1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

RONA, a.s.

Rona 15Podarilo sa zachovať národné dedičstvo

Skláreň v Lednických Rovniach bola založená už v roku 1892 viedenskou spoločnosťou Schreiber & Neffen. Jej názov RONA vychádza z vtedajšieho pomenovania obce, kde má skláreň do dnešných dní svoje sídlo. Spoločnosť sa usiluje o svoj ďalší rozvoj predovšetkým investíciami do infraštruktúry a nových technológií.

S úspechom sa tiež presadzuje na nových trhoch, čo sa v uplynulých rokoch pozitívne prejavilo aj na raste obratu a zisku. O súčasnom postavení spoločnosti a jej ďalšom smerovaní sme hovorili s výkonným riaditeľom Ing. Ľubomírom Pechom.

Svetové prvenstvá

Počas celej svojej viac ako 120-ročnej existencie sa skláreň snažila byť neustále na špičke technologického vývoja v sklárskom priemysle. Svedčia o tom mnohé inovácie a významné strategické rozhodnutia, ktoré počas tohto obdobia aplikovala. V prvopočiatkoch svojej existencie rýchlo presedlala z výroby plochého skla na sklo fúkané, čím sa zásadne zmenila výrobná orientácia. Ďalšou udalosťou, ktorá stojí za zmienku, bola v roku 1896 inštalácia prvého dekorovacieho panto stroja na území kontinentálnej Európy, a to práve v Lednických Rovniach. Táto technológia je v modernejšej, počítačmi riadenej podobe, využívaná v značnej miere dodnes. Za zaujímavý počin v segmente ručnej výroby v novodobých dejinách spoločnosti môžeme považovať zavedenie výroby kalíškov s tzv. ťahanou nohou v 50. rokoch minulého storočia. Podstata technológie „ťahanej nohy“ spočíva vo výrobe kalicha spolu so stopkou v jednom celku. V dovtedajšej praxi sa stopka lepila ku kalichu. Na túto inováciu skláreň nadviazala v roku 2001, kedy ako prvá úspešne inštalovala vo svojom výrobnom závode stroj na automatizovanú výrobu kalíškov s ťahanou nohou. Táto technológia patrí k najprogresívnejším na svete v oblasti výroby nápojového skla a RONA si v rámci nej spomedzi celosvetových výrobcov skla udržiava líderské postavenie, pričom v tomto segmente disponuje aj najväčšou kapacitou.

Na prelome rokov 2007 a 2008 spoločnosť zaviedla ďalšiu technologickú novinku, keď ako druhá skláreň na svete uviedla do prevádzky stroj na opracovanie výrobkov pomocou laserových lúčov. „Keď hrubý výrobok vyjde z linky, je potrebné ho odrezať od vrchnej časti. Ide o miesto, v ktorom sa kvapka posadí na predformu a následne sa výrobok vyfukuje. Štandardne toto rezanie prebieha za pomoci diamantových kotúčov a plameňa. My sme boli druhí na svete, ktorým sa podarilo implementovať techniku rezania laserom. Tým sa podarilo výrazne zefektívniť celý proces a na druhej strane sa pevnosť krehkého miesta kalíšku zvýšila až o 50 %. To znamená, že výrobok je odolnejší voči nárazom a vyštrbeniu práve vďaka opracovaniu laserovým lúčom,“ vysvetľuje Pecha. V súčasnosti je v Lednických Rovniach táto technológia používaná na dvoch zo siedmich výrobných linkách. Jej zavedením na zvyšných piatich by došlo nielen k výraznému zvýšeniu kapacity výroby, ale aj celkovej kvality produkcie.

Pozitívny trend v hospodárskych výsledkoch

Celá výrobno-technická základňa spoločnosti sa spolu s vývojovým oddelením nachádza v Lednických Rovniach a aktuálne pre RONA, a.s., pracuje 1295 zamestnancov. V rámci materskej spoločnosti pôsobí v Liberci organizačná zložka pre ČR zabezpečujúca predaj v západnej časti starého kontinentu. V Európe zároveň sídlia ďalšie dve dcérske spoločnosti, ktoré sa zameriavajú výhradne na obchodnú činnosť a sú situované v Nemecku a Rusku. „Naša spoločnosť dosahuje ročný obrat mierne prevyšujúci 60 miliónov eur. Od roku 2009, teda od hospodárskej krízy, vzrástol o viac ako 10 miliónov eur, čo predstavuje medziročný rast 4 - 6 %. Zvýšenie objemu tržieb sa premieta aj do hospodárskeho výsledku, ktorý v minulom roku presiahol hranicu 4 milióny eur. Snahou vedenia spoločnosti je, aby sme tento pozitívny trend v predaji našich výrobkov a v hospodárskych výsledkoch udržali i v ďalších rokoch,“ odhaľuje Pecha ekonomické ukazovatele.

