1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica

Nemocnica Povazska Bystrica 23Rozširuje služby a ponúka pacientom vysokú profesionalitu

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Považská Bystrica poskytuje starostlivosť na 14 lôžkových oddeleniach, špecializovanú ambulantnú starostlivosť v 42 špecializačných odboroch, jednodňovú zdravotnú starostlivosť, má 7 zariadení spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek a štyri denné stacionáre – neurologický, psychiatrický, dermatovenerologický a hematologický. Spádovú oblasť tvoria okresy Považská Bystrica a Púchov, a tiež časť okresov Ilava, Bytča a Žilina. Riaditeľ nemocnice MUDr. Igor Steiner, MPH, MBA, zdôrazňuje: „Aj napriek tomu, že v tomto regióne je dostupná zdravotná starostlivosť, snažíme sa, aby naša nemocnica ponúkala také služby, ktoré pritiahnu pacientov práve do našej nemocnice.“

Môžete zhodnotiť zdravotnú starostlivosť, ktorú NsP Považská Bystrica poskytla minulý rok?

V roku 2022 sme mali celkovo 16 400 hospitalizačných prípadov, pričom medzi najvyťaženejšie oddelenia patrili interné, gynekologicko-pôrodnícke a chirurgické. V ambulantnej sfére sme ošetrili celkovo 74-tisíc pacientov, ktorí v našich ambulanciách absolvovali 231-tisíc návštev. Najvyťaženejšími ambulanciami boli pneumológia a ftizeológia, neurológia, infektológia, chirurgia, ortopédia a úrazová chirurgia. Cieľom nemocnice je zachovať a ďalej zvyšovať úroveň poskytovaných medicínskych služieb, s dôrazom na posilnenie postavenia a kvalitnú prácu s vysokou profesionalitou na všetkých úsekoch nemocnice. Jednou z našich úloh je v rámci možností rozširovať služby so zámerom zvýšiť spokojnosť pacientov a ich dôveru, aby navštevovali našu nemocnicu vždy, keď majú zdravotné problémy a potrebujú pomoc.

V nemocnici aktuálne prebieha komplexná rekonštrukcia pôrodných sál. Čo zahŕňa a kedy bude ukončená?

Predmetom rekonštrukcie pôrodnej sály je vytvorenie dvoch samostatných rodiacich boxov pre rodičky, samostatnej miestnosti pre prvú fázu pôrodnú, vybudovanie sociálneho zariadenia pre rodičky a vybudovanie resuscitačnej miestnosti pre novorodenca. Zmenou dispozície sa zvýši kvalita pri poskytovaní predpôrodnej a popôrodnej starostlivosti a docieli sa splnenie požiadavky na súkromie rodičky. Finančné náklady na stavebné práce presahujú 1,8 milióna eur. Ďalšie náklady v objeme viac ako jeden milión eur si vyžiada zdravotnícka technológia. Financovanie projektu je zabezpečené zo zdrojov Trenčianskeho samosprávneho kraja. Lehota výstavby je stanovená na 12 mesiacov a mala by byť ukončená v lete tohto roka.

Minulý rok došlo k zámene majetku medzi samosprávnym krajom a mestom, aby sa mohol revitalizovať vstupný priestor do nemocnice. Ako postupuje tento proces?

Po zámene pozemkov medzi Trenčianskym samosprávnym krajom a mestom Považská Bystrica sa začala úprava výstupu z nemocnice na hlavnú komunikáciu. Osadili sme nové dopravné značky, ktoré zabezpečia bezproblémový výstup z nemocnice. Chceme riešiť aj modernizáciu vstupnej rampy v zlom technickom stave, ktorá bola na nevysporiadanom pozemku. Zámena nám uľahčila vstup do areálu nákladnými vozidlami s dodávkami kyslíka a stavebných materiálov. Tu by sme chceli zrealizovať nový cestný koberec. Veľmi dôležitým momentom je, že vďaka zámene je detská poliklinika na vlastných pozemkoch, čo nám umožní uchádzať sa o eurofondy.

Vlani ste sprevádzkovali nové Diagnostické centrum. Čo všetko zahŕňa a aké boli náklady na jeho obstaranie?

Pavilón centra diagnostiky zahŕňa prevádzky medicínskeho charakteru, teda MR (magnetická rezonancia), CT (počítačová tomografia), RTG (röntgen) a USG (ultrasonografia). Aktuálne je v prevádzke pracovisko CT, RTG a USG. Špecialisti môžu denne vykonať 120 röntgenov, 40 sonografií a 20 až 25 CT nálezov, podľa komplikovanosti a rozsahu vyšetrenia. Celkové rozpočtové náklady dosiahli 3,4 milióna eur. V tom sú započítané stavebné práce v objeme 2,2 milióna eur a interiérové vybavenie v hodnote viac ako 80-tisíc eur. Podstatná časť finančných prostriedkov smerovala do technologických zariadení – na CT prístroj a injektor v sume takmer milión eur a RTG prístroj za 180-tisíc eur.

Súčasťou diagnostického centra mala byť aj magnetická rezonancia.

