1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Odvoz a likvidácia odpadu a.s.

Olo 18Využívame energiu z odpadu a posilňujeme nezávislosť od zemného plynu

Odpad a odpadové hospodárstvo je v súčasnom svete veľká téma. Veľakrát stačí dobrý nápad a z vyhodených vianočných stromčekov sa môže stať knižnica. Alebo nepotrebné, ale stále funkčné veci môžu nájsť ďalšie využitie. Bratislavská mestská zberová spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu a.s., sa vydala práve týmto smerom.

Okrem toho teraz rieši významnú investíciu do ekologizácie a modernizácie ZEVO, dodáva teplo domácnostiam, a znižuje tak závislosť hlavného mesta od zemného plynu, čím sa výrazne znižuje produkcia emisií CO2 pri výrobe tepla. Nielen o tom sme sa rozprávali s predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom OLO Ing. Mgr. Ivanom Sokáčom, MBA, PhD.

Patríte k veľmi aktívnym spoločnostiam. Čo je u vás nové?

Teraz nás v spoločnosti čakajú dva zásadné míľniky, ktoré sa týkajú modernizácie a ekologizácie ZEVO a digitalizácie spoločnosti. Prvým z nich je verejná zákazka na digitalizáciu zvozu odpadu, druhým verejná zákazka na manažéra stavby – poradcu pre náš projekt modernizácie Zariadenia na energetické využitie odpadu (ZEVO). Následne budeme oba projekty realizovať.

ZEVO koncom roka prešlo najväčšou generálnou opravou za posledné dve desaťročia. Čo sa vám podarilo urobiť a v akej fáze je projekt?

Modernizácia a ekologizácia ZEVO je náš vlajkový projekt, ktorý je zároveň náročný a komplexný. Rozdelili sme ho na niekoľko fáz a keď ho dokončíme, budeme vedieť s odpadmi nakladať moderne a budeme efektívne využívať získanú energiu. Zatiaľ sme realizovali generálnu opravu kotlov, kde sme vymenili membránové steny. Jednou z hlavných častí bola výmena membránových stien, pričom sme použili špeciálny návar INCONEL. Vďaka tomuto špeciálnemu návaru sa budú steny kotlov opotrebovávať dlhšiu dobu, takže ich zhruba ďalších desať rokov nebudeme musieť meniť – pre nás to znamená skrátenie odstávok, ktoré nám spôsobujú vyššie náklady. Realizácia celého projektu bola náročná, pretože sme na zákazku vyhlasovali verejnú súťaž na jar 2022, kedy sa mnoho dodávateľov stretávalo s nedostatkom materiálu. Napriek tomu sme všetko úspešne zvládli.

Súčasne sa vám tento rok v marci podarilo napojiť ZEVO na systém centralizovaného zásobovania tepla, ktorý je v rukách MH Teplárenského podniku. Koľko tepla dodávate?

Prišlo nám to ako logický krok. MH Teplárenský podnik je náš sused a my produkujeme teplo, takže by bolo škoda nevyužiť túto skvelú polohu. Zmluva počíta s dodávkami 23-tisíc megawatthodín (MWh) tepla ročne. Rozhodne tento objem prekročíme, tento rok dodáme okolo 30 až 40-tisíc MWh. Po modernizácii a ekologizácii ZEVO počítame s tým, že dodávky prevýšia 200-tisíc MWh. Znižujeme tak závislosť Bratislavy na zemnom plyne, čím sa výrazne znižuje produkcia emisií CO2 pri výrobe tepla. Navyše je naše odpadové teplo lacnejšie ako to vyrábané zo zemného plynu. OLO dodá za celý rok 2023 teplo v celkovom objeme približne 23-tisíc MWh, čo pri priemernej ročnej spotrebe tepla 7 MWh na 1 domácnosť predstavuje teplo pre takmer 3300 bratislavských domácností. Zároveň sa tým zníži spotreba zemného plynu, ktorý by spálením pri výrobe tepla vyprodukoval takmer 5000 ton CO2.

Spomínali ste aj to, že ďalšou veľkou témou je pre vás digitalizácia.

Áno, to je zásadná vec. Digitalizujeme zvoz odpadu a tiež procesy vo vnútri firmy. Je to základný pilier a nevyhnutý krok na to, aby sme dokázali zachytiť nástup využívania umelej inteligencie, ktorá sa v digitálnom svete dostáva do popredia. Teraz pripravujeme stratégiu prechodu, načrtávame jednotlivé kroky, ktoré nás touto premenou postupne prevedú. Ale je toho, samozrejme, viac, do čoho investujeme. Pravidelne obmieňame vozový park a kľúčové je pre nás aj znižovanie uhlíkovej stopy. Chceme nájsť riešenie, ktoré pôjde nad legislatívne požiadavky. V tejto oblasti tiež chystáme novú stratégiu, pretože starostlivosť o životné prostredie je pre nás poslaním.