Moderné technológie, ale aj ručná výroba

Výrobný program spoločnosti je zameraný predovšetkým na tzv. kalíškovinu, teda výrobu produktov s kalichom na stopke. Dominantnú časť, viac ako 50 % celej produkcie, tvoria kalíšky vyrábané technológiou ťahanej nohy. RONA však disponuje komplexnou ponukou stolového skla. Vo výrobnom programe tak nájdeme aj poháre na vodu alebo tvrdý alkohol, rôzne misy, fľaše, karafy, dekantéry na víno a ďalšie dekoračné predmety v rámci stolovania, ako sú napríklad svietniky a vázy. K tomuto sortimentu je treba prirátať zušľachťovacie techniky, ktoré umožňujú dekorovať sklo až 9 rôznymi spôsobmi.

V roku 2009 sa ako jednej z mála sklární na svete podarilo zachrániť v Lednických Rovniach náročnú ručnú výrobu. RONA je tak v súčasnosti jedinou sklárňou v Európe, ktorá si popri sériovej veľkovýrobe zachovala aj ručnú výrobu. Tú v období krízy všetky veľké sklárne zatvorili z dôvodu jej neefektívnosti. „Snažili sme sa nájsť určitý model, ako by si ručná výroba na seba zarobila a aby sa dosahovala aspoň základná rentabilita. Tento typ výroby, na ktorom sa podieľa približne 280 našich zamestnancov, nám veľmi dobre dopĺňa výrobný sortiment a naša ponuka je tak oveľa rozmanitejšia a bohatšia,“ dodáva výkonný riaditeľ.

V tejto sklárni sa vždy kládol veľký dôraz na dizajn a estetickú stránku výrobkov, ktorými sa RONA preslávila po celom svete. Už v 60. a 70. rokoch minulého storočia žali produkty sklárne ocenenia na mnohých výstavách, dokonca i v zámorí. V roku 2009 udelilo Ministerstvo hospodárstva SR sklárni „Zvláštnu cenu ministra hospodárstva“ za dizajn, ktorou ocenilo dlhodobý prínos sklárne v oblasti uplatňovania dizajnu v priemyselnej výrobe. V zahraničí sa významného ocenenia Design Plus dostalo súboru výrobkov Sunny Day v roku 2006 na výstave Ambiente vo Frankfurte. RONA nedávno zaznamenala úspech aj na najväčšej retailovej výstave v Číne – CDAFT, kde jej bola pre sériu SWAN 6650 ako jedinej medzinárodnej značke udelená cena za dizajn.

Nové trhy a ďalší rozvoj

Výrobky spoločnosti RONA putujú na trhy 80 krajín sveta. „Naším kľúčovým trhom je západná Európa, a to predovšetkým Nemecko. Za touto krajinou nasledujú ďalšie významné teritóriá ako USA a Čína. Čína patrí medzi naše významné a perspektívne trhy, kde sa nám podarilo veľmi dobre etablovať a dokážeme tu predať celý náš sortiment,“ hovorí Pecha.
Spoločnosť sa snaží veľmi intenzívne a systematicky pracovať aj na ďalšom obchodnom rozširovaní. Krajina vychádzajúceho slnka patrí k tým trhom, kde RONA s úspechom predáva aj významný podiel svojej ručnej výroby, čo dokazuje jej vysokú kvalitu a dizajnovú úroveň.

V rámci výrobných zámerov sa pre najbližšie obdobie bude vedenie spoločnosti sústreďovať na intenzifikáciu výroby z pohľadu existujúcich kapacít, zvyšovanie ekonomickej efektívnosti výrobného procesu, a v neposlednom rade na významné racionalizačné opatrenia, ktoré budú mať za cieľ zvýšenie konkurencieschopnosti na svetových trhoch. Hlavné investície tak v najbližšom období budú smerovať do rozvoja infraštruktúry. Posilniť by sa malo logistické centrum, ktoré v súčasnosti nedosahuje potrebné parametre pre plynulé zabezpečenie výrobných a odbytových procesov pri plánovanom náraste produkcie. Druhou významnou investíciou bude generačná výmena a modernizácia informačného systému. „Náš hlavný zámer je pokračovať v systematickom technickom a technologickom rozvoji spoločnosti tak, aby sme neustále tvorili špičku v oblasti výroby fúkaného skla. V oblasti obchodnej politiky chceme preniknúť na nové trhy, ktoré by mali priniesť ďalší potenciál rastu obratu spoločnosti, tvorby pridanej hodnoty, a v neposlednom rade ekonomickú stabilitu pre ďalšie obdobie,“ uzavrel Ľubomír Pecha.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...