1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SAM - SHIPBUILDING AND MACHINERY a.s.

SAM 1 14Sme prvou voľbou pre našich kľúčových zákazníkov

Akciová spoločnosť SAM - SHIPBUILDING AND MACHINERY je zameraná na vývoj a stavbu širokej škály plavidiel, ako aj na dodávky technológií pre rôzne odvetvia priemyslu. Prostredníctvom svojich piatich divízií v Bratislave, Komárne a Liptovskom Mikuláši pôsobí v odvetviach strojárstva, chémie a petrochémie.

Napriek viacerým rizikovým faktorom, ktoré za posledné obdobie sužujú domáci priemysel, významný strojársky výrobca drží svoj osud pevne v rukách. „Obrat našej spoločnosti a jej dcér za rok 2022 je primeraný k situácii, v akej sa v súčasnosti nachádza celá Európa. V segmente služieb a výroby sme tak ako zvyčajne pracovali viac na exporte, a to hlavne do okolitých štátov. Čo sa týka profitability, marže nám výrazne klesli. Zasiahli nás enormne vysoké ceny energií a polotovarov, a zdražela aj živá práca. Napriek úsporným opatreniam sa nám preto nie vždy podarilo dodržať nákladovú štruktúru v rámci výroby a realizovaných projektov. Výsledné čísla sú však napriek týmto skutočnostiam pozitívne,“ približuje Bc. Ladislav Molnár, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ akciovej spoločnosti SAM - SHIPBUILDING AND MACHINERY. O ďalšom napredovaní kvalifikovaného producenta strojárskych výrobkov sa viac dozviete v nasledujúcom rozhovore.

V našom poslednom rozhovore ste za kľúčovú úlohu označili zachovanie finančnej stability podniku. Na akých pilieroch máte vystavaný obchodno-investičný plán pre rok 2023?

Obchodno-investičný plán na rok 2023 odzrkadľuje všeobecnú realitu v našom odvetví. V segmente výroby zvarencov neočakávame pokles, práve naopak, tu sme naladení skôr optimisticky. Pre divíziu lodeníc máme zazmluvnené projekty, ktoré nám zabezpečia obrat na solídnej úrovni, pričom naši obchodníci sa už orientujú na rok 2024. V oblasti služieb, čiže v údržbe a opravách, nemáme veľké oči. Energeticky náročné spoločnosti, pre ktoré pracujeme, šetria, a táto skutočnosť sa výrazne odzrkadľuje na objeme našej práce. V tejto divízii budeme síce vyťažení, ale skôr sa zameriame na zabezpečenie veľkých generálnych revízií, ktoré budú prebiehať v roku 2024. Veľké investičné projekty, ktoré nám chýbali od roku 2020, sa aktuálne nachádzajú v prípravnej fáze. Z celkového hľadiska tak budú naše inžinierske tímy vyťaženejšie ako tímy realizačné.

Celoročný obrat očakávame na úrovni 60 až 65 miliónov eur. V porovnaní s priemerom za roky 2020 – 2022 je to vyššie číslo, ale zároveň aj výrazne nižšie oproti obratu dosiahnutému za rok 2019. Výrazné zlepšenie a návrat k číslam porovnateľným s naším najúspešnejším obdobím 2018 – 2019 očakávame až v roku 2024.

Čo aktuálne vnímate ako najväčšie prekážky pre vaše podnikanie?

Ako najväčší problém vnímam výzvy v súvislosti so strednodobým plánovaním. V súčasnosti je veľmi zložité zabezpečiť vyrovnané a kontinuálne využitie výrobných a výkonných kapacít. V rámci roka práve prechádzame obdobím útlmu, keď ideme na 60 – 70 % našich výrobných kapacít, a následne prichádza obdobie špičky, kedy v krátkom čase musíme zrealizovať obrovské množstvo práce. V minulosti, konkrétne do roku 2019, tomu tak nebolo. Investori mali vypracované strednodobé plány s pripravenými projektmi a návratnosť investícií bola kalkulovateľná a udržateľná. Dnes sa investičné zámery v ekonomicky náročnom priemysle realizujú prevažne na základe kritéria nevyhnutnosti. Pripravené projekty sú prehodnocované, odkladajú sa, alebo dochádza k ich úplnému zrušeniu. Keďže motorom nášho podnikania sú hlavne technologické investície do chemického a petrochemického priemyslu, na všetky tieto javy sme veľmi citliví.

