1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SPP - distribúcia, a.s.

SPP Distribucia 2 14Zemný plyn ako cenná komodita

Vlastníkom a prevádzkovateľom distribučnej siete na Slovensku je akciová spoločnosť SPP - distribúcia. Vďaka 33-tisíc kilometrov dlhej distribučnej siete zabezpečuje dodávky zemného plynu do viac ako 1,5 milióna odberných miest, čo je 98 % z celkového distribuovaného objemu zemného plynu u nás pre viac ako 94 % populácie Slovenska. Spoľahlivosť prevádzky takejto rozsiahlej plynárenskej distribučnej siete si vyžaduje vysokú odbornosť, neustály rozvoj a nepretržité dôsledné monitorovanie stavu plynovodov a plynárenských zariadení. Prvoradým záujmom spoločnosti SPP - distribúcia je teda zaistiť technicky bezpečnú, dodávateľsky spoľahlivú a zároveň ekonomicky efektívnu distribúciu zemného plynu.

O tom, že sa jej tento cieľ darí napĺňať svedčia aj slová riaditeľa sekcie distribučných služieb Mareka Paála, ktorý je zodpovedný za pripájanie zákazníkov k distribučnej sieti, marketing a predaj distribučných kapacít pre dodávateľov plynu na Slovensku. Napriek časovo náročnému obdobiu si našiel čas na rozhovor pre časopis Priemysel Dnes, aby čitateľov poinformoval, aké novinky zaviedla spoločnosť SPP - distribúcia.

Nízkouhlíková stratégia pre Slovensko

Základ činností sekcie, ktorú má pod palcom Marek Paál, tvorí poskytovanie služieb zákazníkom – dodávateľom plynu a koncovým odberateľov plynu v procese pripojenia. Činnosť spoločnosti však tvoria aj menej viditeľné aktivity, od manažmentu kľúčových odberateľov plynu a developerov, cez administráciu sťažností a reklamácií, až po rozvoj služieb a identifikáciu najnovších trendov. „Práve spomínané najnovšie trendy a strategické smerovanie trhu energetických technológií sú v dnešnej dobe do takej veľkej miery previazané s európskymi politikami, že sme sa museli pred pár rokmi začať vážne zaoberať aj týmito otázkami,“ hovorí na úvod riaditeľ sekcie distribučných služieb, ktorý týmito slovami naráža na prijatie legislatívneho balíčka s názvom „Clean Energy Package“ Európskou úniou. „Prioritami tohto balíčka sú najmä aktualizácia a prolongácia klimaticko-energetických cieľov EÚ z roku 2020 na obdobie do roku 2030, a to konkrétne cieľa pre šetrenie energiou, tzv. cieľa pre energetickú efektívnosť a cieľa pre podiel obnoviteľných zdrojov,“ vysvetlil Marek Paál.

Balík obsahuje aj pravidlá energetickej hospodárnosti budov a trhu s elektrickou energiou. Jeho primárnou úlohou je prostredníctvom daných nástrojov dosiahnuť ciele Parížskej dohody, čo v súčasnosti predstavuje na úrovni celej EÚ minimálne -40 % skleníkových emisií do roku 2030 oproti roku 1990. Ako ovplyvní tento dokument Slovensko? „V najbližšom období bude prebiehať postupná implementácia spomínanej európskej legislatívy do tej slovenskej, momentálne je ale pre nás skôr kľúčová príprava súvisiacich stratégií SR resp. strategických dokumentov Slovenska,“ vysvetlil Marek Paál. Prvým z nich je Nízkouhlíková stratégia rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050 a druhým Integrovaný národný energeticko-klimatický plán. Na nízkouhlíkovej stratégii momentálne pracuje Ministerstvo životného prostredia SR.

Integrovaný národný energeticko-klimatický plán je podľa Mareka Paála absolútne kľúčový, nakoľko by mal obsahovať ciele a hlavné opatrenia pre znižovanie skleníkových emisií, energetickú efektívnosť a obnoviteľné zdroje energie, a to až do roku 2030. „Tu bude osobitne dôležité, ako budú nastavené slovenské ciele, pretože budú do budúcna ovplyvňovať, okrem iného, dopad na životnú úroveň obyvateľstva aj konkurencieschopnosť hospodárstva. Preto sa snažíme aktívne komunikovať a presviedčať o vhodnosti riešení znižovania skleníkových emisií SR na báze zemného plynu všade tam, kde sú splnené princípy hodnoty za peniaze,“ vysvetlil riaditeľ sekcie distribučných služieb. Práve efektívne znižovanie skleníkových emisií by mal byť podľa jeho slov pôvodný a primárny cieľ, ktorý jediný by sme mali dôsledne sledovať. „Ostatné ciele sú len prostriedky ako dosiahnuť tento hlavný cieľ, to platí predovšetkým pre ciele podielov OZE,“ doplnil Marek Paál.

