1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PORR, s.r.o.

PorrChceme vytvárať svet, v ktorom sa oplatí žiť

Skupina PORR je jedna z najväčších a najstarších stavebných spoločností v Rakúsku so silným medzinárodným postavením. Či už ide o pozemné staviteľstvo, inžinierske stavby, vývoj projektov alebo cestné staviteľstvo – dokonalý reťazec tvorby hodnôt umožňuje skupine PORR a jej dcérskym spoločnostiam realizáciu komplexných projektov. Viac o slovenskej dcérskej firme nám v rozhovore pre časopis Priemysel Dnes prezradil Ing. Pavel Zuzula, konateľ spoločnosti PORR, s.r.o.

Stavebná produkcia minulý rok síce narástla takmer o miliardu eur, vplyvom inflácie však v stálych cenách zaznamenala zvýšenie iba o 0,1 %. Medziročne si približne rovnaký výkon udržala nielen nová výstavba, ale aj opravy a údržba. Ako vnímate súčasný stavebný trh na Slovensku? Aké príležitosti vám aktuálne ponúka?

Stavebný trh na Slovensku je naďalej zaujímavý, napriek posledným turbulentným rokom, ktorých následky ešte stále znášame a riešime. Rast stavebnej produkcie minulý rok bol poznačený infláciou. Stavebníctvo na Slovensku stále ponúka príležitosti v oblasti budovania infraštruktúry, no predovšetkým v oblasti obnovy a modernizácie ciest a železníc. Nie je však žiadne tajomstvo, že v porovnaní s okolitými krajinami zaostávame v oblasti čerpania investícií do infraštruktúry. My to cítime najmä v porovnaní s Českou republikou s Poľskom.

Minulý rok sa vám po finančnej stránke darilo. V porovnaní s predchádzajúcim obdobím vám narástli tržby o takmer 10 %. Nárast výkonov súvisel najmä s pokračujúcou realizáciou niekoľkých významných projektov, ktoré boli zahájené ešte v roku 2021. Ako tieto stavby pokračujú? A ako ste na tom z pohľadu ekonomickej kondície po prvom polroku 2023?

Naše tržby minulý rok skutočne rástli, a to vďaka dôslednému plneniu našich projektov. Tieto projekty pokračujú a sú pre nás naďalej prioritou. Po prvom polroku 2023 sme v dobrej ekonomickej kondícii, ktorú dosahujeme zvyšovaním efektivity a znižovaním nákladov.

Poskytujete komplexné služby a realizujete stavebné projekty rôznej veľkosti. Na akých zaujímavých zákazkách momentálne pracujete?

V tomto roku pokračujeme v realizácii strategických projektov. Na Slovensku sa podieľame na realizácii strategických projektov Zhotovenie stavby Diaľnica D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala vrátane tunela Višňové, ako aj Zhotovenie stavby Rýchlostná cesta R3 Tvrdošín – Nižná, pričom kľúčová je pre nás aj realizácia početných malých projektov. V lete sme začali rekonštrukciu železničnej trate v úseku Šaštín-Stráže – Kúty. Tento projekt je pre nás jedinečný nielen nastolením konštruktívnej spolupráce so staronovým klientom, ale aj tým, že náš projektový tím je vyskladaný spojenými česko-slovenskými kapacitami. Zároveň monitorujeme a zúčastňujeme sa na viacerých verejných obstarávaniach.
 
Ako som spomínal, v Českej republike je bežiacich aj potenciálnych projektov omnoho viac. Z množstva príkladov našich projektov v realizácii by som vyzdvihol rekonštrukciu Barandovského mosta. Tento projekt je mimoriadne manažérsky aj technologicky náročný a je neustále pod drobnohľadom verejnosti. Úspešne sme včasne ukončili druhú etapu a posunuli sa do tretej. Nakoľko naša ponuka na zhotovenie úseku I.D metra v Prahe – úsek (Olbrachtova) – Nové Dvory skončila na prvom mieste, naďalej veríme, že budeme mať tú česť a sme pripravení začať realizovať túto vzrušujúcu zákazku s predpokladanou hodnotou približne 1,1 miliardy eur.

Ako poskytovateľ komplexných služieb s viac ako 150-ročnými skúsenosťami v oblasti plánovania, vývoja a realizácie stavebných projektov má spoločnosť PORR široké odborné znalosti v mnohých odvetviach stavebníctva. Ktorá oblasť stavebníctva je pre vás kľúčová? Aké služby a servis ponúkate vašim klientom oproti konkurencii?

Naďalej sú pre nás prioritou inžinierske stavby, ktoré v roku 2022 spolu na českom a slovenskom trhu tvorili 78 % nášho obratu, pričom pozemné stavebníctvo tvorilo 22 %. Skupina PORR patrí svetovo medzi tých najskúsenejších s TBM metódou a je market lídrom vo výstavbe železníc v Rakúsku, Poľsku a Rumunsku. Klenotom skupiny PORR je patent vyvinutý spolu s rakúskou železničnou spoločnosťou ÖBB na výstavbu železničných tratí na pevnej jazdnej dráhe, tzv. slab track. Plánovanie a kalkulácia nákladov na základe údajov BIM už v skupine funguje a PORR sa pri realizácii našich projektov rozhodla pre LEAN Construction. Naša konkurenčná výhoda spočíva v dlhodobých skúsenostiach, kvalitnom personáli a schopnosti inovovať.

