1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s.r.o.

STRABAG 2 14Držiteľ Hlavnej ceny Stavby roka

V druhej polovici roku 2014 doznela hospodárska kríza a postupné oživovanie stavebného trhu sľubuje pozitívne rastové trendy. Koniec recesie vnímajú aj stavebné firmy na domácom trhu. Okrem líniových stavieb sa na Slovensku realizujú aj výnimočné projekty, či už rezidenčného charakteru, alebo stavby s multifunkčným využitím, ktorých nadštandardnosť v rôznych súťažiach oceňujú aj odborné poroty.

Aké výzvy čakajú podnikateľov pôsobiacich v stavebnom segmente v tomto období rastu? Ako sa zorientovať v nových technologických systémoch? Ako riešiť nedostatok kvalifikovaných zamestnancov? Na tieto, ale aj ďalšie otázky nám v rozhovore odpovedal Ing. Juraj Bacmaňák, konateľ spoločnosti STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s.r.o., pre ktorú bol uplynulý rok jedným z najúspešnejších z hľadiska obratu, ako i dosiahnutého hospodárskeho výsledku.

Spoločnosť STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo získala významné ocenenia, medzi inými tiež Hlavnú cenu 21. ročníka celoštátnej súťaže Stavba roka 2015 za realizáciu multifunkčného komplexu CITY ARENA v Trnave. Čo pre vás toto ocenenie znamená?

Toto ocenenie vnímame ako celkové zhodnotenie našej činnosti na multifunkčnom objekte, keďže CITY ARENA Trnava bol projekt, pri realizácii ktorého sme v maximálnej miere využili všetky elementy a poznatky z oblasti výstavby podzemných a pozemných stavieb, ako aj poznatky týkajúce sa konštrukčných prvkov, ktoré boli na diele prevedené v podobe železobetónových prefabrikátov a oceľových konštrukcií. Toto ocenenie vnímame aj ako ohodnotenie samotnej stavby, ktorá má celospoločenský charakter a je prínosom pre mesto Trnava a jeho návštevníkov.

O bohatých skúsenostiach vašej spoločnosti svedčia nielen ocenenia, ale tiež početné referencie. Ktorú z realizovaných stavieb by ste chceli osobitne vyzdvihnúť?

Nie je možné vyzdvihnúť jedinú stavbu, nakoľko v roku 2016 sme realizovali niekoľko výnimočných stavieb v oblasti pozemného staviteľstva. Postavili sme viacero výškových budov, venovali sme sa rekonštrukcii kultúrnej pamiatky, začali sme s prípravou realizácie futbalovej arény, podieľali sme sa na výstavbe niekoľkých vodohospodárskych stavieb. Každý typ stavby má svoje konkrétne čaro a výnimočnosť, a preto nie je možné z množstva realizovaných projektov vyzdvihnúť len niektorý.

Aktuálne sa podieľate na realizácii viacerých stavebných projektov s celoslovenským významom. Môžete nám ich priblížiť?

Jednou z najznámejších zákaziek, ktorá v súčasnosti zamestnáva našu spoločnosť, je výstavba Národného futbalového štadióna v Bratislave s kapacitou viac než 22-tisíc miest v kategórii 4 podľa smernice Európskej futbalovej únie (UEFA). Nemôžeme nespomenúť našu činnosť realizovanú v diaľničnom programe Slovenskej republiky. Venujeme sa tiež príprave priemyselného parku v Nitre pre investíciu desaťročia. Pre budúce továrne výrobcu luxusných áut Jaguar Land Rover a jeho dodávateľov zabezpečujeme hrubé terénne úpravy.

Realizácie takýchto stavebných projektov sú náročné aj z hľadiska strojového vybavenia. Aké investície súvisiace s technologickými zariadeniami ste realizovali vo firme v nedávnom období?

Naša spoločnosť má na strojno-technologické zabezpečenie vlastnú dcérsku spoločnosť BMTI SK, s.r.o., ktorá disponuje celým sortimentom európskeho koncernu STRABAG SE, a tým je nám umožnené flexibilne reagovať na akékoľvek požiadavky zákazníka.

Spoločnosť STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo rozvíja popri stavebnej činnosti aj výrobu a montáž prefabrikátov. Môžete nám bližšie predstaviť túto divíziu spoločnosti?