Elektronizácia služieb zákazníkom

Spoločnosť SPP - distribúcia sa snaží byť stále bližšie svojim zákazníkom, aj preto neustále rozširuje osvedčené prostriedky komunikácie a zavádza nové. Od roku 2014 má na svojej webovej stránke k dispozícii elektronické formuláre, prostredníctvom ktorých môžu jej zákazníci podať všetky základné žiadosti ohľadom pripojenia plne elektronicky z pohodlia domova. Žiadatelia využívajú túto službu najmä vďaka rýchlemu vyplneniu a dostupnosti aplikácie 24 hodín denne. „Aplikácia sa stretla s veľkým ohlasom u našich klientov, o čom svedčí každoročný nárast počtu žiadostí podaných online. V minulom roku bolo takto podaných až 73 % z celkového množstva podaných žiadostí. Veľmi ma teší, že tento trend má každoročne stúpajúcu krivku,“ hovorí Marek Paál.

Aj takýmto krokom smerom k elektronizácii chcú v spoločnosti SPP - distribúcia úplne odstrániť potrebu osobného preberania doporučenej pošty a urýchliť dostupnosť vyjadrení. „Na základe dobrých skúseností s elektronickou komunikáciou pri pripájaní chceme v krátkej dobe využiť zdigitalizované mapové podklady našej siete a poskytovať zasielanie elektronických zákresov siete prostredníctvom automatu pracujúcom v reálnom čase. Odberateľmi tejto služby budú najmä tí, čo plánujú investičné projekty, idú realizovať zemné práce, prípadne kupovať pozemok,“ prezradil riaditeľ sekcie distribučných služieb.

Nedávno spustenou novinkou je zasielanie notifikačného emailu upozorňujúceho na termín úhrady poplatku za pripojenie – 5 pracovných dní pred termínom úhrady a blížiaci sa termín vrátenia podpísanej Zmluvy o pripojení (ZoP). Pre tých, ktorí už ZoP podpísali, je k dispozícii zasa nová online aplikácia, ktorá umožňuje elektronicky požiadať o zmenu v už uzatvorenej zmluve (napríklad z dôvodu požadovaného predĺženia jej platnosti). Zákazníkovi je takisto zasielaný notifikačný e-mail upozorňujúci na blížiacu sa expiráciu jeho zmluvy dva mesiace pred koncom jej platnosti. „Keďže však máme stále aj klientov, ktorí uprednostňujú skôr osobný kontakt, pripravili sme aj pre nich novinku. V krátkom čase bude možné využiť rezervačný systém, ktorým si zákazník zarezervuje čas návštevy v zákazníckom centre na konkrétny deň a hodinu. Veríme, že naše vylepšenia v oblasti služieb pre zákazníkov prispejú k ich ešte väčšej spokojnosti,“ myslí si Marek Paál.

Budúcnosť patrí zemnému plynu

Spoločnosť SPP - distribúcia sa snaží takisto čo najviac propagovať zemný plyn. Dôkazom toho je aj webová stránka www.oplyne.info, ktorú navštevujú tisícky ľudí ročne. SPP - distribúcia je však aktívna aj na sociálnej sieti, kde prostredníctvom svojich fanúšikov zdieľa kľúčové posolstvá zo spomínanej stránky. „Na Facebooku budeme onedlho atakovať hranicu 4-tisíc fanúšikov. Na prvý pohľad to možno nie je veľa, ale takýto nárast sme dosiahli za necelý rok, a predsa len sme prevádzkovateľom infraštruktúry, verejné povedomie o našej identite je tak z historických dôvodov stále pomerne nízke,“ hovorí Marek Paál, podľa ktorého zohrá práve zemný plyn dôležitú ekologizačnú úlohu pri náhrade uhlia v systémoch centrálneho zásobovania teplom a tuhého paliva všeobecne v individuálnom vykurovaní v domácnostiach. „Môžeme byť akokoľvek zaujatí proti fosílnym palivám, plyn bude mať ale objektívne vždy nižšie fyzikálne emisie ako akékoľvek tuhé palivo, a má najväčší potenciál na dosiahnutie čistejšieho ovzdušia,“ myslí si riaditeľ sekcie distribučných služieb.

Marek Paál vidí ďalšiu možnosť uplatnenia zemného plynu v doprave, nakoľko pri nej sa predikuje výrazný nárast emisií podľa toho, ako sa bude ďalej zvyšovať kúpyschopnosť Slovákov. „Z dlhodobého pohľadu vidím budúcnosť vo využívaní zelených plynov ako biometán a vodík. Úspešné implementovanie týchto plynov prináša v začiatkoch určité zvýšené náklady a najmä pri vodíku treba získať aj praktické skúsenosti s vplyvom na celý reťazec plynárenskej infraštruktúry. Transformácia na využívanie zelených plynov sa tak podľa mňa nezaobíde bez vhodnej podpory štátu,“ uzavrel Marek Paál, ktorý verí, že spoločnosť a najmä jej zamestnanci budú vedieť pružne zareagovať na zmeny, ktoré majú pred sebou, a SPP - distribúcia bude naďalej modernou, spoľahlivou a efektívnou spoločnosťou vytvárajúcou hodnoty pre zákazníkov,  obchodných partnerov aj akcionárov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

 

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...