Jedným z projektov, do ktorého ste sa pustili pred dvoma rokmi, je zvoz kuchynského odpadu. Ako ste s ním spokojní?

Veľmi. Záujem o triedenie kuchynského bioodpadu je u ľudí veľký. V Bratislave je zapojených vyše 60 % domácností, zhruba 140-tisíc. A ďalšie sa pridávajú. Vlani sme vyzbierali 4500 ton kuchynského odpadu a tento rok predpokladáme, že objem zdvojnásobíme, takže budeme atakovať hranicu 10-tisíc ton ročne. To je veľmi slušné číslo. Zatiaľ nemáme vlastné zariadenie na spracovanie kuchynského odpadu, ale spolupracujeme s firmou, ktorá odpad zhodnocuje a premieňa ho na hodnotný substrát a energiu.

To, že máte iný prístup k odpadom, potvrdzuje aj ocenenie Via Bona Slovakia 2022, ktoré ste získali tento rok v máji v kategórii Zelená firma. Ocenený bol váš projekt KOLO – Bratislavské centrum opätovného použitia. Mali ste radosť?

Samozrejme, že mali, ale trošku nám ju pokazil požiar, ktorý v centre vypukol hneď cez víkend po slávnostnom odovzdaní ocenenia. Avšak, pustili sme sa znova do práce, priestor centra sanovali, a teraz tam prebiehajú stavebné a rekonštrukčné práce. Projekt funguje tak, že ľudia môžu prinášať veci, ktoré sú ešte použiteľné, ale oni sami by ich vyhodili. Následne si pre ne môžu prísť záujemcovia, ktorí si ich vedia odniesť domov za dobrovoľný odporúčaný príspevok. Všetky vyzbierané peniaze sú evidované ako príspevky do verejnej zbierky, pričom výťažok bude použitý na účel zbierky – ochrana a tvorba životného prostredia – environmentálne projekty v hlavnom meste. Takto sme pred vyhodením uchránili už 130 ton vecí, z ktorých by sa inak stal pravdepodobne odpad. Projekt nemá len ekologický rozmer, ale aj sociálny, pretože veci sú aj ekonomicky dostupnejšie pre sociálne slabšie rodiny, seniorov či mamám – samoživiteľkám. Keď sme projekt začali, tušili sme, že záujem bude asi veľký, ale skutočnosť predbehla všetky očakávania.

Mesačne do centra prišlo priemerne 11-tisíc ľudí, a to nielen z Bratislavy, ale z celého Slovenska. Teší nás, že návštevníci sa u nás cítia dobre, páčia sa im priestory centra. Máme tam aj vzdelávaciu miestnosť, takže organizujeme prednášky o ekológii pre školy. Prebiehajú u nás aj odborné workshopy pre verejnosť a ďalšie aktivity. Budujeme komunitu rovnako zmýšľajúcich ľudí, ktorí sa chcú starať o životné prostredie. Že ľuďom naša aktivita dáva zmysel ukázala aj podpora verejnosti, ktorej sa nám dostalo po spomínanom požiari centra.

KOLO ale nie je jediný projekt, na ktorom sa podieľate a má ekologický aj sociálny rozmer. Narážam teraz na zvoz vianočných stromčekov.

Dlhodobo nás zaujíma cirkularita, takže hľadáme možnosti, ako ju napĺňať. Vianočné stromčeky zvážame pravidelne a premýšľali sme, čo s nimi. Vlani sme sa dohodli so švédskou nábytkárskou firmou, že z nich vyrobia knižnice. Z nich 150 kusov darovala späť mestu Bratislava a putovali do rôznych organizácií, zariadení pre seniorov alebo deti. Knižnice sme zároveň naplnili knihami z KOLO, takže ďalej kolovali vo vyrobených knižniciach z vianočných stromčekov. Mali sme radosť, že sme pre stromčeky našli využitie – vždy nás teší, keď odpad premeníme na niečo užitočné.

Také veci ale asi nie sú možné bez dobrého tímu...

Myslím, že indikátorom úspešnosti každej firmy sú ľudia. My máme šťastie, pretože máme na mnohých kľúčových pozíciách fantastických pracovníkov. Zdieľame vízie, sme zapálení do nových projektov, prichádzame s novými nápadmi. Atmosféra vo firme je potom plná pozitívnej energie. Je naplňujúce byť na tejto ceste a ísť s týmito úžasnými ľuďmi na plný potenciál v ústrety novým možnostiam.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...