1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

TAURIS, a.s.

TAURIS 23Vysoká kvalita, garancia čerstvosti a vynikajúca chuť

Značku TAURIS netreba spotrebiteľom zvlášť predstavovať. Na mäsových výrobkoch s obrázkom rozkročeného býka si totiž neustále pochutnáva nejedna slovenská domácnosť. Tradičné receptúry a nezameniteľná chuť sú totiž prítomné vo všetkých šunkách, párkoch, klobásach, údenom mäse a mäsových špecialitách spoločnosti TAURIS od jej vzniku. O minulosti podniku, ale aj o súčasnom smerovaní spoločnosti nám v inšpiratívnom rozhovore prezradila viac marketingová riaditeľka TAURIS, a.s., Iveta Štefánová.

Akciová spoločnosť TAURIS sa špecializuje na výrobu a distribúciu mäsových výrobkov a výsekového mäsa. Môžete špecifikovať, ktoré produkty spadajú pod značku TAURIS? Aký objem mäsa ste spracovali minulý rok?

Spoločnosť vyrába takmer všetky výrobky, ktoré patria do kategórie tepelne opracovaných a tepelne neopracovaných výrobkov, ako napríklad salámy, šunky, klobásy, špeciality, drobné mäsové výrobky – párkoviny a špekáčiky. Zároveň disponuje vlastnou rozrábkou čerstvého mäsa, kde sa spracováva najmä bravčové mäso, hovädzie mäso, morky či kuracie mäso. Špecialitou spoločnosti je rozrábka zverinového mäsa, ktoré pochádza predovšetkým zo slovenských lesov. Mäso z tejto rozrábky je do 24 hodín distribuované do vlastnej siete predajní TAURIS Mäsiarstvo u Býka. Za minulý rok sa spracovalo 24 747 ton mäsa.

Môžete v krátkosti nahliadnuť do minulosti vašej spoločnosti?

V roku 1977 vznikol v Rimavskej Sobote areál nového mäsokombinátu, ktorý patril do štruktúry štátneho podniku Stredoslovenský mäsový priemysel, Zvolen. V roku 1992 bol podnik sprivatizovaný a vzniká spoločnosť TAURIS Rimavská Sobota. V roku 1993 vstupuje do spoločnosti Nitria Mojmírovce, závod na výrobu trvanlivých salám. Prevádzky prešli modernizáciou výroby a už v roku 1997 mali implementované a certifikované plány HACCP. Závod v Mojmírovciach získal ako jeden z mála podnikov na Slovensku privilégium exportovať výrobky do 15 štátov EÚ. V roku 2007 kupuje spoločnosť TAURIS slovenský priemyselno-investičný holding Eco Invest.

Spolu s ďalšími podnikmi – Mäsospiš, s.r.o., v Spišskej Novej Vsi vzniká skupina slovenských mäsospracujúcich podnikov s označením TAURIS GROUP. V roku 2012 sa stáva ďalšou dcérskou spoločnosťou skupiny TAURIS GROUP obchodná firma Noema. Do skupiny patrí aj viac ako 50 vlastných podnikových predajní TAURIS Cassovia. Zvýšenie trhového podielu a pozície v segmente potravinárov na Slovensku posilňuje v roku 2016 aj vstup ďalšej úspešnej výrobnej spoločnosti RYBA Košice. Výrobné portfólio mäsa a mäsových výrobkov sa tak rozšírilo o rybie a lahôdkové výrobky.

Koncom roka 2021 došlo k zlúčeniu vašej spoločnosti s niekoľkými ďalšími podobne zameranými podnikmi. Dôvodom tohto kroku bolo vytvorenie efektívneho výrobcu a distribútora mäsových a rybacích produktov. Podarilo sa vám tento cieľ naplniť? Aké ďalšie výhody vám zlúčenie prináša?

Pred dvomi rokmi došlo k zlúčeniu spoločností RYBA Košice, spol. s r.o., TAURIS Cassovia, s.r.o., TAURIS NITRIA, spol. s r.o., a CALMAR, spol. s r.o., so spoločnosťou TAURIS, a.s. Dôvodom zlúčenia bola okrem vyššie spomenutého takisto optimalizácia riadiacich a iných procesov a v neposlednom rade vyššia transparentnosť skupiny voči externým partnerom. Scentralizovali sa obslužné režijné činnosti, administratíva, informačné procesy a metodické postupy, čo prispelo k zjednodušeniu riadenia a celkovej efektivite skupiny.

