1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SAM - SHIPBUILDING AND MACHINERY, a.s.

SAM 1 14Synergii piatich divízií vďačíme za najlepší rok v histórii

Tradícia lodiarstva na Slovensku by možno zanikla, keby v roku 2012 spoločnosť SAM, a.s., neodkúpila komárňanské lodenice. Následne spoločnosť úspešne diverzifikovala svoju podnikateľskú činnosť mimo lodiarstva do oblasti strojárstva, chémie a petrochémie, čo jej umožnilo nielen prežiť krízu a prečkať nezáujem o lodiarsky priemysel, ale aj prosperovať a rásť. V posledných rokoch sa rozdelila na päť divízií.

Prvé tri sa venujú výrobe zvarencov, lodí a ťažkých zvarencov a tlakových zariadení. Štvrtá divízia sa sústredí na riadenie investičných projektov a posledná divízia zabezpečuje inžiniersko-dodávateľské služby v oblasti technológií vodného a odpadového hospodárstva pre priemyselné podniky a komunálnu sféru. Podpredseda predstavenstva a generálny riaditeľ Bc. Ladislav Molnár hovorí: „Staviame na tom, aby sme sa stali zákazníkovou prvou voľbou. Našou veľkou konkurenčnou výhodou je popri stabilite, spoľahlivosti a kvalite aj veľká komplexnosť v oblasti vyrábaných produktov a poskytovaných služieb. Zákazníci sa snažia zúžiť dodávateľské portfólio, preto sa obracajú práve na nás.“ Úspech tejto podnikateľskej stratégie potvrdzujú aj finančné výsledky spoločnosti SAM za minulý rok.

Mimoriadny rok 2019

Rok 2019 bol pre spoločnosť SAM - SHIPBUILDING AND MACHINERY z pohľadu finančných výsledkov výnimočne dobrý. „Aj keď od roku 2016 mala výkonnosť spoločnosti rastúci trend, obrat takmer 87,5 milióna eur a 9-% zisková marža je v tomto odvetví priemyslu výborný výsledok. Sme na to pyšní. Tento výsledok však nie je len úspechom SAM, ale aj dcérskych spoločností, ktoré na ňom majú svoj podiel. Obrat blížiaci sa k 100 miliónom eur z nás robí významného hráča na trhu,“ hovorí Ladislav Molnár.

Nárast obratu bol spôsobený súhrou viacerých faktorov. „Jedným z nich bol určite náš model divizionálneho riadenia, ktorý budujeme už niekoľko rokov. Umožňuje nám pevne stáť na viacerých nohách a vďaka nemu sa minulý rok naplno pozitívne prejavil synergický efekt,“ vysvetľuje generálny riaditeľ. Spoločnosti sa darilo vo všetkých oblastiach činnosti od sériovej výroby podvozkových rámov, vyhradených technických zariadení až po opravy a údržbu. Mimoriadne úspešní boli v získavaní nových zákaziek v oblasti chémie, petrochémie a stavebných mechanizmov. „Naši zákazníci prejavili veľký záujem investovať, čo sa nám podarilo zužitkovať. Tento rok však neočakávame opakovanie rovnakého úspechu, preto sme vďační za rok 2019 a predchádzajúce úspešné roky, ktoré nám pomôžu prekonať toto ťažšie obdobie,“ dodáva Ladislav Molnár.

Vďaka investíciám držia krok s konkurenciou

Strojový park spoločnosti sa líši v závislosti od technologických požiadaviek jednotlivých divízií. V oblasti lodiarskej výroby disponuje od roku 2013 lodenicou v Komárne, ktorú odkúpila od Slovenských lodeníc Komárno. Do jej technického stavu neustále investuje, rovnako ako do páliacich, zváracích a obrábacích strojov, ktoré slúžia na výrobu lodiarskych dielcov. Čo sa týka divízie výroby vyhradených technických zariadení a zvarencov, využívajú sa podobné stroje, avšak ich rozmery sú menšie. Tiež sa však využívajú páliace a obrábacie zariadenia. Na údržbu a opravy zariadení využívajú kvalitné a efektívne náradie, haly a natieracie pracoviská. Popri dobrom technickom a strojnom vybavení je dôležité zamestnávať aj kvalitných a kvalifikovaných pracovníkov. „Najvzácnejšími strojmi pre náš priemysel sú páliace stroje, ktorých vlastníme 12 v hodnote niekoľko miliónov eur, a zváracie roboty a CNC obrábacie stroje, tiež v hodnote niekoľkých miliónov eur. Pre náš predmet podnikania je to adekvátne vybavenie, ktoré nám umožňuje vyrábať kvalitné produkty na vysokej technickej úrovni a v požadovanom objeme,“ približuje Ladislav Molnár.

