1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum

Narodne poln potr centrum 15Hnací motor rozvoja poľnohospodárstva aj potravinárstva

Poľnohospodárstvo a potravinárstvo sú základným atribútom potravinovej sebestačnosti krajiny. Podieľajú sa na tvorbe pracovných miest, prispievajú ku krajinotvorbe a rozvoju vidieka. Najmä v súčasnej dobe nastupujúcej klimatickej zmeny sa pôdohospodárstvo vníma ako významná súčasť biohospodárstva a nadobúda tak podstatne širší rozmer.

Je preto nevyhnutné vytvorenie stratégie, ktorá povedie k obnove a modernizácii našich primárnych výrobných systémov, inováciám v nadväzujúcich spracovateľských odvetviach, rozvoju nových hodnotových reťazcov, ochrane životného prostredia a zvýšeniu biodiverzity.

Práve komplexný výskum a zhromažďovanie poznatkov z oblasti trvalo udržateľného využívania a ochrany prírodných, predovšetkým pôdnych zdrojov a vody sú základným poslaním Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC). Tieto poznatky zabezpečuje aj v oblasti kvality a bezpečnosti, inovácií a konkurencieschopnosti potravín, nepotravinárskych výrobkov poľnohospodárskeho pôvodu, produkčného a mimoprodukčného vplyvu poľnohospodárstva na životné prostredie a rozvoj vidieka. Veľmi dôležitým poslaním centra je takisto transfer poznatkov poľnohospodárskeho výskumu užívateľom, jeho integrácia do medzinárodného vedeckovýskumného priestoru, rozvíjanie medzinárodnej spolupráce a zabezpečenie odborného poradenstva a verejného dialógu pri tvorbe politík v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva.

Poslanie NPPC a jeho ústavy

NPPC v rámci svojich činností realizuje celý rad výskumných a vedeckých činností smerujúcich k zvýšeniu potenciálu domácich zdrojov. Viac nám o nich v rozhovore s časopisom Priemysel Dnes prezradila generálna riaditeľka Ing. Zuzana Nouzovská. „V oblasti pôdy je to najmä hodnotenie vlastností pôd a ich ochrana, hodnotenie potenciálu ich vývoja a využitia, najmä z pohľadu ich obhospodarovania v nadväznosti na klimatické zmeny, nové pestovateľské technológie a zadržiavanie vody. V oblasti rastlinnej produkcie sa činnosť NPPC zameriava na zvýšenie efektívnosti rastlinnej produkcie z pohľadu zlepšenia osevných postupov, zlepšenie pestovateľských technológií, zníženie rezistencie a ochrany rastlín, ochranu genofondu, ako aj na zlepšovanie kvality rastlinných produktov.“ Zuzana Nouzovská sem zahrnula aj riešenie hospodárenia na trávnych porastoch, kvalitu objemových krmovín či posudzovanie potenciálu energetických a teplomilných plodín. „V oblasti živočíšnej výroby dominuje výskum vo výžive a kŕmení hospodárskych zvierat, kvalita živočíšnych produktov, ale aj genetika a reprodukcia hospodárskych zvierat a ekonomika ich chovu. Významnou kapitolou výskumu NPPC je chov včiel,“ doplnila generálna riaditeľka NPPC.

Významné postavenie v rámci Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra má Výskumný ústav potravinársky, ktorý sa zameriava na vývojovú činnosť v oblasti potravinárskej chémie, mikrobiológie, genetiky, analýzy, technológie, informatiky, výživy a potravinových databáz. V poslednom období sa orientuje výrazne proklientsky a zároveň reaguje na požiadavky a výzvy doby. „Medzi ne patria zvýšené nároky na bezpečné a kvalitné potraviny a šetrné technologické postupy, modelovanie nových potravín so zvýšenými benefitmi pre spotrebiteľa, napríklad zvýšenie obsahu vlákniny v cereálnych produktoch,“ vysvetlila Zuzana Nouzovská, podľa ktorej je významnou súčasťou práce VÚP aj kontrola autenticity produktov v súvislosti s falšovaním potravín, rozpracovanie možností pre náhrady petrochemických obalov obalmi na báze prírodných makromolekulových látok a biopolymérov.

Výskumný ústav potravinársky sa zameriava aj na riešenie problematiky zužitkovania odpadu z potravín v podobe druhotnej suroviny pre získavanie cenných zložiek s následnou aplikáciou v oblasti potravinárstva, kozmetiky alebo farmaceutického priemyslu. „Na VÚP sú uložené napríklad génové banky vínnych kvasiniek a potravinárskych mikroorganizmov, je tu vybudované centrum potravinových databáz a databázy cudzorodých látok,“ doplnila generálna riaditeľka NPPC. Ešte dodajme, že VÚP významne spolupracuje s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) a aktívne participuje na nadnárodných projektoch v oblasti potravinárskeho výskumu. Samotné Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum sa spolu so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre a podnikateľskými klastrami stalo zakladajúcim členom nadnárodného konzorcia Food Nutrition and Health Research Infrastructure. V tomto združení sú popredné európske výskumné a vzdelávacie inštitúcie v oblasti agropotravinárstva. „Úlohou konzorcia je prenos poznatkov formou zdieľanej infraštruktúry, výmeny vedeckých údajov a mobility odborných kapacít,“ vysvetlila Zuzana Nouzovská.

