1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s.

Slovnaft montaze a opravyChce byť najlepšou údržbárskou servisnou organizáciou u nás

Údržbárska spoločnosť SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY poskytuje komplexnú starostlivosť o strojno-technologické zariadenia, elektrozariadenia, zariadenia merania a regulácie a komplexné služby v oblasti dodávok investičných celkov, rekonštrukcií, modernizácií a opráv.

Jej hlavným zákazníkom je materská spoločnosť SLOVNAFT, pre ktorú zabezpečuje výkon všetkých údržbárskych aktivít – na strojných zariadeniach, elektrozariadeniach, ako aj na zariadeniach merania a regulácie v Rafinérii, Petrochémii, Logistike a Energetike. Viac nám v zaujímavom rozhovore prezradil riaditeľ akciovej spoločnosti SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY Ing. Ondrej Zákutný.

Máte za sebou mimoriadne náročný rok 2021. Dôvodom bola recesia celého odvetvia Oil&Gas vyvolaná pandémiou a zelenou politikou EÚ, ktoré mali výrazný vplyv na stratégiu výkonu údržbárskych prác v rámci Skupiny Slovnaft. Ako sa vám podarilo tieto výzvy zvládnuť?

Musím priznať, že rok 2021 bol pre nás a našich dodávateľov veľmi hektickým obdobím. Hľadali sme nové riešenia na nové situácie a na nové podmienky zabezpečovania údržby výrobných, logistických a energetických zariadení Skupiny Slovnaft. Zachovať plynulý chod našej spoločnosti aj počas pandémie si vyžiadalo zmeny v zaužívaných postupoch a procesoch. Šlo napríklad aj o krátkodobé zmeny pracovného času a zavedenie zmenovej údržby, aby sme minimalizovali kontakty našich zamestnancov pri nezmenenom rozsahu nami zabezpečovaných servisných výkonov. Zaviedli sme režim home office pre pracovné pozície, ktoré mohli efektívne vykonávať prácu z domu. Problémy boli aj s dostupnosťou zahraničných špecialistov a supervízorov, a tak sme ich podporu zabezpečovali hlavne online cez rôzne komunikačne kanály. Spolu s našou materskou spoločnosťou Slovnaft sme tiež zaviedli testovanie našich zamestnancov, ich rodinných príslušníkov a dodávateľov na COVID-19, vakcináciu a veľa ďalších podporných aktivít. Vďaka týmto opatreniam sme dokázali zabezpečiť výkon údržby bez signifikantných dopadov na chod Slovnaftu. Zároveň sme spolu s významnou medzinárodnou konzultačnou spoločnosťou detailne analyzovali a zhodnotili efektívnosť celého nášho údržbárskeho procesu. Výsledkom bol rad návrhov na zlepšenie, ktoré od roku 2021 úspešne implementujeme.

Mohli by ste nám ozrejmiť, aký by mal byť ich výsledok a ako sa zatiaľ ich zavedenie osvedčilo?

Výsledkom je najmä znižovanie nákladov na údržbu a zvýšenie kvality nami poskytovaných služieb. Na efektívnosť a znižovanie nákladov pritom kladieme dôraz neustále a snažíme sa z roka na rok interne zlepšovať k úplnej spokojnosti zákazníka a, samozrejme, pri dodržaní zásad bezpečnosti práce a ochrany životného prostredia. Pripravili sme koncept elektronických pracovných denníkov, ktoré nám pomohli zvýšiť efektívnosť a znížiť administratívnu záťaž zamestnancov. V spolupráci so Skupinou MOL v súčasnosti prebieha optimalizácia a digitalizácia celého údržbárskeho procesu s cieľom zlepšiť technické plánovanie, optimalizovať využívanie dostupných zdrojov pomocou harmonogramov, a tiež zvýšiť kontrolu výkonu údržby na výrobných jednotkách. Nové systémy ako napríklad plánovací nástroj, Scheduling či Vendor Portál sú už implementované. Momentálne je pred nami najťažšia časť, a to zmena myslenia a budovanie nových pracovných návykov u našich zamestnancov, aj u našich dodávateľov. Táto zmena je kľúčová pre úspešnú implantáciu zlepšení a som presvedčený, že sa nám to podarí.