Približne 50 % zisku sa SAM snaží investovať späť do majetku vo forme investícií alebo rekonštrukcií. V posledných rokoch sa výška investícií pohybuje na úrovni 3 miliónov eur. „Máme vytvorený strategický plán. Nedávno sme investovali hlavne do výroby dielcov. Zakúpili sme dva veľkokapacitné páliace stroje za viac ako milión eur, obstarali sme nové CNC obrábacie stroje. Nezanedbateľnú položku tvoria investície do rekonštrukcie starších strojov. V oblasti obnovy budov investujeme najmä do lodenice v Komárne,“ približuje investičné plány generálny riaditeľ.

V poslednej dobe sa spoločnosť snaží uprednostňovať hlavne projekty, ktoré vedú k znižovaniu energetickej náročnosti. Práve teraz začali realizovať projekt výmeny osvetlenia vysokých priemyselných hál spolufinancovaný z fondov Európskej únie. Jeho cieľom je výmena technologicky zastaraných priemyselných svietidiel, ktoré sú náročné na elektrickú energiu. Vzhľadom na hospodársky dopad pandémie musel manažment tento rok plán investícií vytvorený v roku 2019 prehodnotiť. Objem investícií bol znížený o 40 % z dôvodu predpokladaného poklesu obratu a ziskovosti v tomto období, ale investície nie je možné úplne zastaviť. „Popri projekte výmeny osvetlenia určite tento a budúci rok ešte obstaráme nové natieračské boxy a prebehne bežná obnova strojového parku v podobe nových zváracích robotizovaných pracovísk. Neinvestovať pre nás znamená zaostať v konkurenčnom boji, čomu chceme predísť,“ uzatvára tému investícií Ladislav Molnár.

Perspektívne odvetvie potravinárstva

Pre potravinársky priemysel vyrába SAM stroje a mechanizácie, ktoré využívajú veľkokapacitní spracovatelia a výrobcovia potravín. Ide najmä o mixéry, mlynčeky, chladiče a iné zariadenia z nerezových materiálov. V súčasnosti tvorí táto výroba cca. 5 % z obratu firmy a predstavuje vyššiu pridanú hodnotu než výroba z čiernych materiálov. Výroba pre potravinársky priemysel je pre spoločnosť atraktívna a má veľký potenciál. Svoj záujem viac sa presadiť v oblasti spracovania potravín deklaruje SAM aj činmi. Rozšírili svoje výrobné kapacity a zriadili novú halu pre nerezovú výrobu vo Vlčom hrdle v Bratislave. V súčasnej hospodárskej situácii je záujem investovať nižší aj v potravinárskom segmente, ale manažment predpokladá, že do pol roka, najneskôr do roka, sa spoločnosti podarí dosahovať pôvodný obrat a cieľom je jeho navýšenie z pôvodných 5 % na 10 %.

Budúcnosť lodiarskej výroby

Pôsobenie na viacerých trhoch si vyžaduje neustále sledovanie zmien a trendov v nich. Kľúčom k úspechu je správne identifikovanie príležitostí a ich využitie, čo sa spoločnosti SAM darí. „Snažíme sa byť aktívni v segmentoch, ktoré majú určitým spôsobom rastový potenciál. Napríklad čo sa týka lodiarskej výroby sme sa v minulosti sústredili na tzv. „black“ segment, to znamená na výrobu technologických plavidiel akými sú tankery, plávajúce žeriavy či elektrárne. V poslednej dobe sme v tom nevideli veľký potenciál, preto sme prešli do tzv. „white“ segmentu, ktorý predstavujú plavidlá na prepravu osôb ako výletné lode a kompy. Minulý rok sme získali niekoľko takýchto projektov, na ktorých spolupracujeme s investorom.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...