo patríme medzi štyri najlepšie univerzity na Slovensku.

Čo považujete z vášho pohľadu za najväčší problém slovenského školstva a na aké oblasti by sa mala v prvom rade sústrediť pozornosť?

Súčasný spôsob financovania nedostatočne zohľadňuje potreby výskumných univerzít. Finančné prostriedky, ktorých nie je veľa, smerujú aj tam, kde by nemuseli. Riešením je diferenciácia vysokých škôl s jasne definovaným, odlišným poslaním a spôsobom financovania. Rozpočet by mohol byť prideľovaný na obdobie napríklad troch rokov, kvôli lepšiemu plánovaniu výdavkov.

S akým rozpočtom hospodári vaša univerzita tento rok a na aké investičné projekty sa zamerala?

Technická univerzita v Košiciach hospodári v tomto roku s rozpočtom približne 50 miliónov eur. V súčasnosti realizujeme rekonštrukcie športovísk, študentských internátov, ubytovacích objektov a jedální, učebno-výcvikových a energetických zariadení, ako aj dostavbu budovy dekanátu a ateliérov Fakulty umení.

Jednou z veľkých výziev slovenskej spoločnosti je určite odchod vzdelaných a talentovaných ľudí do zahraničia. Akým spôsobom by sa tento negatívny trend dal zvrátiť? Môže byť tejto snahe nápomocná aj vaša univerzita?

Študenti odchádzajú za lepšou perspektívou do atraktívnejších miest. Genius loci Prahy a Brna hrajú určite svoju úlohu, ale podstatné asi je, že vysoko kvalitní mladí ľudia odchodom riešia svoju budúcnosť. Brno momentálne disponuje atraktívnym sofistikovaným vedeckým zázemím, čo v súčasnosti láka tvorivo orientovaných talentovaných mladých ľudí zo Slovenska. Preto potrebujeme kontinuálne zvyšovať atraktivitu nášho vedeckovýskumného prostredia. Laboratóriá excelentného výskumu etablované vďaka zdrojom zo štrukturálnych fondov na fakultách našej univerzity disponujú výskumnou prístrojovou infraštruktúrou často na špičkovej úrovni. Strategickým cieľom je dobudovať Univerzitný vedecký park Technicom ako medzinárodne uznávané centrum výskumu a transferu technológií, v ktorom by mali nájsť uplatnenie mladí tvoriví ľudia túžiaci po určitej pridanej hodnote. Snažíme sa takto redukovať únik mozgov z regiónu. Našou povinnosťou je motivovať talenty, umožniť im rozvoj, poskytnúť im príležitosti, zaujímavé projekty, a v neposlednom rade im ponúknuť podmienky na slušnú existenciu.

Uplatnenie absolventov do značnej miery odráža kvalitu a prestíž vzdelávacej inštitúcie. Ako si stojí vaša univerzita v tomto ukazovateli?

Technická univerzita v Košiciach je vzdelávacou inštitúciou s vysokou uplatniteľnosťou absolventov na trhu práce. Rastúci záujem o technicky vzdelaných absolventov sa prejavuje aj ich vyššou zamestnanosťou. Na základe údajov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny sa zamestnanosť našich absolventov pohybuje pri študijných programoch, o ktoré je najväčší záujem študentov, v rozsahu 90,1 až 95,4 %. Evidujeme študijné programy s uplatniteľnosťou absolventov vyše 99 %. Najlepšia uplatniteľnosť je štandardne v oblasti študijných programov zameraných na aplikovanú informatiku, počítačové inžinierstvo, softvérové inžinierstvo, chémiu a umelú inteligenciu. V podstate neevidujeme študijný program so štatisticky významným počtom absolventov s uplatniteľnosťou nižšou ako 80 %.

Vaši študenti a hlavne vedeckí pracovníci sú veľmi aktívni vo výskume. Aké najzaujímavejšie výsledky sa im podarilo dosiahnuť za posledný rok? Môžete uviesť konkrétne príklady?

Úspechy pracovníkov a študentov Technickej univerzity v Košiciach za ostatný rok možno ilustrovať na nasledujúcich vybraných príkladoch: Na Fakulte elektrotechniky a informatiky vyvinuli mobilnú robotickú platformu s názvom Pathfinder využívajúcu najnovšie poznatky z oblasti autonómnej navigácie, ktorá je primárne určená pre potreby inteligentnej logistiky. Pilotná aplikácia tejto zložitej technológie bola nasadená v medicínskom prostredí nemocnice Šaca, preto bol jej dizajn prispôsobený špecifickým požiadavkám, ako je napríklad transport zdravotníckeho materiálu alebo autonómna distribúcia liekov z internej nemocničnej lekárne po jednotlivých oddeleniach nemocničného bloku. Jedná sa o prvé nasadenie servisných robotov v nemocničnej praxi na Slovensku, ktoré by malo okrem marketingovej hodnoty priniesť predovšetkým úsporu času a energie personálu, ktorý sa na vykonávaní týchto logistických úloh priamo podieľa.

Pracovníci Strojníckej fakulty vyvinuli a vyrobili tvárový implantát, ktorý pokrýva takmer 86 % tváre pacienta. Bol vyrobený aditívnou technológiou DMLS (Direct Metal Laser Sintering) a bola do neho integrovaná porézna štruktúra pre lepšiu integráciu a prerastanie mäkkých tkanív. Jedná sa o unikátny tvárový implantát v celosvetovom meradle. Cenu za najinovatívnejšie dielo získal študent Fakulty umení pod vedením pracovníkov z Katedry architektúry za návrh prístavného majáka na Zafírovom pobreží v Austrálii. Tento návrh zaujal nielen svojou architektúrou a použitou technológiou, ale aj svojím vzťahom k životnému prostrediu. Zaujímavé výskumné výsledky dosiahol doktorand zo Stavebnej fakulty, ktorý sa stal so svojím startupovým projektom „Vizualizačky“ finalistom súťaže Mladý inovatívny podnikateľ 2017. Predmetom výskumu a vývoja je oblasť 3D grafiky a virtuálnej reality v stavebníctve, architektúre a dizajne. Jedná sa o vývoj nových aplikácií pre desktopy, mobily a tablety určených na podporu komunikácie medzi účastníkmi výstavby.

Technická univerzita v Košiciach je silná aj v spolupráci s praxou a mnohými renomovanými slovenskými podnikmi. Aké významnejšie partnerstvá sa vám na tomto poli podarilo nadviazať?

Vysoko si vážime rozvíjajúce sa kontakty a tešíme sa na spoluprácu s japonskou spoločnosťou MinebeaMitsumi, ktorá prichádza do Košíc a chce do roku 2020 na Slovensku investovať 60 miliónov eur a zamestnať 1100 ľudí, z toho 100 výskumníkov. Sme hrdí na to, že v rozhodovacom procese zohrala významnú úlohu aj naša inštitúcia, čo potvrdzujú slová výkonného riaditeľa spoločnosti Jörga Hoffmanna: „Zlomovým bodom bola tvorivá atmosféra, ktorú sme zažili na Technickej univerzite v Košiciach. Tá bola posledným dielikom puzzle, ktorý prispel k rozhodnutiu etablovať sa v Košiciach.“

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...