1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SVAMAN spol. s r.o.

Svaman23Našou prioritou je čerstvosť a kvalita

Kopaničiarsky región Myjavy, kde sídli producent čerstvého mäsa a širokého sortimentu mäsových výrobkov SVAMAN spol. s r.o., je oddávna známy silnou tradíciou a zručnosťou miestnych mäsiarov. Spoločnosť SVAMAN spol. s r.o., je rodinnou firmou, ktorá bola založená v roku 1991. V lete 1992 s cieľom expandovať na trhu spoločnosť zahájila výstavbu priestorov mäsovej výroby, ktorá bola spustená do prevádzky vo februári 1994.

Zakladatelia spoločnosti Milan Majtán st. spolu s MVDr. Miroslavom Švancarom videli ďalší potenciál spoločnosti hlavne v spracovávaní mäsa z lokálnych zdrojov, preto si v roku 1996 prenajali bitúnok PD v Prietrži. Úspech projektu a rastúci záujem spotrebiteľov o čerstvé mäso a mäsové výrobky ich v roku 2001 povzbudil k ďalšiemu kroku, keď sa rozhodli rozšíriť činnosť spoločnosti a dali vypracovať štúdiu na vybudovanie nového, moderného bitúnku podľa požiadaviek legislatívy EÚ. Ten bol uvedený do činnosti v roku 2004, mesiac po vstupe Slovenska do EÚ.

Spustenie činnosti bitúnku bolo ďalším významným krokom k navýšeniu výrobnej kapacity závodu, a to vrátane moderne vybavených priestorov rozrábky a mraziarní. Firma dnes zamestnáva približne 80 ľudí v rôznych profesiách. Redakcia časopisu Priemysel Dnes sa o výrobnom portfóliu, ekologickom nastavení spoločnosti či najbližších výzvach spojených najmä s nárastom energií a konkurenciou lacnejšieho mäsa z dovozu rozprávala s výkonným riaditeľom spoločnosti Ing. Milanom Majtánom, ktorý na tejto pozícii pracuje už 13 rokov. Keďže SVAMAN spol. s r.o., je rodinnou mäsiarskou firmou, už od malička bol súčasťou toho, čo začiatkom 90. rokov vybudoval jeho otec Milan Majtán st. spolu s MVDr. Miroslavom Švancarom.

Bohatý výrobný program

Spoločnosť SVAMAN uvádza na trh čerstvé hovädzie, bravčové a sezónne i jahňacie mäso a široký sortiment mäsových výrobkov. V oblasti spracovania bravčového mäsa je bitúnok spoločnosti SVAMAN tretím najväčším na Slovensku. Aktuálne produktové portfólio spoločnosti obsahuje približne 40 druhov mäsových výrobkov (mäkké, varené, trvanlivé mäsové výrobky, šunky a solené mäsá) s kapacitou 120 ton mesačne. Skutočnou zaujímavosťou je produkcia vyzretého hovädzieho mäsa ako základnej suroviny pre výrobu steakov, na ktorú sa firma špecializuje už niekoľko rokov. „V rámci nášho projektu „Vyzreté mäso“ (vyzretemaso.sk) uvádzame na trh pre gurmánov vyzreté hovädzie mäso, ktoré je primárne určené na domácu prípravu steakov. Vyrábame ho len z niektorých vybraných kusov. Keďže pri takomto type výroby dochádza k váhovým úbytkom, klienti si musia za kvalitu priplatiť,“ uvádza výkonný riaditeľ spoločnosti SVAMAN.

V súčasnej dobe až 95 % produkcie spoločnosť umiestňuje na slovenskom trhu a zvyšných 5 % v Českej republike. Vzhľadom na chovné podmienky a rýchlejšie dosiahnutie jatočnej hmotnosti sa prirodzene ľahšie podniká s bravčovým ako hovädzím mäsom. Menší dopyt po hovädzom mäse riaditeľ spoločnosti eviduje počas prázdnin, kedy nefungujú školské stravovacie zariadenia, kde je v jedálnom lístku predpísaný určitý podiel hovädzieho mäsa. Zákazníci si môžu celoročne pochutiť na Dolnozemskej klobáse, mini-klobáskach Trhni si, bratislavských párkoch, špekačkách z bravčového a hovädzieho mäsa, oravskej slanine, šunkovej, kopaničiarskej či gazdovskej klobáse. Vo výrobnom programe nechýbajú ani hovädzie štvrte, bravčové polovičky alebo výsekové mäso.

Chráni životné prostredie

Všetky ošípané a hovädzí dobytok pochádzajú zo Slovenska, prípadne z moravského pohraničia. SVAMAN spol. s r.o., nielenže zabezpečuje 100-% známy pôvod chovu od dlhodobých odberných partnerov, ale takisto výrazne znižuje uhlíkovú stopu a čas prepravy hospodárskych zvierat. „Pokiaľ ide o výsekové mäso, našou prioritou je čerstvosť,“ dodáva výkonný riaditeľ spoločnosti. Klienti ho tak nájdu na pulte predajní už do 24 hodín od porazenia na bitúnku. „Práve v tom je aj naša konkurenčná výhoda oproti mäsu dovezenému z Belgicka, Španielska a podobne. Spoluprácou s domácimi chovateľmi zároveň prispievame k znižovaniu uhlíkovej stopy, podpore domácich prvovýrobcov a zvyšovaniu potravinovej sebestačnosti. Preprava zvierat na krátke vzdialenosti má zároveň priaznivý vplyv na ich pohodu. Pre našich zákazníkov je hlavným benefitom čerstvosť a kvalita nášho mäsa a mäsových výrobkov dodávaných na trh,“ vysvetľuje Ing. Milan Majtán. Zároveň je potrebné dodať, že bezpečnosť mäsa uvádzaného na trh sa zabezpečuje až dvojnásobnou kontrolou – najprv prehliadkou zvierat v živom stave a následne prehliadkou jatočných tiel, ktoré vykonávajú pracovníci štátnej veterinárnej správy ako dozorný orgán.