Spoločnosť PORR presadzuje integrovaný prístup, teda prepojenie medzi tromi rozmermi trvalej udržateľnosti (ekonomický, sociálny a environmentálny) a hlási sa k zásadám zodpovedného riadenia. Ako konkrétne? Aké aktivity vyvíjate v oblasti sociálnej zodpovednosti podniku?

Trvalo udržateľná činnosť je dôležitou súčasťou našej spoločenskej zodpovednosti a zároveň základom nášho úspechu. Uplatňujeme princíp ESG (Environmental, Social, Governance) vo všetkých troch aspektoch: prístupe k životnému prostrediu, sociálnej zodpovednosti a ekonomickom riadení spoločnosti. Stavebníctvo stojí na ľuďoch, a preto je sociálna zodpovednosť mimoriadne dôležitá, a tieto aktivity možno rozčleniť do troch oblastí – bezpečnosť a ochrana zdravia, rozmanitosť a rovnosť príležitostí a odborné a ďalšie vzdelávanie. Medzi príklady našich aktivít patrí formovanie pracovného prostredia budúcnosti, PORR Academy, PORR Campus, PORR Leadership academy, podpora žien a talentov, ústretovosť k rodinnému životu a ďalšie.

Aktívne podporujete aj udržateľný rozvoj personálu. Hlavnými cieľmi spoločnosti PORR sú okrem iného získavanie kvalifikovaných a motivovaných zamestnancov, ich propagácia a dlhodobé nasadenie pre spoločnosť. Kde hľadáte personálne posily a ako motivujete aktuálnych aj budúcich zamestnancov, aby tvorili stabilný tím vašej firmy?

V prvom rade je nesmierne dôležité, aby sme sa čo najlepšie starali o naše súčasné „PORRáčky a PORRákov“ a aby sme ich počas zamestnania školili a ďalej vzdelávali. Budujeme im čo najlepšie miesto pre prácu. Týmto spôsobom môžeme do spoločnosti PORR prilákať nových kolegov a, samozrejme, máme aj cielený náborový program. Zároveň musíme nachádzať aj nové spôsoby náboru zamestnancov. V súčasnosti sme napríklad úspešne prijali približne 250 odborne vyškolených pracovníkov v robotníckych profesiách z Indie. Rôznorodosť, inklúzia a rovnosť príležitostí sú medzi heslami našej podnikovej kultúry a sú zjavné aj v našom počínaní.

Vysoká miera inflácie, rastúce ceny energií aj nedostatok stavebného materiálu. Tieto faktory brzdili vývoj stavebného trhu v posledných mesiacoch. Viete predikovať, kam bude najbližšie smerovať sektor stavebníctva a ako bude tento smer nasledovať spoločnosť PORR?

Stavebný trh bude pravdepodobne ovplyvnený viacerými faktormi, vrátane inflácie a cenových fluktuácií. Na stavebnom trhu je kríza. Stavebné firmy sa bijú o málo zle pripravených zákaziek s „krvavými cenami“ (pozn. ceny na hranici realizovateľnosti). Je čoraz ťažšie zabezpečiť firme projekty a ľuďom prácu. Preto musíme agilne využívať všetky zdroje a naše sily spájať, či už v rámci koncernu, ale aj so strategickými partnermi. Akým spôsobom sa bude uberať stavebný priemysel na Slovensku závisí nielen od štátneho rozpočtu, ale aj od snahy do neho investovať.

Čo by ste si želali pre slovenský stavebný trh a čo by vám umožnilo ľahšie podnikať v tomto odvetví?

Pre slovenský stavebný trh by sme si želali stabilitu, kontinuitu, predvídateľnosť a investície do infraštruktúry. Toto by nám umožnilo efektívnejšie podnikať a dlhodobo plánovať.

Kam by sa mala vaša spoločnosť uberať? V ktorej oblasti vidíte najväčšiu príležitosť na jej rast? Aké plány máte do najbližšieho obdobia?

Vidíme veľkú príležitosť v oblasti trvalej udržateľnosti a oprave a modernizácii ciest a železníc. Naše plány do budúcnosti zahŕňajú rozvoj týchto oblastí a budovanie partnerstiev s klientmi a dodávateľmi. Zameriame sa na TBM metódu, cezhraničnú spoluprácu, recykláciu, a na Slovensku hľadáme ďalšie lokality pre výrobne asfaltových zmesí. Náš novoobstaraný finišer na cement-betónový kryt a jeho skúsená posádka sú pripravení dodať zákazníkom riešenia kdekoľvek v strednej a východnej Európe. Stále však opakujem, že najdôležitejšie sú pre nás investície do našich zamestnancov.

Čo by ste chceli zdôrazniť na záver, čo nezaznelo vo vyššie uvedených otázkach?

Chceli by sme zdôrazniť, že sme oddaní kvalite, ESG a spolupráci s našimi klientmi. Naším cieľom je prinášať hodnotu prostredníctvom komplexných a inovačných riešení v oblasti stavebníctva. Vytvoriť tak pre všetkých ľudí svet, v ktorom sa oplatí žiť – dnes aj zajtra.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...