1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo s.r.o.

Strabag pozemne stav 2016Budúcnosť výstavby spočíva v partnerstve

„Stanovené ciele je možné dosiahnuť s maximálnou efektivitou len vtedy, ak všetci účastníci projektu konštruktívne a s dôverou spolupracujú,“ približuje princíp systému STRABAG teamconcept Ing. Martin Volčko, konateľ spoločnosti STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo s.r.o. S aktuálnymi projektmi jednej z dcérskych spoločností európskeho stavebno-technologického koncernu STRABAG SE nás s patričnou dávkou hrdosti oboznámil v zaujímavom rozhovore.

Ako pristupuje významná stavebná spoločnosť k plánovaniu aktivít v náročných „koronačasoch“?

V porovnaní s inými priemyselnými odvetviami má stavebníctvo veľkú výhodu, keďže dôsledky ekonomických cyklov naň doliehajú s istým časovým odstupom. Pokles stavebnej činnosti zvyčajne zaznamenávame po 1,5 až 2 rokoch od vypuknutia krízy. Získavame tak dostatočný priestor na uskutočnenie vnútornej reorganizácie aj na zmobilizovanie síl potrebných na preklenutie komplikovanejšieho obdobia.

Keďže na trhoch vo všeobecnosti panuje neistota, ktorá intenzívne ovplyvňuje zmýšľanie investorov, pokles dopytu pociťujeme napríklad v oblasti výstavby priemyselných stavieb a administratívnych budov. Na druhej strane, máme vytvorené dostatočné množstvo projektov venovaných výstavbe obytných domov a rezidenčných štvrtí. Práve tento segment živo reaguje na monetárnu politiku nízkych úrokových sadzieb a odzrkadľuje neutíchajúci dopyt po kvalitnom bývaní. Keďže koronakríza zintenzívnila rozmach e-commerce sféry a mení trendy v dopyte po skladových priestoroch, sme presvedčení, že jadro priemyselnej výstavby budú v nasledujúcich rokoch tvoriť logistické haly.

Predpokladom udržania konkurencieschopnosti je neustále zvyšovanie kvality výkonov.

K naplneniu tohto cieľa je popri kvalitne preškolených zamestnancoch a zodpovedajúcom technickom vybavení potrebná systematická optimalizácia pracovných postupov a nakladania s materiálmi. Ako prvá stavebná spoločnosť na Slovensku sme začali používať nástroj LEAN, s ktorým sme schopní dosiahnuť úsporu nákladov v celom reťazci vytváraných hodnôt počnúc ťažbou surovín, ich prevozom na ďalšie spracovanie a končiac výrobou finálneho produktu. Aplikovanie metódy LEAN nám umožňuje zladiť a štandardizovať všetky činnosti a dodávky materiálov tak, aby sme zabránili zbytočným nákladom, prestojom a chybám. V našej spoločnosti máme implementovanú metódu 5D BIM, ktorá predstavuje základný kameň úspechu digitalizácie v stavebníctve a stala sa trendom pri náročných stavbách. Našou najväčšou novinkou je však systém teamconcept, ktorý investorom ponúkame ako významný benefit.

Čo si môžeme pod systémom teamconcept predstaviť?

Koncern STRABAG zavádza teamconcept na jednotlivých trhoch od roku 1994, pričom implementácia prebieha postupne, za podpory a úzkej spolupráce na koncernovej úrovni. So STRABAG teamconceptom dokážeme zabezpečiť úspešnú realizáciu projektu s najvyššou možnou efektivitou pri projektovaní, výstavbe a počas celého životného cyklu budovy. Vychádzame z faktu, že exaktnou koncepčnou prípravou už počas projektovania a plánovania môžeme ovplyvniť až 80 % neskorších stavebných a prevádzkových nákladov. Inými slovami, čím skôr dôjde k zapojeniu kompetencie staviteľa, tým väčší je potenciál optimalizácie. V praxi to znamená, že investor, architekt, projektant a stavebná spoločnosť od prvej fázy plnohodnotne spolupracujú na základe konkrétnych, zmluvne stanovených metód. Medzi zúčastnenými stranami tak vzniká záväzné partnerstvo, ktoré prehlbuje dôveru a zabezpečuje nepretržitú optimalizáciu nákladov, termínov a kvality.

S teamconceptom úspešne realizujeme až do 50 % stavebných objemov s najväčším podielom v Nemecku, Rakúsku a Škandinávii. Pôsobivým príkladom takejto výstavby je budova centrály spoločnosti Adidas v nemeckom meste Herzogenaurach alebo trendový kancelársky komplex Tancujúce veže v Hamburgu. Na Slovensku a v Českej republike momentálne pracujeme na pilotných projektoch, ktoré si investori neželajú bližšie konkretizovať.

Momentálne realizujete výstavbu komplexného systému protipovodňovej ochrany v Banskej Bystrici. Ako hodnotíte priebeh stavebných prác?