O aktívnom prístupe k ochrane životného prostredia svedčia aj ďalšie aktivity spoločnosti ako napríklad rekuperácia odpadového tepla z chladenia, modernizácia vozového parku alebo plánovaná inštalácia fotovoltaického zariadenia na strechu firmy. Napriek týmto devízam a konkurenčným výhodám sa však spoločnosti nedarí na 100 % napĺňať výrobné kapacity, keďže súperí s obrovskou konkurenciou lacnejšieho mäsa z dovozu. Paradoxne, aj keď je Slovensko v produkcii bravčového mäsa na 28 % sebestačné, politika EÚ a SR dáva zelenú importu mäsa často neznámeho pôvodu. Na Slovensko sa touto cestou dostávajú prebytky z iných krajín, ktorých preprava trvá 4 až 6 dní, čím sa produkuje nevyčísliteľná uhlíková stopa. „Potravinársky priemysel je na Slovensku dlhodobo podfinancovaný. Je ľahšie pracovať s dovezeným mäsom, ktoré cestuje dajme tomu cez päť krajín, ako s naším vlastným. My však nechceme ísť touto ľahšou cestou, a preto preferujeme spracovávanie mäsa slovenského pôvodu. Myslím si, že Slovensko by malo dbať na dostatočnú potravinovú bezpečnosť štátu a nemalo by sa až v takej veľkej miere spoliehať na mäso z dovozu. Ak by sa totiž niečo udialo v krajine jeho pôvodu, nemusíme mať čo doviezť,“ uvádza Ing. Milan Majtán, poukazujúc na rapídne sa znižujúcu potravinovú sebestačnosť Slovenska.

„Lepšie zviditeľnenie slovenských výrobcov by bolo možné uskutočniť aj vďaka väčšej prezentácii značiek kvality širokej verejnosti. Mnohokrát sa jedná naozaj o výnimočné produkty. Napríklad označenie produktu Značkou kvality – gold je zárukou použitia minimálne 75-% suroviny pôvodom zo Slovenska. To však spotrebiteľ väčšinou nevie. Zaujímavé je aj označenie Kopanice regionálny produkt. Ďalším faktorom je však vyššia cena takýchto výrobkov, ktorá množstvo spotrebiteľov od kúpy odradí,“ myslí si výkonný riaditeľ spoločnosti. Iným pálčivým problémom pre SVAMAN spol. s r.o., je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na trhu práce. „Najťažšie je nájsť kvalifikovaných mäsiarov. Kolektív sa omladzuje pomalým tempom, aj to väčšinou len pri najímaní ľudí na pomocné práce. Prerušila sa kontinuita odovzdávania zručností zo starších na mladšie generácie,“ konštatuje Ing. Milan Majtán.

Naprieč krízami

V minulosti sa musela spoločnosť SVAMAN vysporiadať s chorobou šialených kráv, následkom ktorej sa výrazne zredukovali stavy hovädzieho dobytka. Problematické bolo najmä nakladanie s kafilerickým odpadom. V rokoch 2020 až 2021 zase spoločnosť, tak ako aj mnohé iné priemyselné firmy, čelila obmedzeniam súvisiacim s koronakrízou. „Obdobie pandémie nebolo pre nás až také náročné, keďže sprísnené hygienické opatrenia sú pre nás ako potravinársky závod samozrejmosťou. Snažili sme sa zamestnancom ušetriť voľný čas, a tak sme ich testovali priamo vo firme. Z obchodného hľadiska sme prosperovali, keďže dopyt po našich výrobkoch sa zvýšil,“ uvádza Ing. Milan Majtán.

Oveľa horšia je pre spoločnosť súčasná nestabilná situácia, ktorá súvisí so zvyšovaním cien elektriny a plynu, na ktorých je moderný potravinársky podnik závislý. Aj napriek mediálnej komunikácii tohto problému prostredníctvom Slovenského zväzu spracovateľov mäsa sa nepostupuje s jeho riešením. Plyn pritom stúpol oproti predchádzajúcemu obdobiu 6 až 8-násobne a elektrina stojí o 40 % viac. „Z avizovanej refundácie zvýšených nákladov na úrovni 80 % zo strany PPA sme dostali len cca 28-% refundáciu. Stúpli aj zálohové poplatky, nevieme kalkulovať náklady. Od 1. januára 2023 nakupujeme energie za aktuálne denné ceny. Keďže sa cena mení každý deň, nikdy dopredu nevieme, koľko budeme platiť na konci mesiaca. Navyše, maloobchod tlačí na čo najnižšie ceny a platobná disciplína odberateľov sa zhoršila. Za svoje pôsobenie vo firme som ešte nezažil väčšiu neistotu. Žijeme zo dňa na deň. Sľuby vlády o zastropovaní cien energií ostali len na úrovni sľubov a tlačových konferencií, ale bez konkrétnych riešení,“ uzatvára rozhovor výkonný riaditeľ. Rok 2023 tak bude pre spoločnosť stabilizačným rokom, bez zásadných zmien vo výrobnom programe či investícií do nových technologických zariadení. Ich bezporuchové fungovanie vedenie spoločnosti zabezpečuje pravidelným servisom a údržbou.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...