1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SLOVENSKÉ ENERGETICKÉ STROJÁRNE, a.s.

Ses tlmace 18So stavom trhu sa vyrovnávajú diverzifikáciou

Sektor energetiky zažíva v posledných rokoch útlm. Nové zdroje a projekty pribúdajú len pomaly a aj tie si rozdelia spravidla spoločnosti, ktoré sú ochotné ísť neraz až za hranu podnikateľského rizika. To, čo sa už mnohým spoločnostiam stalo osudným, dokážu v závode SES, a.s., v Tlmačoch na juhu Slovenska strategicky zhodnotiť a nepodliezať nezmyselne nastavené latky cien projektov.

Keď k tomu pripočítame unikátnu pozíciu v Európe z pohľadu schopnosti vlastného inžinieringu kotlov a stále sa rozširujúce portfólio produktov ťažkého strojárstva, získame firmu, ktorá je aj napriek zložitej situácii na energetickom trhu schopná riešiť aj najnáročnejšie požiadavky svojich zákazníkov a prispôsobiť sa novým podmienkam v sektore. Nielen o týchto témach sa Priemysel Dnes porozprával s Ing. Daliborom Cucorom, obchodným riaditeľom a členom predstavenstva akciovej spoločnosti SLOVENSKÉ ENERGETICKÉ STROJÁRNE.

Spoločnosť SLOVENSKÉ ENERGETICKÉ STROJÁRNE, a.s., je skutočnou ikonou slovenskej strojárskej výroby. Čo tvorí v súčasnosti jej hlavný výrobný program?

Počas našej takmer 70-ročnej histórie sme sa stali skutočným odborníkom a serióznym partnerom pre našich zákazníkov. Hlavný výrobný program tvoria kotly, časti kotlov a energetických zariadení, ktoré sú vyrábané jednak podľa nášho vlastného inžinieringu, ale aj podľa dokumentácie iných. Ďalej výrobný program tvoria veľké nosné konštrukcie, ako aj špeciálne ťažké opracovávanie.

Situácia v segmente vášho podnikania je v posledných rokoch náročná a dochádza k útlmu výstavby nových energetických zdrojov. Akým spôsobom sa vyrovnávate s aktuálnym stavom trhu?

Skutočne, situácia v energetike nie je jednoduchá. Uhoľné energetické zdroje sa nestavajú, nových energetických zdrojov je minimum. S týmto stavom sa snažíme vyrovnať v prvom rade diverzifikáciou – snažíme sa byť aktívni nielen v energetike, ale aj v dodávke ťažkých oceľových konštrukcií pre stavebníctvo, takisto vo výrobe komponentov pre jadrové elektrárne, ako aj hľadaním nových projektov v teritóriách, kde výstavba uhoľných elektrární ešte nie je v útlme a kde majú dostatočné zásoby uhlia. Rovnako je dôležité spomenúť naše aktivity v oblasti rekonštrukcií elektrární z pohľadu znižovania emisií a zvyšovania ich účinnosti tak, aby spĺňali najprísnejšie kritériá definované v EÚ.

Jednou z najsilnejších stránok SES, a.s., je aj komplexnosť služieb, ktoré viete svojim zákazníkom ponúknuť. Čo všetko sa pod pojmom „komplexnosť“ skrýva?

SES poskytuje rozsah služieb a dodávok od spracovania vlastného základného inžinieringu kotla, elektrárne, cez detailný inžiniering a dielenskú dokumentáciu pre výrobu, zabezpečenie výroby, montáže, uvedenie dodanej technológie do prevádzky a zabezpečenie garančných meraní pri odovzdávaní technológie zákazníkovi. Je potrebné zdôrazniť, že SES dodáva kotly podľa vlastného dizajnu bez potreby licencií a externého inžinieringu, čo dáva našej firme unikátnu pozíciu v Európe.

Referencie k projektom máte takmer zo 60 krajín sveta. V ktorých štátoch v súčasnosti realizujete vaše projekty?

Naše tradičné teritórium je Česká republika a Slovensko. Ďalej sú to krajiny Európskej únie a krajiny bývalej Juhoslávie, kde napríklad v Srbsku má naša spoločnosť veľmi veľa referencií, a tým aj dobrú pozíciu na trhu. Taktiež Turecko patrí medzi teritóriá, kde naša spoločnosť pôsobí. Z tých vzdialenejších je to najmä Latinská Amerika – predovšetkým Brazília, Čile a Kuba. V poslednom období sme mali referencie aj v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, napríklad na Ukrajine a v Bielorusku.