Zmeny výrobného programu sa dotkli napr. Výrobného podniku Spišská Nová Ves, kde bola v septembri 2013 produkcia mletého mäsa (resp. mäsových prípravkov) a mrazeného mletého mäsa 2 tony mesačne. No už v roku 2018 dosiahla 45 ton mletého mäsa mesačne. Takisto od októbra 2013 vznikla udiarenská a sušiarenská komora, ktorá vytvorila podmienky na rozšírenie výroby o tradičné domáce výrobky údené studeným dymom do 24 °C. Rovnakým spôsobom sa začalo aj s údením slaniny či výrobou Zipser boku, ktorý je top produktom medzi slaninami. V začiatkoch bola produkcia 2 – 3 tony mesačne, dnes je to viac ako 60 ton. Takisto sa spustila výroba salámových metrovíc. Začínali sme s nulovou produkciou, ale tvrdou prácou sa v tomto portfóliu výroba rozrástla na viac ako 50 až 60 ton mesačne.

Keď sa povie TAURIS, zákazníkovi sa vybaví tradičná chuť v spojení s chutnými mäsovými výrobkami. Ktoré produkty z vašej dielne patria medzi zákaznícky najobľúbenejšie? A čo si spotrebitelia najviac cenia na vašich výrobkoch?

Medzi zákaznícky najobľúbenejšie patria jednoznačne výrobky z rady ZIPSER, napríklad Zipser šunka Originál, ktorej jednoznačné benefity sú autentická mäsovú chuť a nízky podiel tuku. To svedčí o tom, že je vyrobená zo svalu. Nemenej vyhľadávanými sú aj Zipser párky, ktoré za svoju jedinečnú chuť, šťavnatosť a typickú vôňu vďačia „tajnej“ ingrediencii –kvalitnej slanine. Naše výrobky vyrábame iba z čerstvého mäsa z vlastnej rozrábky, pričom mäso rozrábame do 24 hodín od porazenia zvieraťa. To dáva našim výrobkom neporovnateľnú lahodnú chuť. Zároveň nepodliehame tlakom na zníženie ceny na úkor kvality a ostávame pri tradičných receptúrach, ktoré uchovávame pre budúce generácie. Vďaka tomu môžeme garantovať kvalitu a pravdivú chuť výrobkov z mäsa.

Štandardy vysokej kvality tvoria základ každej úspešnej práce. To sa odráža nielen v používaní najnovších technológií, ale aj v najprísnejších bezpečnostných a kvalitatívnych predpisoch. Akým spôsobom dbáte na kvalitu a čerstvosť vašich výrobkov?

V spoločnosti Tauris, a.s., a jednotlivých výrobných závodoch sú zavedené požiadavky medzinárodných noriem kvality a bezpečnosti potravín IFS FOOD a FSSC, o čom svedčia certifikáty o zabezpečení súladu s požiadavkami uvedených noriem. Samozrejme, základom je splnenie požiadaviek národnej aj európskej potravinárskej a súvisiacej legislatívy. V praxi to znamená výkon kontroly ukazovateľov kvality ako aj ukazovateľov zdravotnej bezpečnosti v procese výroby mäsa a mäsových výrobkov, produktov rybolovu a lahôdok – od príjmu základnej suroviny, prídavných a pomocných látok, ako aj obalov, až po expedovanie hotového produktu. Zásadnou požiadavkou štandardnej kvality našich výrobkov mäsa a mäsových výrobkov je kvalitná základná surovina produkovaná vo vlastnom závode, ktorou je výlučne čerstvé mäso z vlastnej produkcie vyrobené v našej rozrábke.

Samotný proces výroby všetkých výrobkov je riadený v zmysle požiadaviek uvedených noriem najmä postupmi:
•    nadštandardnej vstupnej a výstupnej kontroly surovín,
•    výstupnej kontroly laboratórnymi metódami a denným senzorickým hodnotením výrobkov,
•    výroby v prísnom systéme bezpečnosti potravín HACCP,
•    kontinuálnymi procesmi výroby, skladovania a expedovania zákazníkom vlastnou dopravou.