V tomto roku vaša spoločnosť prechádza zmenami. Môžete nám ich priblížiť?

Za posledné 4 roky sme ukončili tri nové akvizície a do nášho portfólia tak pribudlo niekoľko rôznorodých činností. Tie sa navzájom dopĺňajú alebo zapadajú do tvorby komplexnej činnosti, ktorou sú realizácie technologických stavieb. Činnosť projekcie a inžinieringu technologických stavieb prebieha cez našu dcérsku spoločnosť INTECH, stavbu lešení realizuje dcérska spoločnosť ASSA a výrobe zlievarenských produktov sa venuje dcérska spoločnosť CONCORDIA. Medzi našimi dcérami v súčasnosti budujeme prirodzenú spoluprácu v rámci holdingovej štruktúry, aby sme mohli v maximálnej miere využívať synergické efekty. Do tohto kontextu spadá aj vytvorenie spoločnej marketingovej značky, keďže na trhu nechceme figurovať ako zlepenec matky a jej dcérskych spoločností.

V akých fázach tieto zmeny prebiehajú?

Jednotlivé fázy zahŕňali internú analýzu o silných a slabých stránkach našej spoločnosti s cieľom zistiť, kde nám tečie do topánok, ako aj zadefinovať, v čom sme lepší než konkurencia. Identifikovali sme oblasti, ktoré musíme zlepšiť, resp. rozvíjať, a zároveň sme si zadefinovali nové možnosti podnikania, ktoré s existujúcimi vedomosťami a skúsenosťami dokážeme doplniť do nášho portfólia. Všetky tieto oblasti zároveň súvisia s naším core biznisom. Prepracovali sme misiu spoločnosti v súlade s novou štruktúrou a našu kľúčovú stratégiu sme následne odkomunikovali na rôznych úrovniach v rámci spoločnosti.

Aké sú vaše očakávania od realizovaných zmien?

Cieľom firemnej stratégie na obdobie 2017 – 2020 bolo stať sa prvou voľbou pre kľúčových zákazníkov a spolu s nimi rásť. To sa nám aj podarilo, v roku 2019 sme dosiahli rádovo o 60 % vyšší obrat ako v roku 2016. Za posledné tri roky však náš segment prešiel výraznými, a nie pozitívnymi zmenami. Dnes vieme, že musíme byť komplexnou spoločnosťou s komplexným portfóliom výrobkov a služieb, čím zvýšime svoju odolnosť v aktuálnom turbulentnom období. To znamená, že sa musíme vrátiť k rastu, a to nielen z hľadiska čísiel, ale aj našich kompetencií.

Odzrkadlia sa tieto zmeny na počte zamestnancov?

V materskej a dcérskych spoločnostiach momentálne zamestnávame viac ako 500 zamestnancov. Keďže pravidelne spolupracujeme s veľkým počtom živnostníkov, celkovo dávame prácu cca 700 ľuďom. Každá akvizícia priniesla do našich radov nových zamestnancov a následná intenzifikácia výroby vytvára nové pracovné pozície. Takže áno, počítame s nárastom počtu našich kolegov.

Kde vidíte potenciál pre ďalší rozvoj?

Priemyselných výrobcov doba prinútila viac šetriť energiami, čiže kľúčovou témou bude prechod na zelené zdroje. Prísnejšie environmentálne predpisy menia správanie zákazníkov, čo si vynúti určité technologické zmeny a výstavbu nových strojov. Pripravujeme projekty v oblasti recyklácie a energetického zhodnotenia odpadu, učíme sa v segmente vodíkových technológií. Z technologického hľadiska tieto oblasti nie sú pre nás cudzie, takže práve tu vidíme významné príležitosti pre našu spoločnosť aj do budúcnosti.

Priority máme nastavené na ďalší rozvoj spojený nielen s rozširovaním našich kompetencií, ale aj so zvyšovaním a zefektívňovaním využitia kapacít v rámci jednotlivých výrobných divízií. Všetky strategické úlohy sú nastavené a teraz nám neostáva nič iné, len ich vytrvalou a poctivou prácou splniť.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...