1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Národný onkologický ústav v Bratislave

Narodny onko ustav 23Propacientsky orientovaná nemocnica je z hľadiska medicínskych výkonov v dobrej kondícii

V hlavnom meste sídli špecializovaná nemocnica, ktorá poskytuje komplexnú ambulantnú a ústavnú zdravotnú onkologickú starostlivosť u nás. Jej prvoradým cieľom je kvalitná liečba pacienta, o ktorého sa stará cez 800 zdravotníkov – lekárov, sestier, sanitárov a ostatného zdravotníckeho personálu. Reč je o Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave, ktorý má za sebou z hľadiska medicínskej výkonnosti úspešný rok.

Vlani totiž prešlo jeho bránami 41 642 pacientov a uskutočnilo sa tu 2950 chirurgických a gynekologických operácií. V počte hospitalizácií dokonca ústav zaznamenal stúpajúcu tendenciu, keď prijal na svoje lôžkové oddelenia 8979 pacientov.

Vo vedení Národného onkologického ústavu je od roku 2018 Ing. Tomáš Alscher, MPH. Práve on nám v rozhovore pre časopis Priemysel Dnes priblížil, prečo považuje rok 2022 za úspešný, s podobnými číslami, aké nemocnica dosiahla pred pandémiou ešte v roku 2019. „Naše špičkové tímy pracujú s obrovským nasadením. Sú vyhľadávaní pre svoj odborný a obetavý prístup, ako aj snahu neustále na sebe pracovať a vzdelávať sa,“ povedal a dodal: „Na rozdiel od iných zdravotníckych zariadení sme aj počas jednotlivých vĺn pandémie ochorenia COVID-19 poskytovali zdravotnú starostlivosť v štandardnom režime. Poskytovali sme onkologické liečby vrátane operačných zákrokov zhubných nádorových ochorení, ako aj vyšetrenia, prostredníctvom ktorých naši onkológovia sledujú účinnosť liečby.“

Ciele, ktoré sa podarilo naplniť

Po nástupe na post riaditeľa NOÚ mal pred sebou Tomáš Alscher viacero výziev. S odstupom času hovorí, že sa ich podarilo naplniť. K tým najdôležitejším patrí komfortnejšie zázemie nemocnice, ktoré po etapovitých rekonštrukciách dosiahlo štandardy hodné 21. storočia. „Zrekonštruovali sme viac ako 6-tisíc m2 oddelení, desiatky pacientskych izieb, vyšetrovní, čakární a ambulancií,“ hovorí riaditeľ s tým, že navyše pribudli aj moderné medicínske prístroje. „Za zmienku určite stoja najmä špičkové CT prístroje (umožňujú rýchlejšiu a šetrnejšiu diagnostiku, za kratší čas sa tak vyšetrí vyšší počet pacientov), tri nové lineárne urýchľovače (šetrnejšie liečia pacientov v rámci rádioterapie, zvyšujú presnosť ožarovania, minimalizujú nežiaduce dávky žiarenia na okolité tkanivá, skracujú čas ožarovania), skiaskopická veža s C ramenom (umožňuje snímkovanie vo vysokej kvalite aj pacientov na lôžku) a množstvo ďalších,“ ozrejmil Tomáš Alscher.

K ďalším pozitívam v roku 2018 takisto patrí stabilizácia personálneho zabezpečenia Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny vrátane jeho kompletnej modernizácie a obnovy prístrojového vybavenia. O rok neskôr zasa pribudlo nové lôžkové oddelenie Kliniky klinickej onkológie so zameraním na nádorové ochorenia tráviaceho traktu. Výpočet dosiahnutých cieľov ale zďaleka nekončí. „Pred tromi rokmi sme spustili prevádzku Mobilného hospicu Klenová v NOÚ, ktorý slúži pre bratislavských pacientov NOÚ a do vzdialenosti 40 minút od NOÚ. Paliatívny tím z hospicu poskytuje zdravotnú starostlivosť pacientom v domácom prostredí v prípade, že ich rodina alebo blízki vedia zabezpečiť opatrovanie nevyliečiteľne chorého. Ide o prvý mobilný hospic na Slovensku, ktorý pôsobí v nemocnici a stará sa o pacientov odliečených v nemocnici. Naše špecializované zariadenie aj týmto spôsobom poskytuje komplexnú starostlivosť pre svojich pacientov,“ povedal Tomáš Alscher.