Hlavnou náplňou vašej práce je bežná údržba výrobných zariadení materskej spoločnosti SLOVNAFT, a.s., a jej dcérskych spoločností. Aké konkrétne práce ste pre tieto subjekty realizovali vlani a tento rok?

V bežnej údržbe sme zodpovední za výkon všetkých údržbárskych aktivít (tak preventívnych, ako aj reaktívnych) – na strojných, elektrozariadeniach, ako aj na zariadeniach na merania a regulácie v Rafinérii, Petrochémii, Logistike a Energetike Slovnaftu. Týka sa to aj urgentných zásahov, keď musíme opravy vykonať bezpečne, kvalitne a v čo najkratšom čase, aby sme minimalizovali možné nežiaduce dopady na životné prostredie, prevádzkovanie strojno-technologických zariadení a na dodávky výrobkov Slovnaftu zákazníkom.

Okrem vyššie uvedených zabezpečujete aj generálne revízie, projekty technologických zarážok na viacerých výrobných jednotkách a tiež projekty MOC, Minor Capex a Asset Replacement. Čoho všetkého sa tieto práce presne týkajú?

Medzi najväčšie výzvy tento rok patrili jednoznačne letné generálne revízie a technologické zarážky, ktoré sa týkali 21 výrobných jednotiek Rafinérie a Petrochémie. V priebehu troch mesiacov sme zabezpečili výkon údržbárskych činností v hodnote 60 miliónov eur. Okrem štandardných legislatívnych činností (inšpekcie a kontroly) sme vykonávali preventívnu údržbu kľúčových zariadení – kompresorov, čerpadiel, a tiež vybraných stabilných zariadení. Sústredili sme sa na opravy a výmeny elektrozariadení a prvkov merania a regulácie a modernizovali sme časť riadiacich systémov. Tiež sme inštalovali a súčasne vymenili časť strojno-technologického zariadenia. Najvýznamnejšou bola kompletná výmena 55-ročnej destilačnej pece za novú.

Minulý rok ste po prvýkrát využili proces čistenia veľkokapacitnej skladovacej nádrže ropy metódou No Man Entry s využitím technológie ITCS. Aký je hlavný prínos tejto metódy? Ako a kde ju začleňujete do tohtoročného plánu údržieb a opráv?

Surová ropa, ktorá prúdi do Slovnaftu, obsahuje mechanické nečistoty, vodu a podiely, ktoré vytvárajú ropný kal. Nádrže na uskladnenie ropy preto musíme pravidelne čistiť. Pri dlhodobo zaužívanom spôsobe čistenia v nich zostáva po sčerpaní veľký objem ropného kalu. Ten je po-trebné ekologicky likvidovať. Za uplynulých šesť rokov sa náklady na čistenie nádrží prakticky zdvojnásobili. Keď sme na rok 2021 naplánovali čistenie jednej z našich veľkokapacitných ropných nádrží, odhadli sme predpokladaný objem kalu na 2150 m3 a odhad nákladov bol na úrovni takmer 1,2 milióna eur, pričom ich najväčšiu položku tvorili náklady na likvidáciu ropného kalu. Hľadali sme preto spôsob, ako objem kalu zmenšiť.

Zaujímavú alternatívu s názvom No Man Entry predstavila maďarská firma ITCS, ktorá čistí nádrže v Skupine MOL. Zmena spočívala v tom, že sme najprv vodou o teplote 40 °C ropný kal v nádrži rozpustili, následne vypláchli pomocou uzavretého okruhu vybaveného špeciálny-mi filtrami firmy ITCS, zachytili, a nakoniec sme aplikovali klasické dočistenie – v nádrži zosta-lo 80 m3 zvyšného kalu. Ten putoval na ekologickú likvidáciu. Využitím technológie ITCS bolo potrebné zlikvidovať len 80 m3 ropného kalu, čo je efektívnosť na úrovni 96 %. Vo finančnom vyjadrení je úspora takmer 820 000 eur. Metóda No Man Entry má zároveň ekologický rozmer a elimináciou fyzického kontaktu pracovníkov s chemickým prostredím zvyšuje bezpečnosť práce.