Priebeh výstavby hodnotím ako extrémne náročný. Boli sme nútení reagovať na kolízie inžinierskych sietí a veľké množstvo nepredvídateľných okolností, ktoré majú vždy značný dopad na plynulosť realizácie stavebných prác. V novembri 2020 bola táto stavba zrealizovaná približne na 70 % a niektoré väčšie stavebné objekty, ako napríklad sklad mobilného hradenia alebo protipovodňové múry v časti Majer, už boli dokončené a pripravené na odovzdanie investorovi. V rovnakom období prebiehalo budovanie vrchnej stavby, čiže protipovodňových múrov. Celá stavba má líniový charakter a postupnosť výstavby bola zvolená z okrajových častí smerom do centra mesta. Práve v novembri sa projekt dostal do najnáročnejšej fázy z hľadiska koordinácie prác a začal výrazne ovplyvňovať infraštruktúru s dosahom na každodenný život Banskobystričanov.

Vaše originálne riešenia obohacujú aj panorámu nášho hlavného mesta.

Jedným z niekoľkých koncepčne zaujímavých projektov bytovej výstavby je rezidenčný projekt Ovocné sady, na ktorom sa realizačne podieľame so spoločnosťou SYTIQ. Ďalšou atraktívnou stavbou vyrastajúcou v širšom centre Bratislavy je Klingerka, presnejšie jej obytná časť s parkoviskom. S konečnou výškou 115 m sa po dokončení stane najvyššou obytnou budovou v hlavnom meste.

Z pomyselného trónu ju však čoskoro zosadí iný skvost, váš momentálne najvážnejší rozostavaný projekt.

V projekte Eurovea City bude s finálnou výškou 168 m dominovať prvý mrakodrap na Slovensku a táto elegantná stavba s ladnými krivkami čoskoro dotvorí siluetu Bratislavy. Sme hrdí na skutočnosť, že developerská spoločnosť J&T Real Estate nám ako vedúcemu členovi združenia EUROVEA 2 zverila do rúk výstavbu tohto jedinečného projektu. Tento prejav dôvery si vysoko ceníme.

Unikátna akcia betonáže základovej dosky prvého slovenského mrakodrapu si vyžiadala dokonalú prípravu.

Pred samotnou realizáciou najhrubšej základovej dosky pod bytovým domom, aká sa kedy na Slovensku vystužovala a betónovala, bolo potrebné uskutočniť množstvo krokov. Základy navrhovali najlepší odborníci na statiku a investor nezávisle preveroval správnosť riešenia druhým statikom, ktorý robil audit návrhu a kontroloval správnosť navrhovaného riešenia. K samotnej betonáži náš špičkový technologicko-stavbársky tím pristúpil 18. septembra 2020, po mesiaci prác na viazaní oceľovej výstuže v tejto doske. Na vystuženie sme použili 1915 t oceľovej výstuže, pričom doska obsiahla 7060 m³ až troch druhov betónu a cca. prvých 1200 m³ bolo vybetónovaných v predstihu kvôli potrebným pätkám pre ukotvenie vežových žeriavov. Veľký rešpekt a slová vďaky patria všetkým našim kolegom, ktorí sa tejto náročnej úlohy zhostili s maximálnou profesionalitou. Táto nová skúsenosť nás posunula o veľký krok vpred a stali sme sa technologicky kompetentnejší realizovať ďalšie podobné projekty.

„Betónový balet“ prebiehal nepretržite 3 dni a 3 noci, počas ktorých padali rekordné čísla.

Betonáž základovej dosky s rozlohu 3250 m² a hrúbkou 3 m zabezpečovalo 20 betonárov, 8 koordinátorov/technikov, 30 domiešavačov so šoférmi a využili sme 4 betón-pumpy, do ktorých bol nepretržite navážaný betón z troch betonárok. Kolegovia, ktorí posudzovali kvalitu, za celý čas odobrali 90 ks kontrolných vzoriek betónu a priebežne merali teplotu betónu, vykonávali skúšky rozliatia kužeľa, meranie penetračného odporu betónu a meranie hydratačného tepla. Akciu sa nám podarilo koordinovať vďaka úzkej spolupráci so sesterskou spoločnosťou Frischbeton, naším hlavným dodávateľom betónových zmesí.

Z posledného jubilejného ročníka prestížnej súťaže Stavba roka ste si odniesli hneď dve ocenenia. Porotu zaujali inovatívne postupy stavby ZKW Krušovce a za výnimočné a progresívne projektové riešenie bola ocenená stavba Národného futbalového štadiónu. Čo pre vás podobné významné ocenenia znamenajú?

Získané ocenenia vysielajú signál o našich schopnostiach, tvorivom nasadení a o ďalšom smerovaní našej spoločnosti. Sme radi, že nás aj slovenská odborná verejnosť vníma ako lídra v odvetví, v ktorom úspešne pôsobíme. Do každého projektu vkladáme nielen svoje znalosti, ale aj kúsok srdca. Našou vytrvalou prácou poskytujeme významné svedectvo o možnostiach zužitkovania celoeurópskych skúseností a zdieľania nášho know-how s kolegami naprieč celou Európou.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...