1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SPP - distribúcia, a.s.

SPP Distribucia 2 14Chceme, aby bol zemný plyn atraktívnym energetickým zdrojom

Spoločnosť SPP - distribúcia je vlastníkom a prevádzkovateľom plynárenskej distribučnej siete s dĺžkou viac ako 33-tisíc km. Zabezpečuje distribúciu zemného plynu na území Slovenska do viac ako 1,5 milióna odberných miest. Objem takto distribuovaného plynu predstavuje približne 98 % celkového distribuovaného objemu zemného plynu v SR pre viac ako 94 % populácie.

Spoločnosť SPP - distribúcia je takisto zodpovedným garantom strategického zaistenia dodávok pre odberateľov v domácnostiach. Zároveň zabezpečuje dispečerské riadenie a monitorovanie plynárenskej distribučnej siete vrátane jej fyzického vyvažovania. O novinkách v akciovej spoločnosti SPP - distribúcia nás v rozhovore pre časopis Priemysel Dnes informoval jej generálny riaditeľ Ing. Martin Hollý.

V oblasti výroby energie bude podľa novej Envirostratégie 2030 preferovaná výroba energie z obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ktorá svojou povahou nezaťažuje životné prostredie, a oproti tradičným zdrojom energie prispieva k dlhodobo udržateľnému rozvoju SR a k zlepšeniu životného prostredia. Aký vplyv má pripravovaná legislatíva, ktorá nedávno vstúpila do legislatívneho procesu, na stratégiu vašej spoločnosti v oblasti propagácie výhod zemného plynu?

Našou snahou je, aby hodnota a potreba využívania obnoviteľných zdrojov boli vnímané prostredníctvom ich prínosu. Štát rieši klimatické zmeny v súvislosti s globálnym otepľovaním, ktoré je spôsobené emisiami CO2 a ďalšími skleníkovými plynmi. To znamená, že vrcholovým cieľom všetkých krajín by malo byť zníženie emisií CO2. Je jasné, že splneniu tohto cieľa napomáha aj zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov v energetickom mixe ako jeden z nástrojov. Nie je však jediným riešením a v porovnaní s ostatnými nástrojmi nemusí byť ani tým najefektívnejším. Z tohto dôvodu by sa zvyšovanie podielu OZE nemalo vnímať ako hlavný cieľ, ale iba ako doplnkový. Vzhľadom na to, že zemný plyn má iba polovičné hodnoty emisií skleníkových plynov, v strednodobom horizonte je jeho využívanie z hľadiska riešenia klimatických zmien efektívnym riešením za rozumné peniaze.

Globálne otepľovanie však nie je jediným environmentálnym problémov európskych krajín. Európanov a zvlášť obyvateľov Slovenska ohrozuje znečistené ovzdušie. Kým v európskom rebríčku krajín patrí Slovensko medzi prvú štvrtinu štátov s najnižšími emisiami CO2 v energetike, čo sa týka znečistenia ovzdušia sme na nelichotivom 4. mieste. A to je skutočne vážny problém, pretože jednak v tomto smere SR neplní európske normy, a jednak máme vysokú mieru výskytu respiračných chorôb a z nich vyplývajúcu vysokú úmrtnosť. Každá členská krajina EÚ má odlišné podmienky, a to by mala Únia pri stanovovaní cieľov resp. skladaní energetického mixu zohľadňovať. Keď to urobíme dobre a nahradíme v prvej fáze uhlie zemným plynom alebo biomasou, je to lacné a bude to predstavovať príspevok v podobe takmer 40-% splnenia cieľa v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov. Ak budeme chcieť toto percento zvýšiť smerom k 100 %, tak to bude stáť spotrebiteľov resp. daňových poplatníkov o takmer 150 miliónov eur ročne viac. Posúďte sami, či by takáto ročná investícia nepriniesla efekt napr. v zdravotníctve alebo školstve.

Je teda energetika tou oblasťou, ktorá na Slovensku produkuje najviac emisií skleníkových plynov? Aký je náš emisný profil v porovnaní s ďalšími členskými krajinami EÚ?

Je nespochybniteľné, že problém klimatických zmien tu je a netreba si pred ním zakrývať oči. Naopak, treba si vyhodnotiť to, čím môže každé odvetvie prispieť k zlepšeniu stavu. Keď sa pozrieme bližšie na možnosti Slovenska, kde znižovať emisie skleníkových plynov a hlavne CO2, je to v prvom rade energetika s takmer polovičným podielom na týchto emisiách. Nasleduje doprava, priemysel, odpadové hospodárstvo a poľnohospodárstvo. Keďže sme energetickou spoločnosťou, zamerali sme sa na analýzu emisného profilu slovenskej energetiky v porovnaní s inými európskymi krajinami. Zistili sme, že naša energetika z pohľadu zaťažovania environmentu emisiami uzatvára prvú sedmičku krajín s najnižšími emisiami skleníkových plynov v Európe. Využívanie jadrovej energie a rozvinutá plynárenská infraštruktúra na Slovensku sú hlavnými dôvodmi, prečo v tejto oblasti patríme medzi európskych lídrov. Znamená to, že efektívne riešenia a nástroje na zníženie emisií sme už takmer vyčerpali. Na mieste je teda otázka, či je pre Slovensko ako malú krajinu skutočne zmysluplné draho investovať do „vyššej priečky v rebríčku“ krajín s najčistejšou energetikou a poskočiť v ňom o jednu či dve priečky medzi absolútnych lídrov, alebo sa radšej zameriame na zlepšenie nášho smogom zamoreného ovzdušia. V prvom prípade by išlo o neefektívne vynakladanie cca. 150 miliónov eur dotácií ročne na zvýšenie podielu OZE v energetickom mixe.