V súlade so strategickými usmerneniami Skupiny MOL, kam patrí aj SLOVNAFT, a.s., stále aktualizujete riadenie procesov, ktoré súvisia so službami a projektmi údržby. Zaviedli ste napríklad nový systém žiadosti o cenové ponuky a vyúčtovania dodaných výkonov od subdodávateľov prostredníctvom webového online portálu. Ako ste zatiaľ s výsledkami spokojní?

Nový webový online systém Vendor Portál zvýšil najmä transparentnosť, štandardizáciu v komunikácii, zjednodušil a redukoval na nutné minimum administratívne činnosti a poskytuje nám jasný a prehľadný reporting. Momentálne postupne zapájame viac a viac našich strategických a rámcových zmluvných partnerov do jeho využívania. V priebehu tretieho štvrťroka tohto roku by mali už všetci naši strategickí a rámcoví partneri v plnej miere používať Vendor Portál. Je to pre našu spoločnosť a Slovnaft veľký krok vpred.

V celej Skupine MOL prebehol prieskum angažovanosti zamestnancov, ktorý mal poskytnúť spätnú väzbu na to, ako vytvárať ešte kvalitnejšie pracovné prostredie a komunitu. Čo ste si z prieskumu odniesli a aké kroky ste na základe jeho výsledkov zrealizovali vo vašej spoločnosti?

Veľkú pozornosť sme venovali firemnej kultúre, ktorá je pre nás veľmi dôležitá a významná najmä z pohľadu udržania a rozvoja našej najväčšej firemnej hodnoty – zamestnancov. Výsledky prieskumu angažovanosti našich zamestnancov z roku 2021 ma milo prekvapili. Aj napriek turbulentnému obdobiu, v ktorom žijeme, boli porovnateľne lepšie než výsledky z rovnako zameraného prieskumu v roku 2017. Vo výsledku najviac rezonovala budúcnosť a stratégia akciovej spoločnosti SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY. Naši zamestnanci vidia čo sa deje okolo nás, ako rastie tlak na znižovanie CO2 emisií, znižovanie dopytu po palivách, prechod na elektromobily, a tak sa pýtajú, čo s nami bude za 5 až 10 rokov. Ďalej komunikácia – zaznela potreba zintenzívniť komunikáciu naprieč firmou, aby zamestnanci na všetkých úrovniach vedeli, čo a prečo sa ide diať. Na základe výsledkov sme sa rozhodli upraviť stratégiu našej spoločnosti, aby zamestnanci chápali smer, ktorým kráčame, a nemali z budúcnosti obavy. Čo sa týka komunikácie, definovali sme si náš nový Komunikačný plán, zavedením ktorého chceme výrazne zlepšiť našu internú a externú komunikáciu, vzájomné pochopenie a dôveryhodnosť.

Kde vidíte budúcnosť spoločnosti SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY? Kam by sa mala akciová spoločnosť uberať? Aké vízie a plány máte do nadchádzajúceho obdobia? Čo by ste chceli zdôrazniť na záver, čo nezaznelo vo vyššie uvedených otázkach?

Síce našu spoločnosť čakajú ďalšie náročné obdobia, ktoré v praxi overia implementované zmeny a dosiahnuté výsledky programov resp. projektov, ktoré sú zamerané hlavne na zvýšenie efektívnosti údržbárskych procesov, avšak o našu budúcnosť nemám obavy. Naša spoločnosť má nielen bohatú a úspešnú históriu, ale aj výborné technické základy, skúsených, kvalitných a vzdelaných zamestnancov a potrebné technické vybavenie na zvládnutie ďalších výziev. Moja osobná ašpirácia je premeniť spoločnosť SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s., na najlepšiu údržbársku servisnú organizáciu na našom trhu, ktorá dokáže s využitím najnovších technológií odborne a pro-zákaznícky riešiť problémy zákazníkov. Samozrejme, na tejto ceste bude ešte veľa výziev a prekážok, ale na to sme si už v našom biznise zvykli.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...