1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PPA ENERGO, s.r.o.

PPA Energo 16Pomáha spútať energiu z hviezd

Jednou z vážnych výziev, ktoré stoja pred ľudstvom, je zabezpečenie výroby dostatku elektrickej energie, ktorá by bola stabilná z hľadiska dodávky a minimalizovala by záťaž na životné prostredie. Ďalším z cieľov je taký rozvoj energetiky, ktorý bude v súlade s princípmi trvalo udržateľného rozvoja. Tento plán počíta s využívaním jadrovej energie ako hlavného bezuhlíkového zdroja elektriny.

A práve jadrová energetika je nosným programom spoločnosti PPA ENERGO, ktorá sa podieľa na dostavbe Atómových elektrární Mochovce (EMO 3,4). Jedná sa o najväčší dcérsky podnik akciovej spoločnosti PPA CONTROLL, ktorá sa zaoberá realizáciou investičných celkov a rekonštrukciami vo všetkých oblastiach priemyslu a civilným inžinieringom. Vlani realizovala zákazky v objeme zhruba 150 miliónov eur. Išlo o projekty a dodávky v stabilných a tradičných oblastiach akými sú jadrová energetika, klasická energetika a priemysel.

Prioritou sú Mochovce

Ako sme už spomínali v úvode, jedným z najväčších energetických projektov súčasnosti je u nás dostavba JE Mochovce, pri ktorej PPA Energo so svojím zameraním nemôže chýbať. Pri výstavbe blokov 1 a 2 zabezpečovala firma kompletné prevádzkové systémy kontroly a riadenia – od projektu, dodávky, montáže, až po uvedenie poľnej inštrumentácie vrátane dodávky prevádzkového riadiaceho systému. Pri výstavbe blokov 3 a 4 je rozsah technických prác z pohľadu riadiacich systémov o niečo nižší ako pri prvých dvoch blokoch, no napriek tomu je nesmierne náročný. „V porovnaní s blokom 1 a 2 však máme väčší rozsah dodávok v oblasti elektro, kde montujeme rozhodujúcu časť elektrosystémov týchto blokov, čomu sa zjednodušene hovorí systémy vlastnej spotreby,“ vyjadril sa v skoršom vydaní časopisu Priemysel Dnes generálny riaditeľ PPA ENERGO Ing. Zoltán Lovász.

Spoločnosť komplexne dodáva všetky transformátory, usmerňovače, striedače a vysoko a nízkonapäťové rozvádzače. Práve nízkonapäťové rozvádzače pre Mochovce sú vlastnou slovenskou výrobou. „V rámci nich navrhujeme všetky prepojenia medzi zariadeniami, káblové trasy, rozvody a napájanie spotrebičov zo zariadení,“ doplnil generálny riaditeľ. Okrem inštrumentácie a elektrických systémov pre technologické zariadenia zabezpečuje PPA Energo na bloku 3 a 4 aj stavebné elektrorozvody ako osvetlenie, rozvody pre klimatizácie a ďalšie elektrické komponenty. Nemenej dôležité sú dodávky merania fyzikálnych veličín, tlakových diferencií, teplôt, hladín v zariadeniach a pod.

Spolupráca na prelomovom projekte

Neďaleko mesta Aix-en-Provence v južnom Francúzsku v súčasnosti prebiehajú práce na výstavbe experimentu, ktorý má slúžiť na dokázanie vedeckej a technologickej realizovateľnosti fúzneho reaktoru v plnom rozsahu. Medzinárodný tokamak (magneticky ohraničovaná fúzia) má názov ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). Jedná sa o akronym, nakoľko slovo „iter“ znamená v latinčine „cestu“. Tento dvojitý význam mena ho umožňuje používať ako odkaz na to, že ITER je cestou k využitiu jadrovej fúzie ako mierového zdroja energie. Na jej spustenie však musia byť splnené tri podmienky: veľmi vysoká teplota (150 miliónov °C), dostatočná hustota plazmatických častíc na zvýšenie pravdepodobnosti výskytu kolízií a dostatočný čas udržania horenia plazmy v rámci definovaného objemu, ktorá má ale sklon expandovať. Zariadenie sa teda vo svojom vnútri snaží vytvoriť podmienky, ktoré panujú vo hviezdach. Namiesto jadrového štiepenia, ktoré využívajú jadrové elektrárne, tak využíva pri výrobe energie opačný princíp – zlučovanie atómov.

Na budovaní tokamaku v súčasnosti spolupracuje 35 krajín z celého sveta. Vďaka spoločnosti PPA ENERGO budú mať zastúpenie v tomto aktuálne najvýznamnejšom energetickom projekte aj slovenský inžiniering a ďalší odborníci. „Prvý reálny kontakt s projektom ITER sme mali v máji 2016, kedy sme sa zúčastnili na informačnom dni priamo na mieste výstavby reaktora v St. Paul-lez-Durance k tendru Electrical, Cabling and Instrumentation & Control Works,“ ozrejmil genézu vstupu do projektu Peter Spilý, obchodný riaditeľ spoločnosti PPA ENERGO v júnovom čísle magazínu ATP Journal. Na stretnutí išlo najmä o prezentáciu základných informácií k uvedenému tendru vrátane obhliadky stavby. Neskôr sa firma zúčastnila na tendroch a obstála aj v silnej konkurencii medzinárodných a domácich firiem.

Projekt sa začal v decembri 2018, keď pracovníci PPA ENERGO zodpovední za riadenie jeho jednotlivých súčastí absolvovali rad koordinačných stretnutí vrátane zaškolenia. Paralelne sa začal proces tvorby dokumentácie nevyhnutnej na splnenie všetkých legislatívnych a procesných podmienok. Realizačné práce napokon odštartovali v apríli 2019. Tender, v ktorom konzorcium uspelo, je rozplánovaný na reálne stihnuteľných 72 mesiacov. Spoločnosti PPA Energo pripadli v tomto projekte dve významné pozície – technický riaditeľ a projektový manažér. „Tento tender považujem za jedinečnú príležitosť byť pri niečom veľkom. Zároveň získame skúsenosti z takej rozsiahlej stavby akou je ITER, a takisto aj možnosť naučiť sa niečo nové, napríklad nové technologické a pracovné postupy,“ myslí si Peter Spilý.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...