„Zaviedli sme tiež identifikačné náramky pre pacientov pri hospitalizácii na všetkých chirurgických oddeleniach s cieľom efektívneho manažmentu pacienta. Nové rozlišovacie náramky sme zaviedli v rámci integrovaného systému centrálneho operačného dispečera pre Kliniku chirurgickej onkológie a Oddelenie gynekologickej onkológie v spolupráci s Oddelením anestéziológie a intenzívnej medicíny a Centrálnymi operačnými sálami,“ zdôraznil riaditeľ. A v čom spočívajú výhody identifikačných náramkov? Náramky s jedinečným kódom umožnia personálu efektívne zaznamenávať jednotlivé úkony v rámci manažmentu pacientov v operačnom procese. Zvýši sa tým bezpečnosť pacienta, efektívnosť vyťaženia operačných sál a zlepší sa koordinácia jednotlivých pracovísk. „Z hľadiska zlepšenia interných procesov nemocnice sme vybudovali potrubnú poštu, ktorá prepája viaceré pracoviská s cieľom urýchliť dostupnosť laboratórnych výsledkov pre pacientov. Všetky tieto projekty mali spoločný cieľ, a to vyšší komfort pre našich pacientov a zamestnancov,“ dodal Tomáš Alscher s tým, že v najbližšom období by chceli identifikačné náramky rozšíriť na všetky pracoviská a oddelenia Národného onkologického ústavu.

Strava je súčasťou liečby pacienta

Hovorí sa, že zdravotný stav pacienta významne ovplyvňuje strava. Práve tá by mala byť vyvážená a nutrične bohatá, aby sa chorý čo najrýchlejšie uzdravil. Touto filozofiou sa riadi aj Národný onkologický ústav, ktorý musí obzvlášť prihliadať na stravovacie návyky svojich onkopacientov. „Nutričné a metabolické poruchy sú u onkologických pacientov veľmi časté. Preto je dôležitou súčasťou protinádorovej liečby aj nutričná terapia. Ústav v rámci komplexnej zdravotnej onkologickej starostlivosti poskytuje priamo v areáli nemocnice pre svojich onkologických pacientov nutričné poradenstvo,“ prezradil riaditeľ. „Záleží nám tiež na kvalite pracovných podmienok, preto sa snažíme vytvárať našim zamestnancom stabilné a príjemné pracovné prostredie. Po niekoľkých dekádach využívania kuchyne na prípravu jedál a liečebnej výživy pre našich hospitalizovaných pacientov sme sa rozhodli, že je najvyšší čas na jej komplexnú rekonštrukciu,“ vyjadril sa Tomáš Alscher.

Prevádzku vynovenej nemocničnej kuchyne s novým dispozičným riešením, ktorá výrazne zvýšila efektívnosť prevádzky a komfort práce v kuchyni, spustili vlani na konci februára. Nové zázemie vrátane moderného gastrovybavenia si pochvaľujú najmä zamestnanci, ktorí pacientom pripravujú až 16 typov nemocničných diét. „Zásadnou zmenou prešiel tiež samotný jedálniček, ktorý spĺňa dnešné pomery 21. storočia. Našim hlavným cieľom bolo zaradiť do jedálnička moderné potraviny, ktoré v starých receptúrach neboli. Z dotazníkov spokojnosti sme sa od našich pacientov dozvedeli, že aktuálny jedálniček si mimoriadne pochvaľujú,“ vyzdvihol riaditeľ ústavu.