Istý priestor na zlepšenie emisného profilu v energetike Slovenska však existuje pri náhrade uhlia, čo sa vzhľadom na ekonomickú potenciu SR javí ako adekvátne riešenie. Keby na Slovensku zemný plyn a biomasa nahradili všetky uhoľné zdroje, išlo by o relatívne lacný nástroj s významným efektom. Keby sme však nahradili uhlie inými zdrojmi, to by už znamenalo načrieť hlbšie do štátnej kasy, a to by v konečnom dôsledku pocítil aj občan. Výnimkou by bolo nahradenie uhlia biomasou, čo by ale znamenalo devastačný účinok na ovzdušie v podobe zhoršenia už aj tak katastrofálnej smogovej situácie.

Hovoríte, že v energetike je ten priestor na zlepšenie obmedzený na uhlie. Je podľa vás teda priestor aj inde?

Ďalší priestor by sme mali hľadať hlavne v úsporách energie. Náročnosť nášho HDP je aj v dôsledku vyššieho podielu priemyslu veľmi vysoká. Zníženie spotreby energie pôjde ruka v ruke so znížením emisií skleníkových plynov. Doprava na báze nízkoemisných palív ako CNG a LNG, prípadne elektromobilita, môže byť tiež zaujímavou oblasťou, keďže na celkových emisiách CO2 sa podieľa 16 %. Opodstatnenosť tohto smerovania spočíva aj vo významnej synergii so zlepšením kvality ovzdušia v mestách pre ich nižšie emisie NOx a takmer žiadnych emisií tuhých znečisťujúcich látok. Konkrétny rozsah a náklady takéhoto riešenia by mali byť detailne zanalyzované.

Verejnosť si zemný plyn nespája s ekológiou a s ochranou ovzdušia. Dostať environmentálny prínos zemného plynu do povedomia, zvlášť v situácii, kedy sú OZE štedro dotované, je doslova sizyfovská práca. Aby bol zemný plyn konkurencieschopný, musí byť každému ľahko dostupný a propagovaný. Čo nového prináša SPP - distribúcia pre zvýšenie atraktívnosti zemného plynu a zlepšenie povedomia o jeho výhodách?

Chcem zdôrazniť, že keď chceme poukazovať na iné energetické zdroje, najprv sa musíme pozrieť na to, či sme zo strany našej spoločnosti pre zníženie emisií urobili maximum. Som presvedčený, že z našej strany ako prevádzkovateľa distribučnej siete zemného plynu robíme a aj v budúcnosti budeme robiť všetky opatrenia smerujúce k ochrane životného prostredia. V prvom rade je tu zemný plyn ako komodita s polovičnými emisiami skleníkových plynov a bez emisií tuhých znečisťujúcich látok. V druhom rade zefektívňujeme naše činnosti s cieľom zvyšovať energetickú hospodárnosť vlastných zariadení a znižovať technické straty v distribučnej sieti. V neposlednom rade zlepšujeme a zrýchľujeme naše služby, aby bol zemný plyn atraktívnym energetickým zdrojom a využívalo ho čo najväčšie množstvo ľudí, ktorí týmto spôsobom sami prispejú k lepšiemu ovzdušiu na Slovensku.

Dnešná ponuka energetických médií na trhu, zvlášť v oblasti vykurovania domácností, je pestrá a človek sa mnohokrát pri výbere rozhoduje hlavne na základe svojich finančných možností. Nie každý však venuje dostatočný dôraz na riadny prepočet investičných aj prevádzkových nákladov s prihliadnutím na životnosť svojho vykurovacieho systému. Ďalším faktorom, ktorý výber energetického zdroja v posledných rokoch výrazne ovplyvňuje, je aj užívateľské pohodlie. Nielen pri konečnom ovládaní termostatu vo svojom obydlí, ale aj pohodlie pri vybavovaní pripojenia k energetickému zdroju vykurovania alebo pri ďalších požiadavkách na našu spoločnosť týkajúcich sa zemného plynu. Práve v tomto smere stále napredujeme s cieľom, aby náš zákazník mal čo najväčšie pohodlie pri komunikácii s našou spoločnosťou. Naše internetové aplikácie sa tešia veľkému záujmu už od začiatku ich implementácie. Dnes ich využívajú traja zo štyroch žiadateľov

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...