1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PELLENC, s.r.o.

PELLENC 22S nami bude (nielen) o váš vinič dokonale postarané

Keď sa v roku 1973 Roger Pellenc prechádzal vinicami vo francúzskom regióne Vaucluse, premýšľal o tom, ako by tamojším vinárom zlepšil a zjednodušil ich prácu. Tento nápad pretavil do zostrojenia zariadenia na strihanie hrozna, ktoré bolo prvým krokom v ceste za založením spoločnosti PELLENC.

O tri roky neskôr nasledoval technologický prielom v podobe hydraulických nožníc na prerezávanie viniča, ktoré nielenže znížili námahu pri práci okolo vínnej révy, ale hlavne zvýšili produktivitu práce. Našu spoločnosť PELLENC tak od jej počiatkov až po súčasnosť charakterizujú inovátorské myšlienky pretavené do mechanizmov, ktoré uľahčujú náročnú a zdĺhavú manuálnu prácu.

Smelo môžeme napísať, že história našej spoločnosti je poznačená vynaliezavosťou a následným zhmotnením odvážnych vízií. Každý problém má totiž podľa spoločnosti PELLENC svoje riešenie. Aj preto sa môžeme pochváliť viac ako 1200 patentmi v podobe zberača hrozna, nožníc na strihanie vínnej révy, ale aj rôznych strojov na zber olív – jedného z najnáročnejšie zbieraného ovocia. „Náš cieľ sa nezmenil – vymýšľať a vyrábať inovatívne nástroje a stroje, ktoré každý deň uľahčia prácu a zvýšia výkonnosť,“ hovorí spoločnosť prítomná po celom svete, od olivových hájov v Španielsku a Taliansku, až po vinice v Čile, Južnej Afrike, Kalifornii a Austrálii. Jednoducho povedané, sme všade tam, kde sa pestuje vinič a olivovníky.

Bohatý výrobný sortiment

Materský podnik Pellenc SA dnes združuje 16 dcérskych spoločností a 6 výrobných závodov (vo Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Číne, Portugalsku a na Slovensku), po celom svete má viac ako 800 distribútorov a servisných centier. Hlavný výrobný program celého koncernu má tri oblasti: starostlivosť o vinič, starostlivosť o olivovníky a starostlivosť o zelené plochy a priestranstvá. Vo všetkých troch oblastiach ponúka PELLENC kompletný servis. Vinárom ponúkame stroje na pestovanie viniča, multifunkčné stroje pre všetky typy vinohradov, okopávače hliny, postrekovače, batériové elektrické náradie, zariadenia na ošetrovanie viniča, spracovanie hrozna ako triedenie, lisovanie a pod. Naše stroje a zariadenia pomáhajú pri pestovaní olivovníkov, ich prerezávaní, zbere, údržbe a odstraňovaní buriny. V spoločnosti PELLENC vyrábame kosačky, krovinorezy, fukáre, zariadenia na pletie buriny, čistenie a prerezávanie, určené pre všetky zelené plochy, trávniky, záhrady, či parky.

Na Slovensku sídli najväčší výrobný závod koncernu PELLENC v Novom Meste nad Váhom. Špecializujeme sa na oblasť pestovania viniča a starostlivosť oň. Až 80 % nášho výrobného portfólia tvoria veľké rámy a podzostavy, ktoré sú súčasťou strojov kompletizovaných v materskom podniku vo Francúzsku. Takmer všetky produkty slovenského závodu zostávajú v skupine PELLENC – putujú buď do sesterských podnikov, alebo do centrály neďaleko Marseille. „V našom slovenskom podniku sa zameriavame na výrobu hlavných rámov a veľkých podzostáv pre stroje na zber hrozna. Ide o multifunkčné stroje, kde je podľa potreby môžné pripevniť rôzne zariadenia akými sú orezávače konárov, odlistňovače, postrekovače a, samozrejme, zberová hlava na samotný zber hrozna,“ povedal v rozhovore pre časopis Priemysel Dnes výkonný riaditeľ PELLENC, s.r.o., Ing. Ľubomír Popovič. „V Novom Meste nad Váhom od minulého roka takisto vyrábame a kompletizujeme stroj na spracovanie hrozna priamo do pivnice zákazníka. Je to jediný stroj, ktorý na Slovensku vyrábame od A po Z a expedujeme ho finálnemu klientovi,“ dodal výrobný riaditeľ.