Sídlo našej vlastnej výroby je v Seredi, kde sme schopní vyrobiť aj tie najnáročnejšie prefabrikáty, ktoré úspešne uplatňujeme pri realizácii halových stavieb, štadiónov či v cestnom staviteľstve. Klasická metóda výstavby vyžaduje dopraviť na miesto stavby všetok konštrukčný materiál a postaviť z neho budovu priamo na mieste. Metóda založená na realizácii stavby prostredníctvom prefabrikovaných konštrukcií značne skracuje čas výstavby, keďže rôzne konštrukčné prvky sa vyrobia priamo v továrni a na miesto sa privezú v stave pripravenom na priame použitie. Prefabrikovaná výroba umožňuje zamestnať menší počet kvalifikovaných robotníkov na stavbe a predchádza tiež problémom s nedostatkom energií, vody, s nepriaznivým počasím alebo nebezpečným prostredím.

Úspech spoločnosti súvisí aj s inováciami. Aké technológie, resp. technologické zariadenia ste zaviedli vo vašej spoločnosti?

V tomto roku sme ponúkli stavebnému trhu, konkrétne diaľničnému programu, vopred predpätý mostný nosník, ktorý nájde svoje uplatnenie v mostnom staviteľstve ciest a diaľnic. Uvedené nosníky sa pohybujú v dĺžkach od 12 do 30 m. Tiež sme ponúkli dodatočne predpätý mostný nosník v dĺžkach od 33 do 42 m. V prípade pozemného staviteľstva a požiadaviek zákazníka stavby na kľúč realizujeme projekčné práce v systéme 3D, ktorý ďalej rozširujeme o 4. a 5. dimenziu, teda časové a finančné sledovanie stavebnej činnosti. Sme presvedčení, že tento systém sa bude čoraz viac využívať a pri realizácii určitých druhov stavieb bude jeho implementácia priam nevyhnutnosťou.

Stavebný sektor už dlhodobo bojuje s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov. Dotýka sa to aj vašej spoločnosti?

Aj našej spoločnosti sa dotkol fenomén nedostatku kvalifikovaných pracovníkov, a to aj v dôsledku externých faktorov, akými sú demografické a klimatické zmeny v strednej Európe. V súvislosti s klesajúcim počtom absolventov stredných a vysokých škôl technického zamerania prisudzujeme mimoriadny význam získavaniu nových pracovníkov. Aktuálne demografické zmeny spôsobujú rast priemerného veku, o to viac nadobúdajú na dôležitosti bezpečnosť pri práci a starostlivosť o zdravie. Zamestnávame všetky vekové skupiny, sme dynamická spoločnosť, ktorá potrebuje nielen mladých, ale aj starších a skúsenejších pracovníkov, ktorí môžu z pozície mentorov viesť tých menej skúsených. V našom záujme je vytvárať pre našich zákazníkov vysokú pridanú hodnotu, dosahovať atraktívne výnosy, byť pre našich pracovníkov zamestnávateľom prvej voľby a uznávaným členom spoločnosti.

Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov sa snažíme čiastočne eliminovať aj zavedením systému BIM (Building Information Modeling – informačný model budovy), ktorý predstavuje osobitný spôsob komunikácie pri príprave, procese výstavby a správe budov. Hlavným prínosom BIM technológie je šetrenie investičných a prevádzkových nákladov vo výstavbe a správe budov. Sme presvedčení, že tento novozavedený systém nám ešte viac pomôže v riešení uvedeného problému a budeme vedieť poskytovať požadovanú kvalitu s naším vlastným, ako aj subdodávateľským personálom.

Aké ciele si v spoločnosti kladiete do ďalšieho obdobia?

V ďalšom období by sme radi potvrdili našu poprednú pozíciu v slovenskom stavebníctve, ako aj obhájili opodstatnenosť nášho miesta v koncerne STRABAG SE. Dôsledným sledovaním technologických postupov, ako aj programu bezpečnosti a zdravia pri práci a zavádzaním bezpečnostných opatrení chceme prispieť k všeobecne pozitívnemu náhľadu na stavebnú činnosť. Modernými technológiami a poznatkami by sme radi oslovili mladých absolventov technického zamerania, ktorým ponúkame moderné, dynamické pracovné výzvy na uskutočnenie aj tých najodvážnejších projektov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...