Dôležitá vedecká a výskumná činnosť

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum má v súčasnosti podaných 9 projektov v rámci Operačného programu Výskum a inovácie. V dvoch projektoch figuruje ako žiadateľ a v siedmich ako partner. Tieto projekty reflektujú tie najvážnejšie výzvy súčasnosti v kontexte klimatických zmien, udržateľného hospodárenia a inovatívnej produkcie surovín a potravín. „Pre NPPC sú tieto projekty životne dôležité z pohľadu financovania a možného ďalšieho rozvoja ľudských zdrojov a vedeckej infraštruktúry. Je pre nás preto prioritou dotiahnuť ich do úspešného schválenia a následne zabezpečiť ich realizáciu v plnom nasadení,“ povedala generálna riaditeľka NPPC, ktoré chce zlepšiť spoluprácu s agropotravinárskym sektorom a zefektívniť prenos poznatkov vedy a výskumu do praxe.

Medzi priority centra naďalej patrí projekt Horizont 2020, kde sa podieľa na riešení 4 významných projektov. Vďaka tomu patrí NPPC 12. miesto medzi všetkými vedeckovýskumnými inštitúciami na Slovensku v počte riešených projektov európskeho významu. „Takisto sa aktívne zúčastňujeme na riešení projektu BIOEAST, ktorý predstavuje makroregionálnu strategickú iniciatívu. Zameriava sa najmä na poľnohospodárstvo, potravinárstvo, rybné hospodárstvo a lesníctvo. Ponúka spoločný strategický výskumný a inovačný rámec pre udržateľné potravinové systémy a hodnotové reťazce v agrosektore a trvalo udržateľné biohospodárstvo v krajinách strednej a východnej Európy,“ ozrejmila Zuzana Nouzovská a spomenula aj významný projekt EJP Soil, ktorý začínajú riešiť ako partneri vo veľkom európskom konzorciu špičkových vedeckovýskumných inštitúcií. „Okrem toho NPPC v súčasnosti rieši 17 rezortných projektov vedy a výskumu, 51 úloh odbornej pomoci pre ministerstvo pôdohospodárstva, 39 projektov Agentúry na podporu výskumu a vývoja, aj tri projekty v rámci cezhraničnej spolupráce.“

Neľahká personálna situácia a výzvy do budúcna

NPPC má v súčasnosti niečo cez 400 zamestnancov, z toho je viac ako 50 % výskumníkov. Najväčším problémom centra je kvôli neuspokojivým finančným podmienkam získanie mladých vedeckých pracovníkov. „Vieme im ponúknuť skúsené vedecké tímy, kde by mladí vedci vedeli vyrásť a nabrať dostatok skúseností a kontaktov. Musíme však hľadať cesty, ako si ich dobrou motiváciou udržať. V súčasnosti spracovávame v nadväznosti na ISO koncepciu rozvoja ľudských zdrojov a musíme nastaviť motivačný a odmeňovací systém v prospech zabezpečenia generačnej výmeny. Bude to však závisieť od nových projektov, ktoré máme podané a ktorých schválenie očakávame vo veľmi krátkej dobe,“ prezradila generálna riaditeľka NPPC.

Napriek nepriaznivej personálnej situácii Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum nezaháľa. Organizuje množstvo odborných podujatí nielen pre odbornú verejnosť, ale aj na propagáciu poľnohospodárstva, potravinárstva, vedy a výskumu pre širokú verejnosť. Medzi najznámejšie patrí medzinárodný filmový festival Agrofilm, ktorého 35. ročník priniesol premietanie 223 projekcií zo 102 prihlásených filmov na premietacích miestach v Nitre, Bratislave, Zvolene, Košiciach, Brezne a Martine. „Takisto sa významne angažujeme aktívnou účasťou na výstave Agrokomplex, kde okrem informačného stánku NPPC každoročne organizujeme Gazdovský dvor ako výchovno-vzdelávaciu aktivitu pre deti a ich rodičov. Musím spomenúť aj májový Deň fascinácie rastlinami vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby a množstvo ďalších aktivít, ktoré vždy propagujeme na našom webovom sídle,“ prezradila Zuzana Nouzovská.

A kde vidí generálna riaditeľka NPPC o 5 rokov? „Centrum vidím ako stabilizovanú, modernú vedeckovýskumnú inštitúciu s optimalizovanou infraštruktúrou a omladeným tímom výskumníkov, ktorí budú zapojení do medzinárodných projektových štruktúr. Rada by som videla stabilné financovanie inštitúcie z rozpočtových a grantových zdrojov tak, aby mohla flexibilne reagovať na požiadavky a potreby sektora, či už z pohľadu štátu, alebo podnikateľskej sféry. Mojím veľkým želaním je, aby sa finančné prostriedky z eurofondov určených na vedu a výskum skutočne dostali k nám, relevantným inštitúciám, pretože zabezpečiť pre konkurencieschopnosť nevyhnutné inovácie do praxe bez tejto finančnej podpory nie je možné. A ako vieme, aj celá nová Spoločná poľnohospodárska politika 2021 – 2027 počíta s inováciami ako s hnacím motorom pre nové impulzy v rozvoji poľnohospodárstva a potravinárstva,“ uzavrela Zuzana Nouzovská.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...