1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Systemair Production, a.s.

Kvalitné vzduchotechnické prvky pre vašu prácu a domov

Globálny dodávateľ vzduchotechnických a klimatizačných zariadení Systemair vznikol už v roku 1974 vďaka pokrokovej myšlienke spojenej s vývojom a zavádzaním potrubného radiálneho ventilátora, ktorý zjednodušil ventilačné systémy. Podnikateľskou filozofiou firmy je motto „Priamou cestou“, ktoré vzniklo z tohto počiatočného produktového konceptu. Odvtedy sa sortiment spoločnosti výrazne rozrástol a zahŕňa ventilátory, vzduchotechnické jednotky, vzduchové clony, vykurovacie zariadenia a hasičskú techniku. Začiatkom roka 2012 sa produktové portfólio firmy rozšírilo aj o chladiace systémy.

Na čele jednej z jeho 28 fabrík vo svete, Systemair Production, a.s., ktorá na Slovensku zamestnáva 246 ľudí, je v súčasnosti Ing. Peter Havlovič, ktorý má v tomto priemyselnom sektore bohaté skúsenosti. Bol totiž jedným z jej zakladateľov a v spoločnosti aktívne pracuje už od jej založenia. Ponuka Systemair skupiny podnikov zahŕňa širokú škálu vetracích rekuperačných jednotiek od najmenších modelov až po veľké jednotky, chladiace zariadenia, ventilátory a koncové výrobky pre distribúciu vzduchu a požiarnu ochranu. „Systemair Production, predtým IMOS-Systemair, sa špecializuje na vlastný výskum, vývoj a výrobu koncových prvkov vzduchotechniky pre distribúciu vzduchu. Súčasťou tohto portfólia sú aj vybrané výrobky pre požiarnu ochranu, ktoré podliehajú špeciálnej certifikácii nezávislej autorizovanej spoločnosti v zmysle harmonizovaného CE štandardu akceptovaného v Európskej únii,“ prezradil o výrobnom programe podniku. Spoločnosť pôsobí na trhu od roku 1990.

Súčasť Systemair AB

V roku 2007 sa novým majiteľom spoločnosti stala švédska spoločnosť Systemair AB, čo konateľ spoločnosti označil za veľký prínos. Systemair Production sa stala rozhodujúcim partnerom strategického plánovania vybraného portfólia jej výrobkov. V slovenskom kontexte ide aj vďaka tejto zmene štruktúry o spoločnosť s celosvetovou pôsobnosťou. Na tuzemskom trhu ostávajú len 4 % výroby a až 96 % produkcie je určenej na export. Cez 38 Systemair pobočiek v Európe, Amerike, Južnej Afrike a na Blízkom východe sú produkty spoločnosti distribuované až do neuveriteľných 56 krajín sveta. „Stali sme sa rozhodujúcim partnerom strategického plánovania a pobočky Systemair AB nám otvorili dvere do všetkých ich trhov vo svete,“ pozitívne zhodnotil tento zlom v histórii firmy.

Čo sa týka slovenského trhu, napriek tomu, že u nás zostáva malá časť celkovej produkcie spoločnosti, jej klientmi sú aj najväčší hráči na Slovensku – príkladom sú Penta, HB Reavis a J&T v ich realitných projektoch. Výrobky Systemair možno nájsť aj v odvetviach priemyselnej výroby a najmä v projektoch automobilového priemyslu – PSA-Citroen, Kia, Volkswagen, Land Rover a ich prepojených subdodávateľov.

Počas svojho dlhoročného pôsobenia spoločnosť masívne investovala do CNC (Computer Numerical Control) technológií a s nimi spojeného laserového vyrezávania. CNC, vrátane CNC ohýbacím strojom pripravujúcim výrobky na úroveň polotovarov, sa firma venuje už od roku 1997, kedy ešte pôsobila ako samostatná spoločnosť. Z posledného obdobia považuje Peter Havlovič za najväčšiu investíciu výstavbu nových objektov a rekonštrukciu existujúcich budov vo vlastnom výrobnom areáli v Kalinkove v hodnote 5,6 milióna eur, ktorá priniesla firme cca. 50-% nárast objemu výroby aj celkových tržieb. Z hľadiska hodnotenia výsledkov spoločnosti auditom preukazuje podnik trvalé zlepšovanie. Už 10 rokov za sebou zaznamenal historický rekord vo svojich ekonomických ukazovateľoch. Rok 2018/2019 ukončil s obratom 20,907 milióna eur.