Full service pre klienta

Koncern PELLENC ročne vyrobí 700 až 800 strojov do viníc či olivových sadov. Ako všade, tak aj v tomto segmentu existuje konkurencia. Ani jedna z nich však neponúka také komplexné portfólio výrobkov pre starostlivosť o vínnu révu. „Jednoducho, v ponuke je všetko od obrábania hliny po zber, lisovanie a spracovanie hrozna. Okrem komplexného sortimentu však ponúkame aj bezkonkurenčnú čistotu zberu. Naše stroje a zariadenia dokonale očistia hrozno od konárikov, listov a iných nečistôt. Zariadenia do pivnice zasa pomocou najnovších technológií vyradia zhnité hrozno z triediaceho pásu,“ dodal výkonný riaditeľ novomestského dcérskeho podniku skupiny PELLENC, kde zamestnanci v minulom roku odpracovali 350-tisíc normohodín, čo je takmer o 20 % viac oproti predchádzajúcemu roku. Na slovenskom trhu sa minulý rok predalo sedem strojov značky Pellenc, ktorých hlavné rámy boli vyrobené v závode v Novom Meste nad Váhom. Šesť z nich boli jednoúčelové ťahané (bežným traktorom) stroje na zber hrozna.

Neoceniteľní pomocníci pri práci vo vinici

Novinkou koncernu Pellenc SA sú stroje, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre úzke vinohrady. Husto sadené vínne révy do jedného metra sú typické pre oblasti Bordeaux a Champagne vo Francúzsku. Aby sa v týchto regiónoch dalo hrozno zbierať jednoduchšie, vyvinuli sme dva stroje na zber hrozna – HD 240 a HD 340. Poslaním novej generácie oboch zariadení je uľahčiť a zefektívniť prácu vo vinohrade vo všetkých ročných obdobiach. Pre široké vinice sa zasa používa multifunkčný zberač hrozna PELLENC OPTIMUM 2, ktorý je neoceniteľným pomocníkom v každom vinohrade. Modely M, L a XL ponúkajú riešenia, ktoré sa prispôsobia špecifickým podmienkam a požiadavkám zákazníka.

A v čom je tento stroj výnimočný? Ovládací panel kombajnu PELLENC OPTIMUM 2 prináša informácie o stave zberu a následne mapu úrody. Všetky údaje zo snímačov kombajnu sú dostupné na diaľku prostredníctvom webového rozhrania PELLENC CONNECT, ktoré zabezpečuje ich spracovanie. Umožňuje zákazníkovi a distribútorovi využívať kľúčové informácie ako je poloha stroja, nastavenia nosiča a pripojeného nástroja, intervaly údržby, chybové kódy alebo údaje zo servisnej diagnostiky. Informácie zobrazené na ovládacom paneli kombajnu PELLENC OPTIMUM 2 takisto umožňujú vodičovi presne sledovať aktuálnu hmotnosť úrody v zásobníkoch, celkové zozbierané množstvo, priemerný hektárový výnos alebo zostávajúce množstvo úrody podľa požiadaviek prevádzkovateľa.

Konštrukcia systému zabezpečuje vysokú presnosť aj pri práci na svahoch a v nerovnom teréne. Zberacia hlava sa ovláda prostredníctvom dotykovej obrazovky a joysticku z kabíny traktora. Automatizované systémy potom zabezpečujú navigáciu v strednom riadku, výškové vyrovnávanie počas zberu a otáčanie na svahu. Zberacie hlavy s technológiou SELECTIV´ PROCESS triedia úrodu hneď po uvoľnení bobúľ vďaka otvorenému dopravníkovému systému v tvare písmena L. O následnú separáciu zvyšnej úrody sa stará dvojica vysokofrekvenčných lineárnych separátorov a triediacich stolov. Zberacia hlava môže byť vybavená až štyrmi ventilátormi na odstránenie aj tých najmenších nečistôt.

Výzvy do budúcna

Aktuálne sa v dcérskom podniku koncernu PELLENC v Novom Meste nad Váhom vyrovnávame s dopadmi energetickej krízy, inflácie a geopolitickej situácie. Ani optmalizácia práce či energeticky úsporné opatrenia však nezabránili navýšeniu konečných cien výrobkov. Napriek týmto negatívnym faktorom však budeme na západe Slovenska pokračovať v rozširovaní produkcie. Nedávno sme otvorili novú výrobnú halu s rozlohou 4600 m2, doplnenú o nové výrobné stroje a zariadenia. Išlo o investíciu za sedem miliónov eur a ďalšie budú nesledovať. „Cestou budúcnosti je automatizácia, robotizácia a digitalizácia. Nedávno sme obohatili náš výrobný proces o tretie zváracie robotizované pracovisko a ďalšie budú v budúcnosti pribúdať. Zlepšiť plánujeme aj skladové hospodárstvo a spracovanie objednávok. Zároveň je naším zámerom dokončenie transformácie novej výrobnej haly,“ uzavrel Ľubomír Popovič.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...