Prísne hygienické a kvalitatívne normy na prevádzku, infraštruktúra, technologické zariadenia, logistika a kontrola kvality si vyžadujú neustále investície. Pre TAURIS ako lídra na slovenskom potravinárskom trhu je jednoznačnou prioritou dodržiavanie všetkých najprísnejších smerníc, čomu je podriadené aj plánovanie investícií.

S vekom aj dobou sa menia preferencie a chute spotrebiteľov. Ako sa týmto trendom prispôsobuje akciová spoločnosť TAURIS? Ako často dopĺňate a obmieňate svoj sortiment výrobkov? Aké produktové novinky chystáte na „Gril“?

Snažíme sa reagovať na aktuálnu situáciu na trhu a flexibilne reflektovať požiadavky zákazníkov. Aktuálne máme dve novinky, ktoré pribudli do nášho gril sortimentu – Gril klobása Mediteran a Gril klobása Bruschetta. Klobásky majú vysoký podiel mäsa (až 88 %) a sú vyrobené z čerstvého bravčového mäsa, ktoré rozrábame v našej vlastnej rozrábke. Pri tvorbe týchto noviniek sme sa inšpirovali stredomorskými chuťami, preto si nenechajte ujsť príjemnú chuť čerstvého mäsa v kombinácii s rôznymi koreninami, cesnakom a paradajkou.

S akými najnovšími technológiami, možnosťami spracovania mäsa a mäsových výrobkov pracujete? Akým technickým zázemím disponujete? Akú úlohu zohráva vo vašich výrobných procesoch automatizácia a robotizácia? Máte v tejto oblasti aj nejaké investičné zámery?

V rámci neustálej modernizácie a inovácií sa v dlhodobom aj krátkodobom horizonte ráta s neustálymi investíciami do obnovy technického zázemia. Výrobný podnik TAURIS Rimavská Sobota rozšíril svoju výrobnú činnosť o škvariacu linku, ktorá sa postarala o novinky na trhu pre našich konečných spotrebiteľov – Domácu bravčovú masť a Domáce oškvarky. Objem výroby, teda jedna výrobná „várka“, predstavuje približne 150 kg masti a 30 kg škvariek za 24 hodín. Na výrobu je použitá kvalitná chrbtová slanina z čerstvých bravčových polovičiek z našej vlastnej rozrábky mäsa. Koncom roka 2022 došlo k modernizácii a v rámci špeciálnej rozrábky boli spustené ďalšie výrobné technológie: kuter Seydelmann a rezačka Seydelmann a zdvíhacie zariadenie pre ustaľovaciu nádrž na masť.

Nové zariadenia poskytujú možnosti vývoja nových výrobkov z tradične spracovaných surovín aj diviny. Zakúpená bola aj 200-litrová umývačka vozíkov, ktorej moderná technológia má pomôcť k zníženiu spotreby vody pri umývaní vozíkov a zníženiu spotreby elektrickej energie na ohrev vody. Zároveň zvýši účinnosť umývania vozíkov, čo zlepší pracovné podmienky zamestnancov, nakoľko dôjde aj k zníženiu vlhkosti prostredia. V rámci realizácie kapitálových a investičných nákladov a obnovenia technického zariadenia používaného pri výrobe mäsových výrobkov bola na závod Spišská Nová Ves zakúpená repasovaná rezačka mäsa W 160AL, ktorá je zárukou dodržania najprísnejších hygienických noriem, ku ktorým prispievajú aj bezúdržbové, úplne uzatvorené motory.

Čo by ste chceli ešte zlepšiť vo vašom podnikaní? Kam by sa mal váš biznis uberať? Čo by ste chceli zdôrazniť na záver, čo nezaznelo vo vyššie uvedených otázkach?

Značka TAURIS je istotou a garanciou vysokej kvality, prémiovosti, čerstvosti a skvelej chuti. Tieto benefity ponúkame zákazníkom zažiť v neustále sa rozrastajúcej sieti predajní TAURIS Mäsiarstvo u Býka a Rybabistro. K dispozícii sú sto¬percentne čerstvé kusy mäsa z vlastnej rozrábky s garan¬tovaným pôvodom a prísnou kontrolou kvality, tradičné receptúry a chute, ikonické produkty či vysoká odbornosť. Fungujeme na trhu konzistentne už viac ako 30 rokov, zákazníci nám dôverujú, pretože ako sa hovorí „Čo je dobré sa nemení!“

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...