Verejné obstarávanie na dodávku MR prístroja vyhlásil Trenčiansky samosprávny kraj ešte v roku 2021. Verejné obstarávanie doteraz nie je ukončené z dôvodu procesných úkonov. Ukončenie verejného obstarávania značne predlžujú viaceré žiadosti o vysvetlenie súťažných podmienok a námietky od uchádzačov.

Minulý rok ste pre Rádiodiagnostické oddelenie zaobstarali nový celotelový kostný denzitometer. V čom spočíva jeho prínos?

Denzitometria je zobrazovacia metóda, ktorá určuje hustotu minerálov v kostiach a hustotu kostného tkaniva. Výsledky denzitometrie sa používajú na určenie rizika zlomenín, overenie diagnózy osteoporózy a následný monitoring jej liečby. Vyšetrenie pomocou celotelového denzitometrického prístroja sa považuje za zlatý štandard na diagnostiku možných problémov kostí. Denzitometrické pracovisko sme otvorili v októbri 2022 a do konca roka bolo ošetrených 80 pacientov. V prvom štvrťroku sa počet pacientov zvýšil na 95 a veríme, že počet vyšetrených pacientov bude naďalej rásť.

Realizujete alebo pripravujete nejaké ďalšie modernizácie a rekonštrukcie pracovísk?

Vďaka Mestu Považská Bystrica sa nám podarilo kúpiť fokusovanú rázovú vlnu, ktorá sa úspešne využíva na ošetrenie ochorení pohybového aparátu. Prínosom pre nemocnicu bolo zriadenie ambulancie pre deti a dorast a všeobecnej ambulancie pre dospelých. Obe aktuálne prijímajú nových pacientov a záujem je veľký. Dôvodom je nedostatok lekárov v uvedených odboroch. Na vytvorenie ambulancií sme využili prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti. Vzhľadom na kritický nedostatok lekárov by sme chceli do konca roka zriadiť ešte jednu všeobecnú ambulanciu pre dospelých.

Spomenuli ste Mesto Považská Bystrica. Pred časom zmenilo prístup ku koncoročným oslavám a namiesto ohňostroja smeruje financie na zlepšenie zdravotnej starostlivosti v nemocnici. Čo všetko sa podarilo zaobstarať?

Mesto Považská Bystrica vždy úzko spolupracovalo s našou nemocnicou. Od roku 2019 sme vďaka tomu nakúpili zdravotnícke vybavenie a prístroje za takmer 150-tisíc eur. Napríklad infúznu techniku, intubačný fibrobronchoskop, svetelný zdroj EndoLed, dva dýchacie prístroje s príslušenstvom, štyri polohovateľné lôžka, akumulátorovú vŕtačku s reamerom, intenzívne lôžko s váhami, antidekubitný matrac, a naposledy to bola spomínaná rázová vlna Shockaster 500.

Ako sa vyvíja ekonomická efektívnosť nemocnice? Ktoré problémy najvýraznejšie ovplyvňujú vaše hospodárenie?

Ekonomická efektívnosť nemocníc je ťažko merateľný ukazovateľ, keďže nie sme výrobný podnik, ale riešime zdravotný stav pacientov. Snažíme sa neplytvať zdrojmi, ale ich efektívne plnohodnotne využívať. Sme príspevková organizácia a naším hlavným zdrojom sú príjmy zo zdravotných poisťovní, ktorými musíme pokryť všetky naše bežné výdavky z hlavnej činnosti. Pri náraste osobných nákladov, energií, cien spotrebných tovarov, potravín, liekov a špeciálneho zdravotného materiálu sú príjmy zo zdravotných poisťovní nepostačujúce. Snažíme sa časť zabezpečiť z podnikateľskej činnosti, avšak je to len vedľajšia činnosť nemocnice. Na investície nám prispieva zo svojho rozpočtu Trenčiansky samosprávny kraj, ale pre rozvoj nemocnice by sme potrebovali oveľa viac financií. Značná časť prístrojovej techniky a zdravotníckeho vybavenia je v zlom stave aj z dôvodu dlhodobého využívania, keďže na nové nemáme finančné prostriedky. Je ťažké zabezpečiť chod nemocnice, ktorá má zastarané technológie a staré budovy v zlom technickom stave. Aj keď prebiehajú rekonštrukcie a bolo postavené nové Diagnostické centrum, stále to nepostačuje.

Aké sú vaše ďalšie plány do budúcnosti?

Ministerstvo zdravotníctva SR v roku 2022 vyhlásilo Plán obnovy a odolnosti SR. Naša nemocnica by sa chcela v rámci neho zapojiť do viacerých výziev. Máme pripravené projekty na vybudovanie mobilného hospicu a rekonštrukciu JIS interného oddelenia a OAIM s cieľom zlepšiť kvalitu a efektívnosť ústavnej zdravotnej starostlivosti. Financie z Plánu obnovy a odolnosti by sme chceli využiť aj na zníženie energetickej náročnosti Nemocnice s poliklinikou Považská Bystrica. V spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom plánujeme obnovu budovy, zateplenie a rekonštrukciu tepelného hospodárstva.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...