NOÚ zvláda situáciu s nedostatkom zdravotníckych profesií

Podľa slov riaditeľa fungujú všetky oddelenia Národného onkologického ústavu v neobmedzenom režime. Najväčším dôkazom stabilizovaného lekárskeho prostredia je podľa neho fakt, že ani jeden z lekárov ústavu sa nepripojil k vlaňajšiemu štrajku zdravotníkov. „Som nesmierne rád, že sa nám podarilo stabilizovať zdravotnícky personál v období rokov 2018 až 2022, čoho dôkazom je aktuálny počet zamestnaných lekárov a sestier, ktorý je na najvyššej úrovni za ostatné roky. Naši zamestnanci vnímajú aj samotné prostredie, v ktorom pracujú, preto sa neustále snažíme rozvíjať jednotlivé pracoviská,“ hovorí Tomáš Alscher a dodáva: „Práca s onkologickými pacientmi je fyzicky aj psychicky veľmi náročná. Za ich každodennú obetavú a trpezlivú prácu sa im snažíme poďakovať aj tak, že organizujeme spoločenské aktivity, ako sú každoročné Športové hry či rôzne kultúrne predstavenia. Ako jednotný tím utužujeme vzťahy mimo práce aj tak, že sa zapájame do rôznych športových podujatí.“

Pred riaditeľom však stojí ťažká výzva, a to udržanie ošetrovateľského zdravotníckeho personálu v prípade sprevádzkovania novej súkromnej nemocnice, teda zvládnutie konkurenčného tlaku z hľadiska pracovných možností. „Vyvíjame maximálne úsilie na to, aby sme vytvorili našim sestrám atraktívne pracovné podmienky, ako aj pracovné prostredie. Nábor nových pracovníkov sme tiež rozšírili o aktivity na sociálnych sieťach. Na facebookovej stránke NOÚ sa snažíme osloviť potenciálne nové kolegyne – sestry aj formou motivačných videí,“ prezradil Tomáš Alscher. Toto je pritom len jeden z dlhodobých cieľov ústavu. K tým ďalším patrí zameranie sa na základné oblasti cieľov rozvoja zdravotnej starostlivosti v súlade s Národným onkologickým programom a jeho akčnými plánmi na roky 2021 až 2025. „Môj prvoradý záujem je jednoznačne komfort pacienta a rozvoj NOÚ na všetkých jeho úrovniach. Pri dosahovaní týchto cieľov budem klásť dôraz na hospodárne a efektívne nakladanie s verejnými zdrojmi,“ prezradil riaditeľ.

Transplantačné pracovisko jubiluje

Na záver si pripomeňme, že súčasťou Národného onkologického ústavu je aj druhé najväčšie transplantačné pracovisko na Slovensku. Transplantačná jednotka NOÚ vlani oslávila 30 rokov od svojho vzniku a za toto obdobie tu bolo vykonaných viac ako 1850 transplantácií kmeňových krvotvorných buniek. Na Transplantačnej jednotke v rámci Kliniky onkohematológie LFUK a NOÚ ročne podstúpi transplantáciu približne 70 až 80 pacientov s malígnymi lymfómami, akútnymi a chronickými leukémiami a myelómami. V 80 až 90 % prevažujú autológne transplantácie, teda transplantácie pomocou vlastných krvotvorných kmeňových buniek. Zvyšok sú alogénne príbuzenské transplantácie, to znamená transplantácie od darcu z rodiny. „Minulý rok sa nám podarilo vykonať rekordný počet 90 transplantácií. Transplantačný program sme obohatili o haploidentické alogénne transplantácie, kde sú darcami súrodenci, deti alebo rodičia pacienta. Podarilo sa nám tiež naplniť ambiciózny cieľ, a to vykonávať transplantácie u pacientov s neonkologickými diagnózami, konkrétne u pacientov so sklerózou multiplex,“ uzatvára výpočet úspechov transplantačného pracoviska aj celého Národného onkologického ústavu jeho riaditeľ Tomáš Alscher.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...