Zaujímavým príbehom je najmä vaše pôsobenie na Kube. Ako ste sa dokázali uchytiť na tak netypickom trhu? Aké projekty ste na „Ostrove slobody“ v minulosti zrealizovali a ktoré realizujete v súčasnosti?

Kuba patrí medzi naše tradičné teritórium, kde má naša spoločnosť veľa referencií, a tým aj dobrú pozíciu na trhu, podobne ako je to v Srbsku. Je to skutočne netypické teritórium, často s komplikovanými požiadavkami zákazníka. Napriek tomu sú naše bohaté skúsenosti zárukou úspechu. V minulosti sme zrealizovali niekoľko projektov na rôznych elektrárňach na Kube, spomeniem napríklad Nuevitas, Felton, Cienfuegos, Santa Cruz atď. V súčasnej dobe máme na Kube referencie dodávok technológií, ktoré predstavujú 40 % inštalovanej kapacity tepelných elektrární v tejto krajine.

Na Kube sa SES, a.s., v týchto mesiacoch podieľajú aj na odstraňovaní následkov havárie elektrárenského bloku Felton, ktorý bol poškodený haváriou turbíny. Aké práce v súvislosti s riešením havárie budete realizovať?

SES Tlmače zodpovedajú za modernizáciu a zvýšenie výkonu kotla, ktorý sa bude vyrábať podľa nášho inžinieringu. Z pohľadu služieb je v našom rozsahu dozor pri montáži a dozor pri uvádzaní do prevádzky. Jedná sa o unikátne a komplikované palivo, tzv. kubánske crudo, kde má SES spoľahlivé referencie potvrdené kubánskym zákazníkom.

Koľko zamestnancov má v súčasnosti vaša spoločnosť? Dotýkajú sa momentálne problémy s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily aj tlmačského závodu?

Momentálne má SES Tlmače zhruba 530 zamestnancov. Čo sa týka nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily, tak toto riešime spoluprácou so živnostníkmi z nášho regiónu, ktorí boli v minulosti často našimi zamestnancami. V našom areáli sídli aj sesterská spoločnosť SES Energy, ktorá sa zaoberá montážou, a s ktorou spolupracujeme aj na našich projektoch. SES Energy má ďalších približne 180 zamestnancov.

V pokrízovom období ste bojovali s vysokými stratami. Z červených čísel ste sa napokon v roku 2014 dostali a svoje hospodárenie stabilizovali. Spolu s tým však došlo aj k výraznému poklesu tržieb. Čo bolo jeho hlavnou príčinou?

Je potrebné povedať, že trh sa zmenil a SES prešla v celku razantnou reštrukturalizáciou, po ktorej si však zachovala základné know-how a kvalifikovaný personál, ktorý je stále schopný prevziať zodpovednosť za výstavbu elektrárne, ktorú aj momentálne realizujeme na Kube. Všeobecne nastal útlm vo výstavbe nových zdrojov z dôvodu veľkého zníženia výkupných cien elektriny na trhu. Ďalej je tu enormný tlak na cenu. Často sme svedkami získania projektu konkurenciou s nereálne nízkou cenou a s enormnými technickými rizikami, čo nakoniec spôsobí problém počas realizácie diela a dokonca v niektorých prípadoch nastáva aj ukončenie činnosti dodávateľov. Tu je dôležité spomenúť analýzu rizík, ktoré si pri každom projekte spracovávame a ktorá nám napovie, do akého vysokého rizika počas realizácie projektu bude nutné ísť – skrátka jedná sa o prácu s rizikami.

Aké plány máte v najbližšej budúcnosti? Plánujete rozširovanie sortimentu produktov či služieb, prípadne prienik na nové trhy?

Určite áno, pracujeme jednak na hľadaní nových teritórií, ako aj na ďalšej diverzifikácii nášho portfólia produktov. Zatiaľ môžeme prezradiť, že sa bude jednať o oblasť, v ktorej sme doposiaľ neboli príliš aktívni, avšak je veľmi perspektívna. Čas však ukáže, ako sa nám podarí s novinkami vysporiadať.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...