1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s.

Slovnaft montaze a opravyÚspešne plní úlohy spojené s údržbou zariadení rafinérie Slovnaft

Bratislavská rafinéria Slovnaft ukončila vlani v novembri náročný cyklus plánovanej údržby a modernizácie. Od jari do jesene postupne v troch fázach odstavila rekordných 33 rafinérskych a petrochemických výrobných jednotiek, pričom do ich čistenia, údržby a modernizácie investovala viac ako 50 miliónov eur.

Hlavné údržbárske a opravárenské práce zastrešovala v roli generálneho dodávateľa akciová spoločnosť SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY (Slovnaft MaO). Spoločnosť poskytuje komplexnú starostlivosť o strojno-technologické zariadenia, elektrozariadenia, zariadenia merania a regulácie aj komplexné služby v oblasti dodávok investičných celkov, rekonštrukcií, modernizácií a opráv. Hlavným zákazníkom je práve materská spoločnosť Slovnaft, pre ktorú Slovnaft MaO vykonáva všetky údržbárske aktivity na útvaroch Rafinéria, Petrochémia, Logistika a Energetika.

Minuloročná údržba a modernizácia rafinérie sa začala dôslednou prípravou projektovej dokumentácie, posudzovaním rizík a prípravou opatrení, detailným rozpracovaním činností harmonogramov, komerčnými rokovaniami a generovaním objednávok. Erik Wandracsek, generálny riaditeľ spoločnosti SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, hovorí o dvojročných cykloch pri plánovaní a realizácii prác. „Ako hlavný dodávateľ sme sa podieľali okrem iného na troch generálnych opravách. Kľúčová bola výmena pecných rúr na Štiepnej jednotke Komplexu hydrokrak, a tiež výmena nadzemných rozvodov a odlučovača na Etylénovej jednotke. Zaujímavou zákazkou bola aj rekonštrukcia extrúdera na Polypropyléne 3,“ spresnil Erik Wandracsek. Pri rekonštrukcii extrúdera išlo o medzinárodný projekt. „Extrúder bol za hranicou životnosti a vyžadoval si výmenu. Diely prišli z Japonska a výmena sa uskutočnila pod vedením skúsených pracovníkov Slovnaftu MaO v spolupráci s kolegami z Chorvátska a pod supervíziou japonského špecialistu,“ dodal generálny riaditeľ. Životnosť nového extrúdera je 10 rokov.

Opravy počas odstávok sú previerkou profesionality

Najväčšou výzvou bola letná fáza generálnych revízií. Od mája do júla 2022 bolo odstavených a po vykonaných prácach opäť nabehnutých 21 výrobných jednotiek vrátane Etylénovej jednotky. Na tejto kľúčovej petrochemickej výrobnej jednotke sa uskutočnila prvá fáza modernizačného projektu zameraného na bezpečnosť prevádzkovania a predĺženie životnosti. Unikátnym projektom bola výmena atmosférickej pece na výrobnej jednotke Atmosférická destilácia 5 (AD5), ktorá bola v prevádzke od roku 1967. „Odstaviť celú výrobnú jednotku na dlhší čas nebolo možné, znížil by sa výkon celej rafinérie Slovnaft. Nová preto vyrastala hneď vedľa pôvodnej a po výmene a sprevádzkovaní bola stará pec zlikvidovaná,“ prezradil Erik Wandracsek. Unikátnu operáciu zachytilo časozberné video, dostupné na youtube stránke Slovnaft TV. Na výrobnej jednotke AD5 vymenili aj kolónu a zefektívnili tak destilačný proces. Nová pec má vyššiu účinnosť, nižšiu spotrebu zemného plynu a modernejší horákový systém.

Letnú odstávku zavŕšila výmena dvoch čerpadiel v Cirkulačnom centre rafinérie. Výsledkom je priame zníženie energetickej náročnosti, pričom ročne by mala klesnúť spotreba elektrickej energie o 6,7 %. V jesennej fáze sa opravy sústredili na výrobnú jednotku dôležitú pre produkciu motorovej nafty – Hydrogenačnú rafináciu palív. Tento produkt Slovnaft primárne exportuje na zahraničné trhy. Ďalšia jednotka bola odstavená len v tzv. technologickej zarážke, čo znamená, že sa na nej uskutočnili čistiace práce niektorých zariadení a drobné opravy. Po ukončení poslednej fázy plánovaných odstávok nabehla výroba Slovnaftu do štandardného chodu v závere novembra 2022. Údržba a modernizácia zvýšili bezpečné a efektívne prevádzkovanie rafinérskych a petrochemických zariadení a znížili energetickú náročnosť. O kvalitnom plánovaní svedčí aj to, že počas odstávok polovice rafinérskych zariadení bolo zásobovanie čerpacích staníc a veľkoobchodných zákazníkov Slovnaftu plynulé.

Náročné personálne kapacity

Plánované odstávky pripravovala spoločnosť SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY dva roky. Na vyčistení rafinérskych a petrochemických zariadení, ich kontrole a opravách sa celkovo podieľalo vyše 2300 domácich a zahraničných externých dodávateľov. Náročnú situáciu v oblasti ľudských zdrojov sa podľa generálneho riaditeľa snažili vyriešiť maximálnym využitím existujúcich kapacít a tiež internými zamestnancami Skupiny MOL, ktorá prevádzkuje ďalšie dve rafinérie a dva petrochemické kombináty v Maďarsku a Chorvátsku. „Okrem personálnej otázky sme mali problémy aj v dodávateľsko-odberateľských reťazcoch. Vojna na Ukrajine totiž zásadne dopadla na termíny dodávok aj prístup k materiálu. Museli sme preto hľadať iné alternatívy ako tieto výpadky nahradiť,“ prezradil Erik Wandracsek.

A aké sú plány spoločnosti SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY v najbližšom období? „V roku 2023 má náš hlavný zákazník – rafinéria Slovnaft naplánovaný menší blok odstávok než ten minuloročný, ale my už sa pripravujeme na veľké generálne revízie v roku 2024. Väčšina prác bude súvisieť s ekologickými projektmi, ktoré vyplývajú zo zmien legislatívy Európskej únie v oblasti ropného priemyslu a Zelenej dohody,“ prezradil generálny riaditeľ. Zároveň je jedným z jeho cieľov nadviazanie externej spolupráce s novými subjektmi. Slovnaft MaO by tak mohol naplno využiť všetky svoje schopnosti a prostriedky. „V prvom rade chceme byť spoľahlivým biznis partnerom pre Slovnaft a vo vybraných oblastiach aj pre externých zákazníkov. Zároveň chceme zvyšovať našu efektívnosť prostredníctvom presného plánovania výkonov, organizácie práce a koordinácie dodávateľských služieb,“ uzavrel Erik Wandracsek.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...