Najbližšie výzvy spoločnosti

Do budúcna je pre spoločnosť Systemair Production výzvou zapojiť robotizáciu do prozákaznícky orientovanej výroby, v duchu ktorej sú koncové prvky vzduchotechniky aj dizajnovo modifikované podľa konkrétnych architektonických požiadaviek jednotlivých trhov. Aktuálne je však zaradiť roboty do výroby a odpovedať tak na požiadavky agendy Priemysel 4.0 a s ňou spojenej priemyselnej revolúcie, ktorá reálne prišla na Slovensko, mimoriadne náročné. „Najlepšie sa nám zatiaľ darí aplikovať ich do oblasti manipulácie, v iných sférach činnosti by sa však výrazným spôsobom znížila flexibilnosť a efektívnosť výroby. V ich masívnom zavádzaní nás brzdí najmä rozmanitosť výrobkov. Robotmi by bolo možné vyriešiť nedostatok pracovných síl, najmä technikov a inžinierov, operátorov na CNC stroje. Na druhej strane by ale boli potrební špecialisti na obsluhu a programovanie robotov. Postupne sa snažíme roboty do výroby zaradiť. Ďalším problémom, na ktorý narážame, je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Sami si musíme vychovávať a školiť nastupujúcich zamestnancov, nakoľko slovenský školský systém nám, žiaľ, neponúka odborne kvalifikovaných pracovníkov. Vzdelávanie sa v tejto oblasti priemyslu podceňuje,“ objasnil zložitú situáciu konateľ spoločnosti.

Byť pre zákazníkov tým najlepším

Veľmi dôležitý je marketingový prieskum jednotlivých trhov a ich potrieb v jednotlivých regiónoch Európy, ktorým je prispôsobovaný technický vývoj nových výrobkov. „Dôležité je pre nás pokračovať v kvalitnom výskume a vývoji výrobkov a ponuke ich softwarovej simulácie využitia ako súčasti prozákaznícky orientovaných služieb. Pomocou vlastného softvérového vybavenia ponúkame klientovi možnosť výberu výrobku a jeho správneho použitia podľa určených požiadaviek. Vďaka tzv. „design selection software“ sa snažíme ponúknuť optimálne riešenie pre klímu vnútorných priestorov. Riešenia pre dané budovy sú na základe zákazníkovej požiadavky vyšpecifikované z hľadiska dizajnu a technických parametrov. Každý výrobok sa testuje a meria v špeciálnych interných laboratóriách spoločnosti, čím sa posilňuje naša konkurencieschopnosť.

Cieľom spoločnosti Systemair Production je ponúknuť na mieru šité výrobky s riešeniami pre optimálnu distribúciu vzduchu podľa reálneho stavu obsadenosti a stavu objemu škodlivých látok v danom priestore, čo pozitívne ovplyvňuje nielen zdravie, ale aj výkonnosť zamestnancov. Naše produkty sa prispôsobujú neustále sa meniacim podmienkam priestoru,“ vysvetlil Peter Havlovič. Primárnymi cieľmi na najbližšie obdobie je pokračovať v tom trende, ktorý začali, a teda naďalej sa sústrediť na zlepšovanie vývoja a kvality, orientovať sa na potreby zákazníka a poskytovať svojim klientom komplexné riešenia. Spoločnosť pracuje aj s inteligentným procesom založenom na báze modelov, tzv. BIM (Building Information Models), ktorý uľahčuje projektantom plánovanie, návrh a konštrukciu budov. Systemair ako jednu časť BIM poskytuje rozmerové a všetky potrebné technické údaje svojich výrobkov použiteľných v CAD (Computer Aided Design) výkresoch.

Globálne stojí v Systemair životné prostredie na prvom mieste. Príkladom požiadavky na takúto vysokú úroveň bezpečnosti a energetickej účinnosti je určite aj vlastný systém vetrania garáží posuvnými ventilátormi Green Ventilation, ktorý dosahuje úsporu energie až 80 %. A aj práve vďaka nadpriemernej úrovni bezpečnosti má spoločnosť perspektívu udržať a posilniť si svoje dominantné postavenie na trhoch doma a v zahraničí.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...